19.5 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

3 načina kako uz pomoć snažnog brend identiteta privući nove kupce

Svaki preduzetnik, vlasnik malog ili velikog biznisa razume koliko je brend važan za rast kompanije. Možda im baš i nisu sasvim jasne „nijanse“ koje se odnose na razliku između brenda, procesa građenja brenda i brend identiteta. No, uz malo pojašnjenja uspevaju da shvate kako ova tri pojma, svaki za sebe, imaju svoju funkciju i predstavljaju pojedinačne elemente jedne veće celine.

Šta je opipljivo, a šta nije kada je brend u pitanju?

Proces izgradnje brenda se sastoji iz kreiranja i izgradnje imena i slike o brendu u javnosti, koju će kupci videti i sa kojom će se identifikovati. Dva glavna elementa u ovom procesu su upravo brend i brend identitet, pa ćemo i njih dodatno pojasniti.

Kada govorimo o pojmu brenda, važno je da shvatimo da se ovde radi o nečemu što nije opipljivo a što čini vaš proizvod ili uslugu. Između ostalog, brend je iveza koju kompanija gradi sa kupcima. Zato, npr. imamo zagrižene „navijače“ određenog brenda, koji samo njega koriste i nikada ne bi kupili ništa drugo.

Sigurno imate prijatelje koji suljubitelji iPhone telefona, i one druge koji vole Samsung npr. Pošto je ovde reč o brendu kao vezi koja se stvara između kupca i kompanije, ne možemo da tu vezu pravimo, već ona mora da se gradi. Brend se izgrađuje kroz kvalitetne proizvode i uslugu koja stvarno donosi ono što je i obećala.

S druge strane, kada je reč o brend identitetu, ovde dolazimo do opipljivog dela brenda. Ovde dizajn logotipa, vrednosti koje zastupa vaš biznis i boje koje birate da predstavljaju vašu kompaniju i njene proizvode, stupaju na scenu. Kada kupci vide logo Apple uređaja, nekako odmah vade kreditnu karticu i kupuju najnoviji model telefona ili računara. Dakle, na osnovu brend identiteta kupci prepoznaju brend.

Kao vlasnik malog ili srednjeg biznisa, vaš cilj je da izgradite što jači brend identitet kako bi kupci prepoznali vaš brend i kupovali ono što im nudite. Želite da vas prepoznaju baš kako to rade sa velikim brendovima- onda pratite i primenite naša 3 saveta za privlačenje kupaca na osnovu snažnog brend identiteta.

Kako snažan brend identitet može privući kupce

Prvo čega se kupci sete

Kada neko traži proizvod ili uslugu na internetu, on kaže da će ga „guglati“. Eto, baš je to podsećanje na brend ili spontano sećanje, koje može da ukaže na to da je između vašeg brenda i kupca stvorena jaka veza. Ako se kupac, kada se pomenu zdravi kolači bez šećera, seti odmah vašeg brenda i navede ga kao najbolji primer, to odmah znači da vaš brend ima značajnu prednost u odnosu na konkurenciju. To je zato što pojedinac vaš brend najbolje pamti u određenoj oblasti.

Pretpostavimo da ima više takvih kupaca koji se sete vašeg brenda kada se pomenu zdravi kolači bez šećera ili neki drugi proizvod i usluga. To će značiti da će oni pre kupiti ono što vaš brend prodaje, nego ono što nudi konkurencija. I još kada od svojih vršnjaka čuju da i oni kupuju određeni brend, biće stvoren dodatni uticaj na njih i prvo čega će se oni setiti kada se pomene određena vrsta proizvoda (zdravi kolači bez šećera, u našem slučaju) bićete vi.

Snažan brend identitet će vam pomoći da se izdvojite u odnosu na konkurenciju, a pre toga da vas kupci zapamte i prepoznaju kao najboljeg u određenoj oblasti.

Poverenje i kredibilitet

Jak brend identitet može da zrači kredibilitetom i poverenjem. Naravno, nije samo bitno da to bude u pojavnom obliku, već i da u praksi bude koristi od takvog utiska. Poverenje koje kupci imaju u brend, treba i mora da bude zasnovano na tome što su uvek dobili ono što su očekivali od njega.

Samo onda kada je kredibilitet brenda na visokom nivou i kada je zasnovan na poverenju i čvrstoj vezi između brenda i kupca, može se očekivati rast prodaje. Kupci će uvek izabrati pouzdan i njima već poznat brend, u odnosu na nov iza koga samo stoji reklama.

Perspektiva kupca

Kupci cene brendove koji su okrenuti istim vrednostima kojima su i oni sami posvećeni. Brend identitet treba da utiče na to kako kupci gledaju na vaš brend. Način na koji posmatraju vaš brend će uticati na njihove kupovne navike i donošenje konačne odluke o kupovini proizvoda.

Hajde još jednom da uzmemo Apple kao primer i pogledamo na koji način oni postupaju kada imaju novi proizvod. Kupci znaju i očekuju od brenda da uključi nove, još modernije tehnologije u svaki novi model telefona, laptopa i sl. To je način na koji oni vide ovaj brend, pa zbog toga to i očekuju od njih. Za njih su Apple proizvodi najbolji gedžeti, zbog čega su spremni da čekaju satima ispred prodavnica.

Dokle god kupci vide vaš brend kao nešto sa čim mogu da se poistovete, možete računati na to da će vam biti odani.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo