28.9 C
Novi Sad
petak, 12 avgusta, 2022

Kako izgleda novogodišnja noć u Grčkoj prestonici – Atina

Decembar je i pretpraznična euforija se zahuktava. Svakim danom smo sve bliže dočeku Nove godine, a neumitno se javlja i pitanje kuda za doček? Legenda kaže kako dočekate i provedete novogodišnju noć, takav će vam biti i ostatak godine. Bez obzira da li verujete u urbane legende ili ne, odlična je ideja da 2022. započnete nasmejani i srećni, okruženi veselim ljudima, smehom i dobrom atmosferom.  

Atina, grčka prestonica, idealan je odabir za novogodišnje putovanje. Uz odličan provod na trgovima, u kafićima i restoranima, imaćete priliku da osetite duh metropole koja krije tragove vekovnih istorijskih dešavanja, obilje kulturnih znamenitosti, prirodne lepote i još mnogo, mnogo toga. Temperature u Grčkoj su prijatne i tokom zime, ljudi su veseli i opušteni, gastronomska ponuda pravi raj za nepca, a uzavrela praznična atmosfera za novogodišnju noć dostiže vrhunac! Atina je mesto na kojem treba biti za doček Nove 2022. godine.

Kako Grci slave Novu godinu?

Grci u mnogome nalikuju balkanskom mentalitetu – u pitanju je veseo i srdačan narod, koji voli sve povode za slavlje i prepušta im se neštedimice. Nova godina – protohronia – iščekuje se sa nestrpljenjem i obiljem vatrometa u svim iole većim gradovima. U Atini, kada sat otkuca ponoć i stara godina se prelije u Novu, uz poklike oduševljenja imaćete priliku da uživate u bezbroj zvezdica na nebu iznad Akropolja. Atinski novogodišnji vatromet je spektakularno iskustvo koje ćete pamtiti ostatak života.

Grčki narod sledi veliki broj tradicija i običaja uoči velikih praznika – nemojte se iznenaditi ako na ogradama i kapijama kuća primetite vence crnog luka – verovanje je da crni luk predstavlja plodnost, uspeh i ponovno rođenje, te da će ispuniti Novu godinu blagoslovima i dobrom srećom. Takođe, nemojte se iznenaditi ako vam neko od domaćeg stanovništva pokloni nar – grci veruju da donosi dobru sreću i vezuju ga za običaje novogodišnje noći.

Možda ćete imati priliku da probate vasiloptu – specijalnu tortu koja se pravi u čast Svetog Vasilija, a seče se i konzumira u prvim minutama Nove godine. Uz slatku vasiloptu tokom novogodišnje noći igraju se karte, pozdravljaju se deca koja pevaju novogodišnje pesme i uživa se u svečanoj prazničnoj atmosferi do ranih jutarnjih sati.

Nova godina u Atini je prilika za svetkovanje koju morate doživeti bar jednom u životu.

Bitne informacije pre polaska na put

Turistička agencija Novi Sad vas vodi na put, ali pre nego krenete u pravcu Atine u savršen provod najluđe noći u godini, uverite se da imate važeći pasoš. Za ulazak u zemlje Evropske Unije minimalan rok važenja pasoša je tri meseca od datuma završetka putovanja. Ukoliko ne posedujete putne isprave Republike Srbije, postoji mogućnost da će vam biti potrebna viza, stoga ste dužni da se upoznate sa grčkim viznim režimom.

Usled pandemije Covid-19 svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

(izvor – Ministarstvo spoljnih poslova)

Najbolji klubovi i restorani za doček Nove godine

Kao živa i dinamična evropska prestonica, Atina posetiocima iznova i iznova dokazuje da Grci znaju kako da uživaju u životu – a to je verovatno još više upadljivo tokom sezone praznika. Svake godine Atina daje sve od sebe da Nova godina koju će proslaviti bude nezaboravna. Evo nekoliko predloga najboljih klubova i restorana u kojima možete doživeti provod za pamćenje:

Zvanični novogodišnji događaj Atine se održava u Kulturnom centru Fondacije Stavros Niarchos, takođe poznatom kao SNFCC.  Centar je centralna tačka za mnoge aktivnosti tokom praznične sezone, a uoči Nove godine održava se zabava na pešačkoj stazi Apostolos Pavlos u Tiseju, gde Partenon predstavlja pozadinu za noć žive muzike i zabave, uz Atinsku filharmoniju i mnoge druge izvođače. Vrhunac događaja biće vatromet u ponoć, koji će u dramatičnom stilu osvetliti gradsko nebo nad Atinom.

Iako više nije centralna tačka velike zvanične novogodišnje zabave i vatrometa, trg Sintagma u centru Atine je i dalje popularno okupljalište na novogodišnju noć, sa okolnim hotelima koji ugošćuju mnoge vrhunske zabave, a velelepna gradska božićna jelka, raskošno ukrašena i otmena, se takođe nalazi na ovom mestu.

Atinska nacionalna bašta, u blizini zgrade parlamenta na trgu Sintagma, takođe će biti domaćin besplatnih novogodišnjih događaja sa ciljem da se porodice zabavljaju tokom dana.

Jedna značajna karakteristika Atine koja je izdvaja od većine drugih velikih evropskih gradova su panoramske krovne bašte koje održavaju hoteli – tako da ćete na mnogim krovovima hotela u centru grada pronaći atraktivne barove, od kojih mnogi imaju bazene i restorane, a ovo pruža savršeno okruženje za panoramski pogled na ponoćni vatromet.

Preporučujemo vam da pronađete hotel sa krovnom terasom sa koje ćete imati spektakularan pogled – najbolje opcije uključuju: Athens Hilton (poznat po ludim novogodišnjim zabavama), Grande Bretagne, King George, Grecotel Pallas Athena, NJV Athens Plaza i Athenaeum InterContinental.

Obedovanje je verovatno najpopularnija opcija za doček Nove godine u Atini, sa lokalnim stanovništvom i turistima koji odlaze u brojne gradske taverne i restorane. Naravno, biće vam potrebna rezervacija. Neke od najboljih opcija koje treba razmotriti za tradicionalno iskustvo su Taverna Tou Psirri, Oineas i Oinopoleion.

Znamenitosti Atine koje morate posetiti 

Putovanje u Atinu gotovo uvek podrazumeva obilazak najvažnijih znamenitosti ovog grada. Grčka se smatra kolevkom civilizacije, a Atina, nekadašnji antički grad-država, ima istoriju dugu preko 3400 godina. Vekovi su proticali, ostavljajući za sobom spomenike kulture kao neme svedoke prohujalih vremena i dokaze da je Grčka iznedrila neke od najvećih umova svih vremena – Sokrata, Sofokla, Perikla i drugih velikana.

Tokom novogodišnje posete Atini ne propustite da posetite (bar) sledeće znamenitosti:

Arheološki dragulj – Akropolj 

Akropolj je visoko brdo u Atini na kome se nalazi Partenon, drevni hram. Kao i većina grčkih hramova, Partenon je imao praktičnu svrhu kao gradska riznica. Jedno vreme je služio kao riznica Delskog saveza, koji je kasnije postao Atinsko carstvo. U poslednjoj deceniji 6. veka nove ere, Partenon je pretvoren u hrišćansku crkvu posvećenu Devici Mariji. 

Atinski Akropolj i njegovi spomenici su univerzalni simboli klasičnog duha i civilizacije i čine najveći arhitektonski i umetnički kompleks koji je grčka antika zaveštala svetu.

Starogrčki polis – Argolida

Argolida je deo Peloponeskog poluostrva. Argolski i Saronski zalivi koji okružuju region Argolide pravi su praznik za vaše oči jer ćete doživeti predivan pogled na more. Puno istorije, prirodnih lepota, eteričnih mirisa i ukusne gastronomije čekaju da izazovu vaših pet čula i učine ovo iskustvo putovanjem za pamćenje!

Najjužnija tačka Atike – Sunion

Glavni razlog zašto je rt Sunion popularan jednodnevni izlet iz Atine je Posejdonov hram. Smešten visoko iznad mora, hram se nalazi na krajnjem kraju poluostrva Atika. Nekada ga je okruživao ceo utvrđeni grad, a na nekim mestima su i danas ostale zidine. 

Međutim, ovo područje može ponuditi mnogo više nego što se na prvi pogled čini. Sunion je jedan od najboljih izleta iz Atine, bez obzira da li ste fascinirani grčkom mitologijom ili tražite opuštajući dan na plaži uz more.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo