12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Neplodnost kod muškaraca

Otežana trudnoća i različite mučne situacije kroz koje prolaze mladi parovi u želji za dobijanjem deteta postali su gotovo svakodnevnica. Ipak, često se akcenat stavlja samo na ženu, misleći da su njeni zdravstveni problemi glavni uzročnici neplodnosti i otežanog ostvarivanja trudnoće. Međutim, mnogi doktori i naučnici će potvrditi da muški infertilitet i nije toliko retka pojava, te da su čak kod 50% parova uzrok neplodnosti različiti muški problemi.

Uzroci za pojavu muške neplodnosti su različite i mnogobrojne, a često su problemi udruženi ili mogu biti i urođeni. Stoga, neplodnost kod muškaraca može biti urođena ili stečena različitim životnim okolnostima ili navikama. 

Neki od uzroka jesu: poremećaji hormonskoj podršci spermogeneze, faktori genetskog porekla kao što su Klinefelterov sindrom, cistična fibroza, Y hromozom mikrodelecija, ne-genetski faktori kao što su varikočela, atrofija testisa, zauške, hemioterapija i slično.

Osim navedenih uzroka, neplodnost kod muškaraca često može da izazove i sam način života, koji uglavnom donosi loše posledice. Tako na plodnost negativno mogu uticati loše životne navike, pušenje, alkohol, nezdrava ishrana, povećana doza stresa, smanjena fizička aktivnost i slično. Faktori koji takođe imaju svoj udeo jesu i povećana temperatura testisa, kao i različiti imunološki razlozi.

Kako otkriti neplodnost kod muškaraca?

Velika mana otkrivanja neplodnosti kod muškaraca jeste ta što se simptomi kod osobe gotovo i ne ukazuju. Zbog toga, treba znati da će se konačna dijagnoza dati tek nakon pregleda doktora i stručnjaka, te ne treba unapred žuriti sa dijagnozom. Ipak, ukoliko i posle godinu dana nezaštićenih odnosa ne dolazi do začeća, tada se može smatrati da postoji problem neplodnosti kod muškaraca.

Pre svega, muškarac mora da prođe sve neophodne provere kod androloga i urologa, kako bi se obavile sve neophodne analize. Budući da su urolozi specijalizovani za organe urinarnog sistema, dok su androlozi stručnjaci za konkretno određivanje neplodnosti kod muškaraca, njihovi saveti i procene biće od krucijalne važnosti za dalji tok lečenja neplodnosti. Detaljni pregled i saveti ovih stručnjaka značajno će unaprediti proces ozdravljenja i ostvarivanje dugo očekivane trudnoće. 

Osnovna  analiza koja se radi kako bi se zaista utvrdilo da li postoji problem neplodnosti kod muškarca ili ne, jeste analiza sperme, odnosno spermogram. Spermogram predstavlja analizu semene tečnosti, a ujedno i najznačajniji test za analizu muške neplodnosti. Spermogramom može uspešno da se protumači broj, veličina, oblik i sama pokretljivost spermatozoida, kao i volumen ejakulata. Kako bi se dobio što validniji i precizniji rezultat spermograma, potrebno je da osoba apstinira dva do pet dana. Kada je u pitanju preporuka Svetske zdravstvene organizacije, normalan nalaz spermograma je više od 15 miliona spermatozoida na 1 ml ejakulata, od kojih se najmanje 40% kreće napred progresivno.

Kako najlakše lečiti neplodnost kod muškaraca?

Kao i ženska neplodnost, tako se i neplodnost kod muškaraca na nekoliko načina može dovesti u normalu i kasnije rezultirati pozitivnim ishodom. Uz pomoć vantelesne oplodnje ili nekih pomoćnih i dodatnih tretmana moguće je uspešno tretirati neplodnost kod muškaraca. Jedan od najuspešnijih tretmana koji se preporučuje kod muške neplodnosti jeste upotreba matičnih ćelija u lečenju problema neplodnosti. 

Postoji nekoliko pozitivnih efekata ove terapije koji značajno mogu uticati na poboljšanje plodnosti. Naime, moguće je dovesti do veće količine sperme u ejakulatu gde pacijenti mogu čak započeti sa stvaranjem sperme u slučajevima sa potvrđenom azoospermijom. Pored toga, moguće je doći do smanjenja ili potpunog uklanjanja zapaljenske promene u ejakulatu, porasta količine zrele sperme, bolje pokretljivosti sperme, poboljšanja erektilne funkcije i mnogih drugih pozitivnih efekata.

Link4med u svojoj ponudi za probleme neplodnosti kod muškaraca ima još i program vantelesne oplodnje sa TESA i microTESA postupkom. Ovi metodi se primenjuju u slučajevima kad pacijenti nemaju spermatozoide u ejakulatu i mogu biti kandidati za aspiraciju sperme. Budući da postoji mogućnost da se neka količina sperme nalazi u testisima ovih muškaraca, pribegava se višestrukom uzorkovanju tkiva testisa kako bi se povećala šansa pronalaska te sperme. Ovakav proces vantelesne oplodnje može značajno uticati na pozitivan ishod ostajanja u drugom stanju. 

Krajnja opcija jeste i vantelesna oplodnja sa donacijom sperme, bilo od poznatog ili anonimnog donora. Ovakav izbor preporučuje se svim parovima kod kojih se muška neplodnost teško leči. Zahvaljujući napretku tehnologije i medicine, proces donacije sperme može da protekne izuzetno lagodno, te je moguće brzo dobiti pozitivan ishod. 

Iako je muška neplodnost tema o kojoj se nerado govori, muškarci treba da budu svesni činjenice da nisu sami u tim problemima. Zahvaljujući velikoj posvećenosti sjajnih klinika i koordinatora za vantelesnu oplodnju, ovaj problem u velikom broju slučajeva može da bude samo prolazna prepreka ka najlepšem cilju. Stoga, izuzetno je važno na vreme se konsultovati sa lekarom i zajedno odlučiti koje je korake najbolje napraviti kako bi se što pre došlo do željenog rezultata.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo