16.1 C
Novi Sad
ponedeljak, 23 maja, 2022

Potpuno uređivanje doma – sve što treba da znate

U uređivanju doma mnogi uživaju, a kreiranje enterijera za brojne je neiscrpni izvor inspiracije. I sve je lako kada imamo dovoljno prostora i novca da uložimo u izgled stana ili kuće u kojoj živimo. S druge strane, to je ujedno i muka za one koji moraju da preuređuju dom a nemaju dovoljno novca.

Stari dotrajali nameštaj, stolarija koja ne dihtuje dobro, parket koji se podigao, kupatilo puno vlage i ispucalih pločica. Sa takvom slikom su sreli svi oni koji su kupili stan u zgradama starije gradnje. Cena kvadrata možda jeftinija, ali troškova za renoviranje i više nego dosta.

Radovi koji se najčešće moraju obaviti a mnogo koštaju

U jedne od najopsežnijih i najskupljih radova spada zamena stolarije i podova. To se naročito odnosi na one zgrade na kojima se još uvek nalazi drvena stolarija koja je propala, kao i roletne na prozorima i vratima koje ne funkcionišu. Takođe, renoviranje kupatila je takođe posao koji je zahtevan, naročito ako se kompletno menjaju keramika i sanitarije. Pregrađivanje prostorija da i ne pominjemo – a svi ti poslovi prethode onom dizajniranju enterijera i bavljenju sitnicama, u čemu se uživa.

Pvc stolarija je najčešće najisplativiji izbor

Prilikom izbora stolarije veoma je važno da upoznati se sa tim koja stolarija najviše odgovara vašim potrebama. Zatim, cena je nešto što igra veliku ulogu u izboru, naročito ako radite kompletno renoviranje pa bi svaka ušteda bila dobrodošla. Tada su pred vama tri opcije: drvena, aluminijumska i pvc stolarija. Svaka ima svoje prednosti i mane, za koju ćete se odlučiti zavisi od namene i vaših finansija. Dok je drvena stolarija, može se reći, prevaziđena, pre svega zbog zahtevnog održavanja i kratkog veka, ona se još može videti na objektima opremljenih u prirodnjačkom stilu. Primat godinama unazad, pa i decenijama, preuzima pvc stolarija. Razlozi su jednostavni – najbolji odnos cene i kvaliteta. Pristupačna je sa cenom, a dugotrajnost joj je veliki plus. Pogodna je za stanove i kuće za otvore standardnih dimenzija. Kada su veće površine u pitanju, aluminijumska stolarija je bez premca – izdržljiva i najkvalitetnija vrsta stolarije, ali i prilično skupa. Ušteda energije i novca za termoizolaciju je krucijalna u današnje vreme, a u tom smislu pvc stolarija omogućava uštedu energije potrebne za zagrevanje i hlađenje prostorija.

Roletne su neizostavni deo u planiranju i spoljašnjeg i unutrašnjeg izgleda doma

Kada smo se već dotakli uštede energije i vrste stolarije, treba pomenuti i ogromnu ulogu koju imaju roletne. One mogu biti spoljašnje i unutrašnje, a i jedne i druge utiču i na izgled i na atmosferu u domu. I jedne i druge štite od neželjenih pogleda prolaznika, što je posebno važno u prizemljima i na prometnim lokacijama. Spoljašnje roletne, uz dobru i kvalitetnu stolariju, predstavljaju dodatnu barijeru u neracionalnim gubicima energije za termoregulaciju. One su ujedno i zaštita same stolarije, koja trpi sve vremenske uslove, prilike i neprilike. Iako možda deluju kao nešto bez čega se može, ukoliko se razmišlja na duže staze, to je investicija koja se i te kako isplati.

Završni radovi ne moraju biti noćna mora – obratite se profesionalcima

Ukoliko vam se dosad pročitano učinilo previše komplikovano, znajte da svi završni radovi ne moraju biti obavljeni samostalno i u strahu da li je donesena dobra odluka. Pregrađivanje zidova, krečenje, spuštanje plafona, postavljanje podova, stolarija, keramika i eventualno nameštaj po meri – mnogo je to radova za one koji se ne razumeju ili ne žele da budu uključeni u radove i celokupnu organizaciju. U tim slučajevima je najbolje angažovati preduzimača koji će u dogovoru sa vama, i poštujući vaše želje, organizovati radove i radnike na obavljanju renoviranja. U prvi mah će vam se to učiniti kao dodatni trošak, ali kada se pogleda sa druge strane, ušteda u vremenu i manjak stresa svakako bolje zvuče. Preduzimači su uglavnom organizovani u firmama i agencijama, koje već imaju široku mrežu saradnika različitih zanata, te nećete morati da tražite majstore i radnike, koje je inače sve teže naći, jer su svi zauzeti i mesecima unapred. 

Dekoracija prostora kao šlag na torti

Uređivanje enterijera je jedini deo kod renoviranja u kojima mnogi uživaju. Osmišljavanje stila prostorija, boja koje će dominirati, raznih detalja i osvetljenja – sve to je poseban izazov ali i uživanje za one koji su skloni tome i maštoviti. Ukoliko imate savetnika koji zna nešto više o tome na kom mestu obaviti kupovinu, i kako napraviti idealnu kombinaciju, uređivanje enterijera će biti i lakše i uspešnije.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo