24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Da li se više isplati popraviti ili prodati havarisan automobil?

Posedujete havarisan automobil i dvoumite se šta da radite sa njim?

Iako najčešći savet stručnjaka jeste da se opredelite za prodaju onda kada vam je automobil potpuno ili delimično uništen, postoje i situacije kada je bolje odabrati popravku.

S tim na umu, naredne redove smo posvetili razjašnjenju dileme kada se više isplati porpaviti, a kada prodati havarisan automobil – odgovore saznajte u produžetku teksta!

#1 Prodaja havarisanih automobila – najbolja opcija za potpuno uništen auto

Stručnjaci će se gotovo jednoglasno složiti da je najbolja solucija da prodate vaš automobil, ukoliko on više nije u voznom stanju.

Bilo da ste se odlučili za povoljan otkup havarisanih automobila u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu, procedura je vrlo jednostavna i brza, a mi ćemo vas detaljno uputiti u proces: 

Na početku je važno da pronađete sigurnu agenciju koja već duži niz godina vrši otkup atomobila. Nakon što stupite u kontakt sa njom, od vas će se tražiti da dostavite najosnovije informacije o vašem vozilu, kao i o njegovom trenutnom stanju.

Osnovne informacije se odnose na podatke poput konkretne marke automobila, modela, godišta, pređene kilometraže i ukupne kubikaže, kao i da li je u pitanju benzinac ili dizelaš.

Posle toga usleđuje dogovaranje u vezi mesta i vremena nalaženja, kako bi agent došao i lično izvršio besplatnu procenu vrednosti vozila. Ukoliko vam ponuđena cifra bude odgovarala, sklopićete saradnju, a vaš auto će biti odvežen o trošku same agencije.

Dakle, kupoprodajna razmena će se obaviti na licu mesta, a vama će novac biti uručen u kešu – ovu sumu možete posle investirati u kupovinu novog brend automobila

Havarisan auto

#2 Popravka havarisanog automobila – koje auto delove vredi spasiti?

Ukoliko vam je samo delimično uništeno vozilo, moguće je sačuvati pojedine auto delove i izvršiti popravku.

Međutim, ako vam je motor oštećen – zaboravite na reparaciju.

Kako servis i poravka motora može koštati koliko i ⅔ ukupne uplaćene sume za ceo automobil, preporučuje se da u tim momentima zanemarite komponente i prodate ceo automobil.

Akumulator je jedan od auto delova koji se može popraviti ili jednostavno zameniti. On predstavlja bateriju koja obezbeđuje i skladišti električnu energiju u vozilu, te je važno da bude kvalitetan i očuvan.

Imajte na umu i da ne koriste sva vozila iste akumulatore – neki stariji modeli koriste litijum-jonsku bateriju kako bi uštedili na težini, a neka masivnija vozila mogu imati i 2 baterije u nizu za 24 V sistem ili serijski-paralelne grupe baterija.

Ključno je da prilikom zamene kupite bateriju koja je u skladu sa specifikacijama vašeg modela.

Rashladni sistemi se takođe mogu zameniti, pogotovo ako je u pitanju kompresor ili kondenzator.

Kompresor klima uređaja je zapravo pumpa koja sprovodi rashladno sredstvo kroz sve ostale delove. On je koncipiran od nekoliko pokretnih delova, koje nije teško zameniti ili popraviti ukoliko dođe do oštećenja. Normalna je pojava da se oni vremenom istroše, jer su postavljeni kod prednjeg dela motora – zato je redovno održavanje vozila neophodno.

Osnovna uloga kompresora jeste da preuzme gas niskog pritiska i sabije ga u gas visoke temperature, te su kvarovi na ovom polju regularni – a servis vas neće mnogo koštati.

Kondenzator ili “mali hladnjak” se odnosi na komponentu koja pretvara rashladno sredstvo iz gasa u tečnost, i pritom oslobađa toplotu koju je preuzela iz auta. Najčešće je lociran u prednjem delu automobila, te se može vrlo lako oštetiti u frontalnim sudarima. Kao i kod kompresora, zamena i porpavka je standardna rutina za automehaničare.

Pored klime uređaja, grejači trpe najveću štetu – bilo u umerenim ili teškim sudarima. Međutim, dobra vest za vozače jeste da su oni relativno lako zamenljivi.

Prednji i zadnji branici su prvi na udaru, te gotovo uvek stradaju. Oštećenje na ovim auto delovima se može ispoljiti u vidu udubljenja, loma ili ogrebotina (u zavisnosti od tipa nezgode). Njihova popravka će varirati od veličine auta i samog modela.

Pri bočnim sudarima najviše stradaju prednja i zadnja vrata. Kod nešto modernijih vozila su ovi auto delovi dizajnirani tako da pružaju efektnu zaštitu putnicima, te se u njima nalaze različiti sigurnosni sistemi – stoga se predlaže kompletna zamena vrata čak i u slučajevima kada je udes mali.

I za kraj, gumeobavezna oprema za automobile koju je najlakše zameniti.

Rezervna gume je svakako nužna auto oprema, i potrebno ju je držiti u kolima pre polaska na put.

Havarisan plavi autimobil

#3 Mogućnost prodaje havarisanih automobila na kilo

Ukoliko je vaše vozilo u potpunom rasulu zbog saobraćajne nezgode, preporuka jeste da razmotrite opciju prodaje automobila na kilo. U ovim situacijama je cena fiksna i određuje se isključivo na osnovu težine automobila

Nakon što je agent izmerio vaše vozilo, ono će se odvesti u reciklažni centar gde će se reciklirati kao staro gvožđe – cena po kligramu je unapred određena, što znači da ćete dobiti onoliko novca koliko vaše vozilo teži.

Ova opcija će vam doneti najmanju zaradu, ali je svakako bolja solucija nego da ne uradite ništa sa vašim oštećenim automobilom.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo uspeli da vam razjasnimo sve nedoumice i dileme u vezi “ispravnog” postupanja sa havarisanim automobilom – Za još korisnih saveta pratite naš sajt!

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo