2.2 C
Novi Sad
petak, 21 januara, 2022

Zašto trne leva ruka?

Pitate se šta bi moglo da izazove utrnulost ili peckanje koje osećate u levoj ruci? Zašto trne leva ruka?

Utrnula leva ruka i peckanje mogu biti uzrokovani nečim tako jednostavnim kao što je spavanje na ruci, ali to može biti i znak ozbiljnog zdravstvenog stanja – zato nastavite da čitate da biste saznali zašto trne leva ruka, od hipotireoze i nedostatka vitamina do sindroma karpalnog tunela i drugih zdravstvenih problema.

Kada trne leva ruka?

Nekoliko mogućih faktora može izazvati osećaj peckanja kada trne leva ruka, uključujući sledeće:

Neadekvatan protok krvi

Neadekvatan protok krvi u telu može izazvati utrnulost i peckanje u levoj i desnoj ruci. Ograničeni dotok krvi u ruke može biti posledica povreda ili osnovnih zdravstvenih stanja kao što su visok krvni pritisak, dijabetes ili otkazivanje bubrega.

Ako neadekvatan protok krvi uzrokuje peckanje u levoj ruci, takođe možete osetiti bol, otok i hladne ruke i prste.

Povrede nerva

Povrede koje utiču na nerve u vašoj levoj ruci mogu prekinuti poruke iz vašeg mozga i biti razlog zašto trne leva ruka. Na primer, neuropatija brahijalnog pleksusa je vrsta povrede nerva koju karakteriše oštećenje nerava koji se spuštaju niz ruke od kičmene moždine.

Neuropatija brahijalnog pleksusa može izazvati bol u ramenima i rukama, kao i utrnulost i ograničeno kretanje. Kontaktni sportovi, automobilske nesreće i drugi faktori mogu dovesti do ove vrste povrede nerava.

Hipotireoza

Nedovoljno aktivna štitna žlezda – stanje poznato i kao hipotireoza – može da izazove brojne simptome, uključujući utrnulost, peckanje i bolan osećaj „uboda i igala“ koji može uticati na ruke. Hipotireoza može biti razlog zašto ruka trne.

Hipotireoza je rezultat nedovoljne proizvodnje tiroidnog hormona od strane štitne žlezde, a takođe može dovesti do simptoma kao što su umor, osetljivost na hladnoću, debljanje, suva koža i još mnogo toga.

Zašto trne leva ruka?
Hipotireoza može da bude jedan od razloga zašto trne leva ruka (shutterstock.com)

Hernija diska

Hernija diska koja se nalazi u blizini nerava koji prolaze kroz levu ruku može izazvati trnce i ukočenost u ruci. Faktori rizika povezani sa ovim stanjem uključuju ponavljano savijanje ili uvrtanje donjeg dela leđa, podizanje teških predmeta, pušenje i fizički neaktivan način života.

Nedostatak vitamina B12

Vitamin B12 je ključna hranljiva materija koja pomaže nervnom sistemu da dobro funkcioniše, tako da verovatno nije previše iznenađenje da nedostatak B12 može dovesti do parestezije – osećaja peckanja ili utrnulosti koji obično pogađaju ruke, šake, noge , ili stopala. Nedovoljna količina vitamina B12 može biti razlog zašto trne leva ruka, ali može izazvati i bol u desnoj ruci i nozi.

Preporučena količina vitamina B12 u ishrani je 2,4 mcg dnevno za odrasle muškarce i žene koje nisu trudne. Vitamin B12 se nalazi u mnogim životinjskim proizvodima, uključujući ribu, živinu, jaja, meso i mleko – a dostupan je i kao dodatak ishrani za one koji moraju da povećaju unos, ali ne dobijaju dovoljno ovog vitamina iz izvora ishrane.

Prelomi

Leva ruka trne i usled preloma. Prelom kosti u ruci može izazvati upalu, otok i bol, i ometati obližnje nerve, uzrokujući utrnulost i peckanje. Ostali simptomi preloma u ruci uključuju deformisanu ruku, vidljivo van mesta zgloba, krvarenje, izbočenu kost, ograničenu pokretljivost u ruci i nemogućnost pomeranja ruke. Ako sumnjate da imate prelom kosti, odmah potražite medicinsku pomoć.

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela nastaje kada se srednji nerv koji ide od podlaktice do dlana priklješti u zglobu. Usled ovog sindroma trne leva ruka, a pored peckanja i utrnulosti u rukama, često se javlja i svrab.

Karpalni tunel je češći kod žena nego muškaraca, i kod onih koji rukama i zglobovima obavljaju zadatke koji se ponavljaju, kao što su šivenje, pecanje i kucanje. Ovo stanje se može lečiti hirurškim ili nehirurškim tretmanima, uključujući inhalacije i lekove na recept.

Sindrom kubitalnog tunela

Sindrom kubitalnog tunela nastaje usled uklještenja ulnarnog nerva, koji se proteže na unutrašnjoj strani lakta. Ovo stanje može izazvati utrnulost, peckanje i bol u prstima, šaci, podlaktici i laktu – posebno kada je lakat savijen duži vremenski period (kao što je tokom spavanja). Opcije lečenja sindroma kubitalnog tunela uključuju operaciju, protezu za laktove i još mnogo toga.

Dijabetička neuropatija

Oštećenje nerava uzrokovano dijabetesom naziva se dijabetička neuropatija i može biti razlog zašto trne leva ruka. Dijabetes je povezan sa hronično visokim nivoom glukoze u krvi – što može dovesti do oštećenja nerava. Simptomi dijabetičke neuropatije će se razlikovati od osobe do osobe u zavisnosti od vrste neuropatije koju imaju, ali utrnulost i peckanje u udovima su uobičajeni simptomi.

Dijabetička neuropatija pogađa više od polovine svih ljudi koji imaju dijabetes – ali bliska saradnja sa timom za negu na održavanju nivoa šećera u krvi može pomoći u smanjenju rizika.

Multipla skleroza

Peckanje i utrnuta leva ruka može biti rani znak multiple skleroze (MS). Ova bolest nervnog sistema oštećuje materijal koji okružuje i štiti nervne ćelije, usporavajući ili blokirajući poruke između vašeg mozga i tela. Simptomi multiple skleroze uključuju slabost mišića, probleme sa ravnotežom i koordinacijom, kognitivne probleme, poremećaje vida i osećaj utrnulosti i peckanja – ponekad pogađaju samo jedan deo tela, a mogu biti i razlog zašto se javlja bol u desnoj ruci i nozi.

Moždani udar

Moždani udar je ozbiljno i potencijalno fatalno stanje povezano sa iznenadnom utrnulošću u licu, nozi ili ruci – koja se često javlja samo na jednoj strani tela. Moždani udar nastaje kada se prekine dotok krvi u deo mozga, što dovodi do smrti moždanih ćelija. 

Moždani udar može dovesti do simptoma u vašoj levoj ruci ako su pogođene moždane ćelije koje kontrolišu tu ruku. Pored utrnulosti i peckanja, možete doživeti i iznenadnu konfuziju, poteškoće u govoru ili razumevanju govora, otežano gledanje (što može uticati na jedno ili oba oka), otežano hodanje (što može uključivati vrtoglavicu, nedostatak ravnoteže i gubitak koordinacije), i/ili iznenadna, jaka glavobolja.

Ako vi ili neko drugi možda doživite moždani udar, odmah pozovite 194 kako bi zaposleni hitne pomoći mogli da započnu tretman koji spašava život pre dolaska u hitnu pomoć.

Šta učiniti ako osetite utrnulost ili peckanje u levoj ruci?

Zakažite sastanak sa svojim lekarom ako osećate utrnulost i peckanje u levoj ruci. On može obaviti pregled, dati odgovarajuću dijagnozu i lečiti osnovni uzrok problema kako bi smanjio ili eliminisao vaše simptome.

Odmah potražite hitnu medicinsku pomoć tako što ćete pozvati 194 ako vam leva ruka trne iznenada, jer je to znak upozorenja za moždani udar.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo