22.7 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Zašto je kupovina kombi vozila dobra investicija

Bez obzira da li ste odlučili da se bavite prevozom putnika, dostavom robe kombijem ili ste možda vlasnik agencije za selidbe, složićete se da je kombi veoma praktično vozilo zahvaljujući kom se mnoge ljudske delatnosti obavljaju lako i neometano.

Drumski prevoz tereta je godinama unazad među top 5 delatnosti kada su u pitanju novonastale firme. Pored frizera, ugostitelja i trgovaca, veliki broj pojedinaca se odlučuje za prevoz tereta. Saznajte u nastavku zašto je kupovina kombija odličan poslovni potez.

Kada je kupovina kombija potrebna?

Ukoliko započinjete biznis koji podrazumeva prenos tereta, ili ste možda već uveliko u tom biznisu, ali vam je potrebno novo vozilo te se dvoumite da li je bolje kupiti kombi, kamion ili nekoliko manjih vozila, naš savet je da se odlučite za kombi.

Ukoliko već posedujete kombi vozilo, ali je ono starije i želeli biste da uzmete novo dobra vest je da postoje agencije za povoljan otkup kombi vozila sa kojima možete brzo i lako ugovoriti otkup.

Osim vozila koja su još uvek u voznom stanju, oni otkupljuju i havarisana, a prilikom saradnje sa agencijama tog tipa očekujte da ćete u veoma kratkom roku dobiti keš na ruke, kao i da će se oni postarati za svu papirologiju. To će vam bez sumnje uštedeti mnogo vremena.

Karakteristike zbog kojih su kombi vozila dobar izbor

Za prevoz manje količine robe kombiji su idealna vozila. Kombi vozila do 3,5 tone nemaju tahograf, jer im to daje prednost po pitanju brzine transporta u odnosu na veća vozila. Po zakonu sa vozilom do 3,5 tone možete se kretati u bilo koje vreme gradskom zonom jer za njih kretanje nije ograničeno, za razliku od kamiona.

Kapacitet kod kombi vozila zavisi od toga da li je u pitanju furgon ili kombi sa ceradom. Nosivost kombija varira od 1.000 – 1.500kg, uz mogucnost transporta 4-8 euro paleta. Dimenzije tovarnog prostora ovih vozila takođe variraju i obično su dužine 4m, širine 2m i visine od 1.6 – 2m.

kombi pun kutija
Kapacitet kombija je u proseku od 1000 do 1500 kg (shutterstock.com)

Kako odabrati odgovarajući kombi za svoj posao?

Pre nego što odlučite koji model kombija ćete odabrati za svoje poslovanje, potrebno je da razmotrite sve aspekte i specifične potrebe delatnosti kojom se bavite. Razmislite šta je ono što vam tačno treba za vaš biznis.

Koji tip i koja veličina vozila će podmiriti potrebe vašeg posla, kolika nosivost vozila vam je potrebna, a kolika zapremina tovarnog prostora, kao i da li je taj prostor postoji mogućnost proširenja tog prostora, odnosno da li je skalabilan. Treba tražiti veći kombi po zapremini ako su u pitanju kabaste stvari koje ćete prevoziti, a po nosivosti ako su u pitanju teže stvari.

Postoji čitav niz delatnosti u kojima se podrazumeva kombi transport, a svaka od njih ima drugačije zahteve. Evo koje su najčešće delatnosti i o čemu treba voditi računa ukoliko se bavite njom i tražite svoje novo vozilo.

  • Selidbe – ukoliko imate firmu za selidbe logično je da će vam trebati veći kombi u kom će biti dovoljno prostora za pakovanje nameštaja i drugih kabastih predmeta klijenata koji se sele iz jednog stana u drugi.
  • Kurirska služba – kada je u pitanju isporuka robe na kućnu adresu važi isto pravilo kao i za selidbe. Potreban vam je veliki kombi u koji ćete u jednoj turi moći da prevezete što veći broj paketa. Na taj način ćete umanjiti troškove goriva i amortizacije, kao i vreme potrebno za isporuku pošiljki.
  • Transport putnika – komfor i bezbednost putnika treba da vam budu najvažniji faktor pri izboru vozila za delatnost kao što je ova. Takođe, vaše vozilo mora biti redovno održavano, pogotovo ako se bavite dužim relacijama i međunarodnim transportom putnika.
  • Manji biznis – Ako ste vlasnik manjeg biznisa, na primer pekare ili poslastičarnice, te raznosite svoje proizvode po gradu trebaće vam malo dostavno vozilo ili pick-up. Takva vozila garantuju manju potrošnju i lakše snalaženje i parkiranje u uslovima pojačanog saobraćaja kakvi su karakteristični za urbane sredine.

Novi ili polovni kombi

Još jedna velika dilema vlasnika biznisa koji se odluče da kupe vozilo za firmu jeste sledeća. Dali kupiti novo ili polovno vozilo za transport? I jedno i drugo imaju svoje prednosti i mane.

Polovno kombi vozilo

Prednost investiranja u kupovinu polovnog kombija je njegova niža cena. Ukoliko odaberete dobro polovno  vozilo, ostaće vam više novca koji možete iskoristiti za ulaganje u ostale segmente vašeg poslovanja.

Mana može biti ta da nikada ne možete biti stoprocentno sigurni šta dobijate te morate biti veoma oprezni. Na početku će vam se učiniti da ćete lako pronaći ono što vam treba na tržištu polovnjaka ali ako niste iskusni, bolje potražite pomoć nekoga ko bolje poznaje kombi vozila i zna na šta treba obratiti pažnju kako biste izbegli neprijatnosti i razočarenja.

Novo kombi vozilo

Prednosti novog vozila su mnogobrojne: pouzdanost, opremljenost najnovijom tehnologijom, veća ekonomičnost, kao i činjenica da ćete dobiti garanciju.

Mana je svakako mnogo viša cena vozila nego što je to slučaj sa polovnim. Ukoliko svoj posao tek započinjete i nemate previše novca, nemojte se zaduživati. Sasvim je u redu i opredeliti se za polovni kombi a zatim kasnije, kada ,,stanete čvrsto na noge”, unaprediti poslovanje novim vozilom.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo