19.5 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Činjenice o provalnicima koje će vam pomoći da se bolje zaštitite

Za provale mislimo da se uvek dešavaju drugima, sve dok se ne dogode i nama. Tada se pokreće pitanje da li smo mogli učiniti nešto bolje ili drugačije, kako bismo se zaštitili na pravi način. Međutim, ovo pitanje bi trebalo pokrenuti daleko ranije – čim se uselimo u novi prostor.

Prevencija je zapravo najbolja odbrana od provalnika. Da bismo se na vreme zaštitili, prvo moramo prikupiti sve važne informacije o provalnicima, razmotriti na koji način obavljaju svoj “posao”, šta su im slabe tačke i koji objekti su im najčešća meta. Informisanje će nam pomoći da bezbednost svog doma ili poslovnog prostora podignemo na najviši nivo.

Provalnici izbegavaju objekte koji su zaštićeni sigurnosnim sistemima

provalnik
Video nadzor će vas efikasno zaštititi od provala, čak i u slučajevima nestanka struje (pixabay.com)

Mada ova činjenica deluje logično, vredi znati da je i naučno potvrđena. Naime, istraživanja pokazuju da je oko 60% osuđenih provalnika priznalo da ih samo prisustvo sigurnosnog sistema odvraća od napada na određeni objekat. Dakle, na dugu listu naprednih funkcija koje nude sistemi tehničke zaštite, dodajemo i prevenciju. Zakonom je definisano da, ako je objekat zaštićen sigurnosnim sistemom, vlasnik tu informaciju mora obelodaniti nalepnicom ili znakom. Sama nalepnica ponekad je dovoljna da navede provalnika da potpuno promeni svoje planove.

Ukoliko brinete o bezbednosti svog doma ili poslovnog prostora, savet je da instalirate odgovarajući sigurnosni sistem. U većini slučajeva, vrhunska bezbednost se postiže kombinacijom alaramnog sistema i sistema video nadzora. Kada alarmni sistem prijavi sumnjivu aktivnost, kamere za video nadzor omogućavaju verifikaciju u realnom vremenu.

Sigurnosni sistemi nastavljaju da rade čak i ako dođe do nestanka struje

Prekid u napajanju električnom energijom ne znači da ste ostali potpuno nezaštićeni. Možda vaši kućanski aparati ne rade, nema interneta, niti osvetljenja, ali sigurnosni sistemi uvek imaju i “plan B”. Naime, sigurnosni sistemi su uglavnom niskog napona, što znači da ne zahtevaju velike količine energije za nesmetan rad. Ako je došlo do kompletnog nestanka struje, sistemi će napajanje dobiti od baterija, koje imaju funkciju rezervnih generatora. Svi savremeni sigurnosni sistemi su opremljeni ovakvim baterijama i dovoljno je samo redovno proveravati njihovu ispravnost. Pojedini modeli sigurnosnih sistema nude opciju solarnog napajanja, čime se garantuje ušteda resursa.

Provalnici najčešće napadaju tokom dana i to kroz ulazna vrata!

Zaštitite vaš dom i budite bezbrižni (pixabay.com)

Provalnike uglavnom zamišljamo s čarapama preko glave, šunjaju se usred noći i ulaze kroz otvoren prozor. Iznenađujuće, provalnici uglavnom napadaju između 10 i 15 časova, a u čak 34% slučajeva u objekat ulaze jednostavno, kroz ulazna vrata! Kada malo bolje razmislimo, ovakav plan i te kako ima smisla. Noću su vlasnici uglavnom u svojim domovima, tišina je i svaki šum ih može probuditi. Kasnije jutro i rano poslepodne su idealni – većina odraslih je na poslu, deca su u školi, a domovi prazni. Komšiluk je miran. Provalnici koji se maskiraju i pokušavaju da uđu kroz prozor biće sumnjivi na prvi pogled. Ako ugledamo osobu koja ulazi u prostor kroz ulazna vrata, biće nam manje sumnjiva, čak i ako je nikada ranije nismo videli.

Savet je da svoj dom opremite spoljašnjim kamerama za video nadzor, kako biste u svakom trenutku mogli da proverite stanje, čak i ako ste kilometrima udaljeni. Važno je napomenuti da je za poslovne prostore kritičan period od 17 sati do ranih jutarnjih časova (jer su prostorije tada prazne). Savet je isti – poslovni prostor opremite savremenim sistemom video nadzora i koristite usluge monitoring službe. Ugradnja pametnih svetala koja reaguju na pokret, takođe je mudra investicija.

Većinu provala izvrše provalnici “iz komšiluka”

Provalnici uglavnom nisu potpuni stranci. Ne mora se raditi o direktnim poznanicima, ali su uglavnom to osobe iz komšiluka. Provalnik obično živi u krugu od 2 km od objekata koje je targetirao. To mu dozvoljava da, bez velikog truda, prati paterne ponašanja svojih “žrtava” i upozna se s njihovom rutinom. Period godišnjih odmora je posebno kritičan, jer će mu nepokošen travnjak, nakupljanje pošte u sandučetu i stalna zamračenost prostorija, biti jasni znakovi da u objektu trenutno niko ne boravi.

Brojni sigurnosni sistemi danas nude automatizaciju funkcija. Zapravo govorimo o pametnim kućama, koje omogućavaju napredne opcije programiranja sistema i komunikaciju između različitih sigurnosnih sistema. Pametna svetla možete programirati tako da se periodično pale i gase čak i kada niste kod kuće. Na ovaj način ćete uspešno zavarati provalnike, a oni će biti ubeđeni da u vašem domu neko boravi.

Moderni sigurnosni sistemi su danas dostupni svima

Sistemi tehničke zaštite nisu “one size fits all” rešenja. Baš zbog toga se svakom projektu mora pristupiti individualno. U obzir se uzimaju potrebe i želje klijenta, ali i raspoloživi budžet. Pre desetak godina, sigurnosni sistemi su predstavljali luksuz. Danas se ponuda prilagođava korisniku: osnovni alarmni ili sistem video nadzora, kombinacija uz video verifikaciju, integracija sa sistemom kontrole pristupa za poslovne prostore…

Moderni sistemi tehničke zaštite su fleksibilni, lako se prilagođavaju vašim navikama i potrebama i jednostavno personalizuju. Korisnički interfejs je maksimalno pojedonstavljen i garantuje jednostavno rukovanje i upravljanje sistemom čak i sa udaljenih lokacija. Kompanija MS Security se trudi da svoju ponudu uvek obogati najsavremenijim sigurnosnim rešenjima i tako klijentima obezbedi vrhunsku sigurnost po pristupačnim cenama. Sigurnosni sistemi su danas dostupni svima i jedinstveno su rešenje za podizanje bezbednosti u vašem domu ili poslovnom prostoru na novi nivo. 

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo