31 C
Novi Sad
utorak, 5 jula, 2022

Obavezna oprema za automobile – bez čega ne možete da vozite

Bilo da ste iskusan ili neiskusan vozač, verovatno ste se barem jednom zapitali koja oprema se po zakonu mora naći u vašem vozilu. Izuzev zakona koji vas obavezujete da u vozilu posedujete određenu opremu, ona će vam zaista koristiti u mnogobrojnim neočekivanim situacijama na cesti.

Obavezna oprema za automobil obezbediće vam sigurnu i bezbednu vožnju, a pomoću nje moći ćete bezbrižno da se vozite gradskim ulicama ili se zaputite na duže putovanje. 

U nastavku teksta razrešićemo mnoštvo nedoumica, te ćete moći da se informišete se o obaveznoj i dodatnoj opremi za vaše motorno vozilo

#1 Sigurnosni trougao, reflektujući prsluk i prva pomoć – bezbednost je na prvom mestu

Sigurnosni trougao, svetloodbojni prsluk i prva pomoć su obavezna oprema za auto propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima

U slučaju kvara automobila, zaustavljanja na putu, ili saobraćajne nesreće, ova oprema biće vam od velike koristi i obezbediće neophodnu sigurnost za vaše vozilo i putnike, ali i druge učesnike u saobraćaju. 

Kako zakon nalaže, prilikom zaustavljanja na cesti, potrebno je sprovesti određene korake da biste kreirali bezbednu sredinu i sačekali pomoć na putu. Pre svega, uključite sva 4 migavca, obucite reflektujući prsluk i postavite sigurnosni trougao iza vozila. Reflektujući prsluk treba da vam se nalazi nadohvat ruke, s obzirom na to da treba da ga imate na sebi prilikom izlaska iz vozila. 

Sigurnosni trougao se u naselju postavlja na udaljenosti do 10 m, dok je van naselja pravilo da se postavlja na 50 m od vozila koje je zaustavljeno. Postavljanjem trougla i oblačenjem reflektujućeg prsluka sprečavate da nastanu još veći problemi i nesreće poput lančanog sudara. 

Kada je reč o prvoj pomoći, komplet bi trebalo da je smešten na lako dostupnom mestu kako biste u slučaju povređivanja uvek mogli da posegnete sa njim. Za automobile biće vam neophodan komplet prve pomoći veličine “B”. 

#2 Rezervni točak – kakav pneumatik treba da posedujete?

Rezervni točak treba da bude jednakih dimenzija i nosivosti kao onaj koji posedujete na vozilu. Takođe, u okviru zakona pominje se da je moguće da imate sprej ili penu u boci pod pritiskom, odnosno komplet za brzu popravu pneumatika, koji vam može menjati obavezan rezervni točak. 

Pomenućemo da vozači automobila koji poseduju run-flat pneumatike, nisu u obavezi da u svom vozilu imaju rezervni točak.

#3 Uže ili poluga za vuču  – kada će vam ova oprema koristiti

Sigurni smo se da ste se barem jednom našli u stiuaciji da vam automobil neobjašnjivo stane na putu ili vas prijatelj pozove da mu izađete u susret sa istim problemom. U ovim situuacijama možete pozvati šlep šlužbu, ili odlučiti da se samostalno sklonite sa puta. 

I u ovim situacijama, važno je pridržavati se Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, te biti upoznat sa pravilima o vuči vozila. Na autoputu možete vući vozilo samo do prvog isključenja, te je u ovoj situaciji šlep-služba najbolje rešenje. Međutim, ukoliko vam se automobil zaustavio u blizini odrednice, vuča vozila je izuzetno praktična opcija. 

U Zakonu ćete od člana 69. do člana 76. pronaći pobrojana pravila o vuči vozila. Zakon nalaže da neispravno motorno vozilo na putu može da se vuče pomoću užeta, krute veze ili oslanjanjem odnosno vešanjem vozila o vučno vozilo. Prilikom ovog postupka, na oba vozila treba da se nalazi sigurnosni trougao, na vučenom voilu sa zadnje strane, a na vozilu koje vuče sa prednje strane. 

Na osnovu svega navedenog, složićete se da je uže, odnosno poluga za vuču neophodna u nezgodnim situacijama poput zaustavljanja vozila na cesti, te će vam biti od izuzetne koristi. 

#4 Zimska oprema – šta obuhvata i kada je neophodna?

Od 1. novembra pa sve do 1. aprila, zimska oprema neophodna je vašem autu u uslovima kao što je led, sneg i poledica. Dakle, ako su ovakvi vremenski uslovi, vaše vozilo pre svega mora imati zimske gume.

Veliki broj vozača se odlučuje da već u oktobru nabavi zimske pneumatike, kako bi pripremljeni ušli u period kada počinje zimska sezona. 

U istom vremenskom periodu, potrebno je da se u vašem gepeku nađu lanci za sneg koji se na točkovima nalaze u izuzetnim uslovima – kada je sneg na putu. Lanci za sneg posebno su značajni kada idete na putovanje automobilom u zimskom periodu. 

#5 Dodatna oprema koja će vam biti od velikog značaja

Izuzev opreme koja je propisana zakonom, određena oprema koristiće vam u mnogim nezgodnim situacijama na putu. Naš savet je da se u vašem vozilu nađe dizalica, bez koje ne možete zameniti točak, te ako nemate ovo pomagalo, rezervni pneumatik je praktično neupotrebljiv. 

Takođe, protivpožarni aparat preporučljuv je svima koji žele da obezbede maksimalnu sigurnost vožnje i na najbolji način izađu iz nepredviđenih situacija na cesti. 

Čekić za razbijanje stakla možete nabaviti iz istih razloga, a njegova uloga ističe se u slučaju saobraćajne nesreće, posebno ako se vozilo nađe u vodenoj površini. Stoga je najbolje da bude nadohvat ruke, u blizini vozačevog sedišta.

Za kraj ćemo pomenuti i evropski izveštaj koji spada u obaveznu opremu koju dobijate prilikom tehničkog pregleda i registracije vozila, a koristan je u situacijama manjih saobraćajnih nezgoda, u kojima nema povređenih lica. 

Prilikom putovanja na određenu destinaciju u inostranstvu obavezno proverite pravila i opremu koja je propisana za državu u koju ste se uputili. 

Nadamo se da vam je naš tekst razrešio nedoumice i dao odgovor na pitanje – koja je obavezna oprema za automobil. Vozite bezbedno!

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo