12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Provedite vikend na najlepšoj planini Zapadne Srbije

U Zapadnoj Srbiji najposećenija planinska regija čini predeo planine Tare. Prva asocijacija na ovaj planinski predeo jesu guste četinarske šume među kojima endemsko i reliktno mesto čini Pančićeva omorika.

Sa prosečnom nadmorskom visinom iznad 1100 metara, Tara čini vazdušnu banju ovog dela Srbije. Hidrografski značaj Tare ogleda se kroz prelepi prizor kanjona reke Drine. Planina Tara je uredbom i zakonskim aktima na osnovu ekoloških vrednosti i retkih biljnih i životinjskih vrsta proglašena nacionalnim parkom. Ono što je prethodilo navedenom stepenu zaštite, svakako je dugogodišnje biološko i uopšte multifunkcionalno istraživanje navedenog prostora. Obeležene planinske staze, brojni letnji i zimski sadržaji, doprineli su razvoju planinskog i seoskog turizma. 

Kako provesti zanimljiv vikend i šta obići na Tari

Iako na mapi svake turističke organizacije postoje smernice za obilazak lokalnih znamenitosti, savetuje se detaljno informisanje putem elektronskih medija o svim prirodnim lepotama planine Tare. Najlepši prizori koje ova planinska lepotica pruža odnose se na brojne vidikovce sa kojih pogled seže na daleke predele i kanjon reke Drine. 

Najposećeniji vidikovac čini Banjska stena na kojoj se sa visine može potpuno sagledati impresivno plavetnilo kanjona Drine. Na putu ka Banjskoj steni, neophodno je proći Mitrovac I brojne obeležene pešačke staze na kojima stoje naznake staništa mrkog medveda. Na pitanje šta obići na Tari uz obaveznu naznaku polazne tačke za obilazak, neophodna je informisanost od strane lokalnih turističkih vodiča. 

Centar dečijeg letovališta i stacionirano mesto svih polazaka pešačkih tura, nalaze se u samom centru Mitrovca. Odatle vode brojne markirane staze koje u krug čine približno 300km. Zanimljiva je pešačka tura koja vodi od Manastira Rača kao zadužbine kralja Dragutina do klisure reke Rače. Ova tura je zanimljiva zbog ulaska u zaštićeni rezervat prirode. 

Na samom putu ka vrhovima Tare, zanimljivo je posetiti Mokru Gori i Drvengrad sa posetom selu Kremna gde se nalazi sedište porodice Tarabić i daleko poznata Kremanska oblast. Jezero Zaovine i čitav krajolik opasan četinarima oko Zaovina prestavlja prirodno stanište Pančićeve Omorike. Zanimljivost za rast i razvoj Pančićeve Omorike čini tepih staza koju brojni turisti posećuju. Tepih staza je retko sačuvano tresetno zemljište četinarskih šuma sa endemskom populacijom navedene omorike. 

Prirodni rezervat Crveni potok sa tepih livadom čini centralni deo Nacionalnog parka Tara, koji karakteriše potok razlivajući se preko podloge od crvene ilovače. Tokom dugih kišnih dana I jakih kiša ovaj potez zemljišta dobija lepu crvenu boju po kojoj je dobio ime. Svaki lokalitet na Tari je od izuzetnog značaja za naučna istraživanja objedinjena brojnim ekološkim saznanjima. 

Prirodni sok od malina nastao na padinama Tare

Malina kao izuzetno lekovita i narodno cenjena biljka, najbolje plodove daje na padinama Zapadne Srbije. Po značaju i razvoju svoje mesto pronašla je malina u podnožju Bajine Bašte. Lekovita svojstva maline I upotreba u narodnoj medicini, potiču od dostupnih količina vitamin C i kalorijskih vrednosti. Upotreba prirodnog soka od malina pokazala je benefit po zdravlje osoba obolelih od dijabetesa. Prirodni sok od maline nema dodatnih šećera, zaslađivača, aditiva, boja, niti bilo kakvih dodatnih suplemenata. Pogodan je za poboljšanje krvne slike i opšteg zdravstvenog stanja. U podnožju planine Tare rastu najbolje sorte maline, koje zavređuju pažnju čistom životnom sredinom. 

Raznolikost biodiverziteta Taru čini ekološki održivom

Retke biljne i živiotinjske vrste predela Tare, opisane su u crvenoj knjizi flore i faune Srbije. Predeo pod zaštitom države i zakonskim odredbama, znači konstantno praćenje populacija retkih jedinki i održavanje biljnih vrsta. Tara se odlikuje velikom brojnošću ptica, vodozemaca, gmizavaca i sisara kao retkih populacionih vrsta koje naseljavaju šumovite predele Srbije. 

Interesantno je stanište mrkog medveda, koje radi preživljavanja i održavanja brojnosti mora biti prehranjivano. Biolozi koriste kasnu jesen i period ranog proleća za istraživanje i posmatranje mrkog medveda, praćeni ogrlicama, biolozi poseduju stvarnu brojnost ove populacije. Od uprave Nacionalnog parka Tara, postoje zahtevi koji se odnose na stalno unapređenje i saradnju sa državnim institucijama. Kroz brojne projekte, podsticajna sredstva se koriste u svrhu unapređenja prirodnih vrednosti.

Zahvaljujući dobrom i povoljnom geografskom položaju, ostvaruje se saradnja u vidu prekograničnih zaštićenih vrednosti. Mnoge životinjske vrste slobodno kretanje koriste za prelazak u međugranični deo Bosne, stoga saradnja navedenog tipa donosi brojne benefite. 

Tara je u hidrografskom smislu voma zanimljiva, kako za biologe, ekologe tako i za brojne turiste iz regiona. Izvorišni kraci reke Vrelo sa jezerom Perućac, čine biser ovog dela Zapadne Srbije. Geološki sastav planine Tare u osnovi čini krečnjačka podloga, koja po sastavu i strukturi ima veliku poroznost koja je uslovila veoma mali broj prirodnih vodotokova i izvora.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo