24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Saveti koji će ubrzati vašu selidbu

Selidba u drugi grad gotovo nikad nije lak proces. Međutim, kada morate brzo da delate i preselite se u najkraćem roku zbog posla, na primer, može biti naročito stresno. Uvek postoji strah da nešto zaboravite, propustite ili u najgorem slučaju izgubite prilikom pakovanja i transporta. 

Sa brigama i nedoumicama koje prate svako preseljenje, sasvim je izvesno da ćete se zapitati da li i kome treba da se obratite za pomoć. Ako se selite u prestonicu, da li da kontaktirate agenciju čija su specijalnost selidbe za Beograd ili da se ipak preselite samostalno? Kako organizovati pakovanje? Predlažemo nekoliko praktičnih koraka koji će ubrzati vašu selidbu i pritom pomoći da ostanete smireni sve vreme. Pročitajte.

“Podesite” svoj um – Mindset “biće sve u redu”

Kada dobijete vest da se selite, sasvim je sigurno da će vas odjednom preplaviti pomisao na to da morate premestiti apsolutno sve. Sav nameštaj, dečje stvari, kućni ljubimci, pa onda – dolazi red i na podrum koji godinama niste sređivali – čini se kao nemoguća misija.

Međutim, baš u trenutku kad ste na ivici da dobijete napad panike, zastanite. Duboko udahnite i izdahnite. Nije vam potrebno da paničite i dodajete još stresa u ionako uznemirujuću situaciju. Sigurno je da neće biti lako da se ne prepustite tom osećaju, ali je od vitalnog značaja.

Odvojite trenutak da uradite sve što je potrebno kako biste bili sigurni da ste staloženi. Skuvajte šoljicu kafe, izađite na svež vazduh, odvojite malo vremena za predah pre nego što se pozabavite ovim zahtevnim, ali ipak rešivim problemom.

Pitajte za pomoć

Kada budete imali jasnu ideju šta treba da se uradi, zatražite pomoć. Obratite se prijateljima i porodici i pitajte ih da li imaju vremena da vam pomognu da spakuju vašu kuhinju, usisavaju kuću kada se sve iseli ili pokupe predmete za donacije i odnesu ih u neku dobrotvornu organizaciju. 

Ako dodelite male, a opet važne zadatke nekom drugom, imaćete više vremena i mogućnosti da se fokusirate na veće obaveze kao što je potpisivanje ugovora o zakupu novog stana, pakovanje lomljivih i antiknih predmeta poput staklene vitrine ili nekog porodičnog nasleđa. 

Spakujte sobu po sobu

Najveća greška koju možete napraviti kada dobijete vest da se morate preseliti brzo jeste da odlažete pakovanje ili pak da krenete sa pakovanjem bez jasne organizacije i plana. Umesto da se opterećujete i izgubite u celom procesu, počnite od jedne sobe. Kada završite sa prostorijom, zatvorite vrata i ostavite ih zatvorena ako je moguće. Provera soba sa vaše liste pružiće vam više mira nego raštrkano pakovanje po celoj kući.

Sistematski proces pakovanja može značajno povećati vašu efikasnost tokom dana selidbe. Organizujte sve svoje kutije po prostorijama i uverite se da znate šta se nalazi u svakoj od njih. Kutije možete označiti nalepnicama ili zalepiti spisak sa svim stavkama koje se nalaze u njima.

Poklonite ili bacite stvari koje vam nisu više potrebne

Ne gubite vreme na pakovanje stvari koje ne želite u svom novom stanu. Dok pravite plan pakovanja, izdvojite predmete koje više ne koristite da ih poklonite. Razgovarajte sa prijateljima da li im treba vaš kauč, ventilator, stari muzički stub ili bilo koji komad nameštaja. Oslonite se na njihovu pomoć i ako treba da se u neku dobrotvornu organizaciju odnesu kutije sa starom odećom.

Poklonite sve što znate da vam nije potrebno ili da nikada nećete koristiti. Ne samo da nećete trošiti dragoceno vreme tokom selidbe, već poštedeti sebe dodatnog posla kasnije kada se raspakujete u novom domu. Sve neispravne uređaje odnesite na otpad, bacite sve što odavno ne ispunjava svoju svrhu.

Potražite pomoć od profesionalaca

Umesto da se mučite da spakujete celu svoju kuću i sve premestite na novu lokaciju, unajmite profesionalce za selidbe da biste ublažili stres. Ako ne možete da odvojite vreme od posla da se spakujete, razgovarajte s poslodavcem da radite od kuće dok vas ljudi iz agencije ne spakuju.

Najbolje je ako možete da pronađete i unajmite firmu koja nudi usluge pakovanja, transporta i čak raspakivanja stvari. Postoje agencije koje nude čitav spektar ovih usluga. Naravno, cena selidbe se formira na osnovu toga koliko nameštaja imate, da li su u pitanju izuzetno velike i teške stvari, da li vam treba demontaža i montiranje nameštaja i slično.

Ako imate samo nekoliko dana na raspolaganju da sve preselite na novu lokaciju, možda je i najpametnija stvar koju možete učiniti angažovanje pouzdanog tima za selidbe koji ima iskustva. Raspitajte se kod prijatelja koji su se selili, proverite recenzije kompanija na internetu i pronaći ćete firmu koja može da vas preseli brzo, povoljno i bez mnogo stresa.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo