36.3 C
Novi Sad
utorak, 5 jula, 2022

Kako da isplanirate idealan odmor – i stvarno odmorite!

Dugo razmišljate o letovanju, radujete se toplim danima na peščanoj obali i željno iščekujete odmor koji vam je preko potreban? Koliko god bili ljubitelji spontanosti i opuštene zabave, istina je da se iza svakog savršenog odmora krije planiranje i dobra organizacija.

Bilo da želite romantično letovanje u Grčkoj ili avanturističko putovanje na crnogorskom primorju, uz malo istraživanja i uloženog vremena osiguraćete da sledeći letnji odmor bude onakav kakav ste zamislili. Evo kako da isplanirate savršeno putovanje i stvorite uspomene za čitav život.

Pomoć turističke agencije može biti dragocena

Uključite profesionalce u planiranje puta. Angažovanje turističkog agenta može imati brojne benefite, počev od činjenice da agenciji možete prepustiti kompletnu organizaciju putovanja, rezervacije smeštaja i avionskih karata.

Primera radi, ako želite na more u Crnu Goru, uz pomoć agencije možete dobiti bolju sobu u hotelu, prevoz po povoljnijoj ceni ili pak kartu za neki izlet na popustu. Zahvaljujući izgrađenim vezama, turistički agenti mogu čak rezervisati za vas i neke atraktivne i pogodne ture koje ne biste mogli da nađete sami na webu.

Najbolje od svega je što vreme koje biste uložili u istraživanje crnogorske rivijere možete iskoristiti za pakovanje i obavljanje drugih važnih obaveza. Agenti će umesto vas pronaći povoljne aranžmane za letovanje i sugerisati najbolje opcije.

Online istraživanje letnje destinacije kao dobra priprema

Čak i ako ste odlučili da putujete preko turističke agencije, pre nego što krenete na odmor uradite malo istraživanje na internetu. Pregledajte više primorskih gradova i odmarališta, čitajte recenzije hotela koji vam se dopadaju, pa tek onda odlučite kuda ćete na letovanje.

Premda su zvanične web prezentacije hotela i turističkih organizacija pouzdane, ako želite da znate iskustva prethodnih putnika posetite sajtove kao što je, primera radi, TripAdvisor. Grupe putnika na društvenim mrežama takođe mogu biti dobar izvor iskrenih informacija o vašem odredištu.

Možete pogledati svaku aktivnost, restoran i hotel pre nego što odete i tako budete sigurni da ispunjava vaša očekivanja. Od pozitivnih do negativnih kritika, ove grupe su pune dragocenih podataka i mogu vam pomoći da izaberete mesto za letovanje, koje znamenitosti da obiđete, te u kojim restoranima da isprobate lokalne specijalitete i vina.

Online istraživanje pruža i značajan uvid u cene, pa tako možete na vreme da isplanirate i prilagodite svoj budžet za bezbrižno i lepo putovanje. Koliko košta iznajmljivanje ležaljki i suncobrana u Crnoj Gori,  a koliko u Albaniji? Gde su povoljne cene smeštaja, a za koje destinacije vam treba dublji džep? Sa ili bez iskustva turističkih agenata, ove informacije će vam sasvim izvesno biti od velike koristi.

Pakovanje – pola puta do savršenog odmora

Koliko puta vam se desilo da nosite dva kofera odeće na more – a iskoristite jedva polovinu spakovanog? Poštedite sebe suvišnog tereta i spakujte samo neophodno. Ukoliko niste sigurni bez kojih sandala i haljina ne možete da zamislite odmor, možda je bolje da pakujete odevne kombinacije. Uštedećete na prostoru (a i na vremenu!) ako omiljenu suknju i papuče uparite se dve ili tri majice.

Pre nego što u kofer stavite dve bluze sa dugim rukavima, zapitajte se da li su vam zaista obe potrebne za letovanje. Ispratite vremensku prognozu i ako se očekuje deset vrelih sunčanih dana bez vetra i kiše, duge rukave možete i preskočiti na nekim destinacijama.

Izvor: Pixabay.com

Spakujte kupaći kostim, kreme sa zaštitnim faktorom i pribor za prvu pomoć i ličnu higijenu. Proverite da li ćete u hotelskoj sobi imati na raspolaganju šampon, bademantil, peškire i fen. U skladu sa tim prilagodite i svoje pakovanje. Mislite i o vanrednim situacijama kao što su izgubljeni koferi i torbe, pa držite najosnovije u ručnom prtljagu.

Pasoš, osiguranje, dokumenta – proverite dvaput!

Idealan odmor je odmor bez neprijatnih iznenađenja i trzavica. Preduslov za ovakav scenario je uredna dokumentacija. Proverite da li imate važeći pasoš i druga lična dokumenta, kupite putno osiguranje i ne zaboravite da ponesete vaučere za popuste ako ih imate.

Ukoliko je to moguće, napravite kopije svih važnih papira koje ćete držati na drugom mestu.

Izleti, aktivnosti, zabava – napravite plan!

Napravite spisak onoga što želite da radite dok ste na odmoru, a potom i raspored aktivnosti. Neka to bude fleksibilan plan koji sadrži ideje o tome šta želite da iskusite, posetite, isprobate. Ne morate se strogo držati zacrtanog i praviti bespotrebnu tenziju zbog toga – ako, na primer, želite da letite paraglajderom ili da ronite, dovoljno je da znate na kojim plažama su ove aktivnosti dostupne.

Takođe, ako u okolini mesta u kom ste smešteni postoje neki zanimljivi istorijski lokaliteti ili prirodni spomenici, raspitajte se koje je vreme predviđeno za posetioce i kolike su cene ulaznica. Ukoliko letujete, recimo u Boki Kotorskoj, razmislite o tome da posetite nacionalni park Lovćen i Njegošev mauzolej.

Čak i ako ste pristalica aktivnog odmora punog uzbuđenja, ne zaboravite da ostavite bar jedan dan kada nećete raditi ništa. Opustite se uz šum talasa, ispijajući koktele pored bazena ili u spa centru hotela.

Letovanje kao digitalni detoks

Razmotrite ideju o putovanju bez tehnologije. Život u modernom društvu se u velikoj meri oslanja na internet i brojne tehnološke alate – kao i ova organizacija puta, uostalom. Međutim, upravo zbog svakodnevne izloženosti online svetu, naročito na poslu, možda je letovanje pravi trenutak za digitalni detoks.

Koristite telefon i laptop samo ako je baš neophodno, odjavite se na par dana sa društvenih mreža i letujte kao u stara dobra vremena. Nema sumnje da će i vaš mozak doživeti zasluženi odmor od previše informacija.

Izvor: Pixabay.com

Budžet za putovanje – odredite razumnu sumu

Putovanje bez nervoze i odmor bez stresa počinju sa razumno određenim budžetom. Kada birate destinaciju za odmor, dobro istražite koje sve troškove možete imati – koliko se kreću cene smeštaja, prevoza i hrane.

Uvek je dobro da znate sa koliko novca raspolažete i da li imate dovoljno da finansirate sve svoje želje. Ako odlazak u mondensko letovalište poput Glifade u Grčkoj ili Svetog Stefana u Crnoj Gori znači da morate da se odreknete nekog izleta ili kajtsurfinga, možda treba da izaberete neko jeftinije odredište. Procenite koje su vam mogućnosti, napravite najbolji mogući plan i neće biti mesta za nepotrebne frustracije i napetosti.

Opuštanje i uživanje – suština odmora

Na kraju, za sve one koji se lako izgube u planiranju i organizaciji i zaborave na suštinu – opustite se. Ponesite knjigu koju dugo želite da pročitate, kupite ukrštenice ili sudoku za duge lenje sate na plaži, isprobajte koktel ili kafu po preporuci konobara, šetajte gradom.

Putovanja su prilika da se “izmestimo” iz svakodnevice i promenimo način na koji mislimo i živimo. Uz dobro planiranje, svaki odmor može da bude idealan i kao takav neprocenjivo iskustvo koje se pamti.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo