28.3 C
Novi Sad
petak, 12 avgusta, 2022

Zašto se javljaju bele fleke na noktima?

Primetili ste da vam se javljaju bele fleke na noktima? Da li su one znak nekog oboljenja ili su u potpunosti bezopasne? Saznajte u nastavku teksta. 

Leukonihija je stanje u kome se na prstima ili noktima pojavljuju bele fleke, linije ili tačke. Bele fleke na noktima su vrlo često pitanje, ali možete da odahnete – ovo stanje je potpuno bezopasno. Mnogi zdravi odrasli imaju ove fleke u nekom trenutku svog života, pa njihovo pojavljivanje verovatno nije znak ozbiljnog zdravstvenog stanja.

Za neke ljude, bele mrlje na noktima mogu se pojaviti kao sitne tačkice prošarane po nokatnoj ploči. Za druge, bele tačke mogu biti veće i protezati se po celom noktu. Mrlje mogu zahvatiti jedan ili nekoliko noktiju.

Najčešći uzrok leukonihije je povreda noktiju. Ove povrede mogu nastati ako uštinete ili udarite nokat ili prst. Česti manikir i pedikir ili upotreba gela ili akrilnih noktiju takođe mogu oštetiti nokte. Nekoliko drugih uzroka može biti odgovorno za neobične bele tačke na noktima.

Uzroci nastajanja belih fleka na noktima

Bele mrlje na noktima su česte. Može ih izazvati nekoliko problema. Mogući uzroci uključuju:

 • Alergijska reakcija
 • Gljivična infekcija
 • Povreda nokta
 • Nedostatak minerala

Alergijska reakcija

Alergija na lak za nokte, sjaj, učvršćivač ili odstranjivač laka za nokte može izazvati bele fleke na noktima. Upotreba akrilnih ili gel noktiju takođe može ozbiljno oštetiti vaše nokte i izazvati ove bele mrlje.

Gljivična infekcija

Uobičajena gljivica noktiju koja se naziva bela površinska onihomikoza može se pojaviti na noktima. Prvi znak infekcije može biti nekoliko malih belih tačaka na noktima.

Infekcija može rasti i širiti se na nokat. Nokti na nogama mogu izgledati pahuljasto, a zatim postati gusti i lomljivi. Bele fleke na noktima na nogama uglavnom su posledica gljivičnih infekcija.

Povreda nokta

Povreda u podnožju nokta može uzrokovati bele mrlje ili tačkice na noktu dok raste. Međutim, zbog vremena koje vam je potrebno za rast noktiju, možda se nećete setiti povrede. Neke povrede se neće pojaviti četiri ili više nedelja.

Bele fleke na noktima
Bele fleke na noktima su obično potpuno bezopasne (freepik.com)

Uobičajeni izvori povreda noktiju uključuju:

 • Uštinuli ste prste vratima
 • Udarili ste se čekićem po prstu
 • Udaranje noktima o pult ili sto

Česti manikir takođe može izazvati oštećenja koja rezultiraju ovim belim tačkama na noktima. Pritisak koji izvodi manikir može oštetiti nokte.

Bele fleke na noktima Nedostatak vitamina

Možda ćete primetiti bele mrlje ili tačke duž noktiju ako vam nedostaje određenih minerala ili vitamina u organizmu. Bele fleke na noktima nedostatak su cinka i kalcijuma u većini slučajeva.

Dodatni uzroci

Manje uobičajeni uzroci belih mrlja na noktima su:

 • Bolesti srca
 • Loše opšte stanje organizma
 • Bubrežna (bubrežna) insuficijencija
 • Psorijaza ili ekcem
 • Upala pluća
 • Trovanje arsenom

Iako su ovi uzroci mogući, vrlo su retki. Vaš lekar će verovatno istražiti niz drugih stanja ako imate uporne bele mrlje na noktima pre nego što razmotrite ova ozbiljnija pitanja.

Simptomi belih fleka na noktima

Bele tackice na noktima se mogu pojaviti na različite načine. Oni mogu izgledati ovako:

 • Sitne tačke veličine uboda olovkom
 • Veće „linije“ preko nokta
 • Veće pojedinačne tačke

Uzrok belih mrlja na noktu može da diktira kako se mrlje pojavljuju. Povreda nokta može izazvati veliku belu tačku u sredini nokta. Alergijska reakcija može izazvati nekoliko tačaka po celom noktu. Izgled belih tačaka ili linija može biti različit na svakom noktu.

Mogu se javiti dodatni znakovi ili simptomi, u zavisnosti od uzroka belih mrlja.

Dijagnoza

Ako su vaše bele mrlje retke i mislite da su najverovatnije povezane sa povredom, možda nikada nećete morati da se obratite lekaru zbog ovog problema. Budite samo oprezniji da biste izbegli povrede ili zaustavili ponašanje za koje sumnjate da je odgovorno za štetu.

Ako primetite da su mrlje uporne ili da se pogoršavaju, možda je vreme da posetite lekara. Većina problema koji bi mogli uzrokovati bele mrlje lako se leče kada se dijagnostikuju.

Doktor će pregledati vaše nokte i ruke ili stopala. Na osnovu zapažanja, doktor može postaviti dijagnozu i ponuditi načine lečenja.

Ako doktor nije siguran u dijagnozu, može zatražiti nekoliko testova kako bi otklonio moguće uzroke. Ovo je posebno tačno ako vaš lekar sumnja da je nedostatak vitamina ili minerala odgovoran za bele mrlje na noktima.

Lečenje

Lečenje će se razlikovati u zavisnosti od uzroka belih mrlja.

Alergijska reakcija

Prestanite koristiti sredstvo za lakiranje, sjaj ili nadogradnju noktiju za koje mislite da bi moglo biti odgovorno za vašu alergijsku reakciju. Ako i nakon prestanka upotrebe proizvoda i dalje imate simptome alergijske reakcije, obratite se svom lekaru.

Gljivična infekcija

Oralni antifungalni lek je najčešći tretman, a mnogi lekari će propisati i lokalni antifungalni tretman. Prosečno vreme lečenja je tri meseca, a važno je da se tretman koristi kroz propisani vremenski period. U suprotnom, možda nećete u potpunosti izlečiti infekciju.

Povrede noktiju

Većini povreda noktiju je potrebno samo vreme da se zaleče. Kako nokat raste, oštećenja će se pomerati uz nokat. Vremenom će bele fleke potpuno nestati.

Kozmetički tretmani

Ako je promena boje vaših noktiju problematična ili tražite privremeni način da ih prikrijete, koristite lak za nokte. Lak za nokte u boji kože prirodan je način da sakrijete mrlje. A šareni lakovi su svakako zabavni i nude mnogo izbora.

Za većinu ljudi, bele mrlje na noktima nisu ništa drugo do dosadan problem. Retko su znakovi većih problema, a većina će nestati sama bez lečenja.

Ako ste primetili bele fleke na noktima i zabrinuti ste, ne brinite. Brza poseta lekaru može vam pomoći da razjasnite sve što izaziva mrlje i odgovori na sva dodatna pitanja koja imate. Većina tretmana je brza i efikasna.

Sledeći koraci

Ako ste primetili bele fleke na noktima i pitate se šta da radite, evo kratkog vodiča:

 • Razmislite, a zatim zaštitite nokte. Da li ste nedavno udarili nokte ili povredili prste na bilo koji način? Da li su mrlje na pogođenim mestima? Zaštitite svoje nokte najbolje što možete kada radite bilo šta gde bi mogli da budu uštinuti, udareni ili razbijeni.
 • Obratite pažnju na simptome. Imate li neke druge simptome, poput promene boje ili teksture noktiju? Da li vam nokti postaju žuti ili postaju lomljivi? Možda ćete morati da posetite lekara radi lečenja.
 • Razgovarajte sa svojim lekarom. Ako mislite da bele mrlje na noktima nisu uzrokovane povredama, možete se obratiti lekaru. Nakon pregleda, vaš lekar može ponuditi dijagnozu i recept.
 • Jedite zdravu hranu kako bi vaši nokti bili zdravi. Jedite uravnoteženo i održavajte odgovarajući nivo vitamina kako biste sprečili neželjene efekte poput belih mrlja na noktima.
Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo