24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Laser ili kućni tretman za izbeljivanje zuba

U današnje vreme mnogo je uzroka koji dovode do promene boje zuba. Kako su biserno beli i zdravi zubi danas odlika dobre higijene i vođenja zdravog načina života, postalo je neophodno redovno posećivati stomatologa, i s vremena na vreme odraditi redovnu kontrolu, kao i tretman izbeljivanja.

Ovaj tretman se primenjuje kod pacijenata koji su nezadovoljni prirodnom bojom svojih zuba. Sam proces je jednostavan i ništa ne boli. To je hemijska reakcija između spoljne površine zuba, i preparata koji su na bazi karbamid peroksida i vodonika.

Pre otpočinjanja procesa beljenja, stomatolog će pregledati zube, i utvrditi da li na nekom zubu postoji kvar. Posle toga, sledi čišćenje zuba i vrše se pripreme za sam tretman beljenja. Ova procedura spada među najpopularnije u stomatologiji, jer se drastično menja izgled pacijenta koji je ujedno zadovoljniji i samouvereniji.

Izbor je na pacijentu

Izbeljivanje zuba u kućnim uslovima ima svoje prednosti. Ono pre svega mora biti preporučeno od strane stomatologa koji će redovno pratiti proces beljenja. Koriste se preparati renomiranih svetskih proizvođača, i u relativno kratkom vremenskom periodu postižu se željeni rezultati. Ovi preparati sadrže fluor pa su zubi nakon procesa otporiji na karijes, što je ogromna prednost.

Ukoliko pacijent želi da vidi efekte izbeljivanja ne mora odjednom tretirati obe vilice. Vremenski period za beljenje jedne vilice je oko 10 dana. Za to vreme potrebno je uzdržavati se od pušenja i obojenih napitaka, kao što su kafa, koka – kola i crno vino. 

Izbeljivanje laserom je brža, ali i skuplja varijanta ukoliko želite belje zube. Postupak obavlja stomatolog, tako što prvo postavlja zaštitni gel na desni, a potom nanosi gel kojim se bele zubi, i koji se aktivira laserskim zrakom. Nakon 15 – 20 minuta uklanja se gel sa površine zuba, a pacijent procenjuje da li je postignuta željena boja zuba. Ako nije zadovoljan nijansom, postupak je moguće ponoviti.

U poređenju sa drugim metodama, gde je potreban duži vremenski period da bi se postigao željeni efekat, prilikom korišćenja lasera to se postiže najčešće jednim odlaskom kod stomatologa.

Kako se kreće cena izbeljivanja zuba?

Kada je u pitanju izbeljivanje zuba cena u Srbiji varira u zavisnosti od mnogih faktora. Neki od njih uključuju lokaciju stomatološke ordinacije, kvalitet materijala koji se koristi za izbeljivanje zuba, iskustvo stomatologa, kao i vrstu postupka izbeljivanja koji se primenjuje.

Cena izbeljivanja zuba u Srbiji može se kretati u rasponu od 10.000 do 50.000 dinara po tretmanu, u zavisnosti od navedenih faktora. Na primer, u velikim gradovima poput Beograda, cene su obično nešto više zbog visokih troškova poslovanja, dok su cene u manjim gradovima ili selima obično niže.

Postoje različite metode izbeljivanja zuba koje se koriste u Srbiji, kao što su kućno izbeljivanje i izbeljivanje u ordinaciji. Kućno izbeljivanje zuba podrazumeva korišćenje posebne folije sa gelom koju pacijent nosi kod kuće tokom određenog perioda, dok izbeljivanje zuba u ordinaciji uključuje primenu izbeljivačkog gela.

Kućno izbeljivanje zuba obično je jeftinije u odnosu na drugu opciju, ali može potrajati duže i biti manje efikasno. S druge strane, izbeljivanje zuba u ordinaciji je skuplje, ali nudi brže i vidljive rezultate.

Važno je napomenuti da cena izbeljivanja zuba u Srbiji može varirati i u zavisnosti od pacijentovog zdravlja zuba. Ukoliko pacijent ima probleme sa zubima poput karijesa, gingivitisa ili drugih oralnih problema, potrebno je prvo rešiti ove probleme pre izbeljivanja zuba, što može dovesti do dodatnih troškova.

Kako bi se smanjili troškovi izbeljivanja zuba, pacijenti često traže ponude za popuste ili se odlučuju za tretmane izvan Srbije, gde su cene često niže. Međutim, važno je biti oprezan prilikom odlučivanja o lečenju u inostranstvu, kako bi se izbegli neželjeni troškovi ili rizici.

Neželjene pojave

Prilikom kućnog izbeljivanja zuba može doći do prolazne osetljivosti zuba na pojedine nadražaje, kao što su slatko ili hladno. Tada se savetuje nošenje aplikacije svaku drugu noć, kao i smanjenje koncentracije gela. Ova pojava je prolazna i može se i tretirati proizvodima koji smanjuju osetljivost zuba kod pacijenta.

Kod izbeljivanja laserom, takođe se može javiti preosetljivost zuba na toplo i hladno, kao i pojava belih mrlja koje se pojavljuju na desnima. Mrlje su prolaznog karaktera, i nestaju u roku od nekoliko dana.

Efekat beljenja i ponašanje nakon tretmana

Koliko će trajati efekat beljenja zavisi od navika i životnog stila svakog pacijenta. Ukoliko pacijent puši i često konzumira tamne napitke, rezultati će trajati kraće. Kod pacijenata koji ne puše i ne konzumiraju tamne napitke, efekat će trajati duže.

Tretmani se mogu ponavljati na određeni vremenski period, pa samim tim i dobijeni rezultati duže traju. Nakon tretmana izbeljivanja, pacijent se vraća svojim svakodnevnim obavezama i aktivnostima.

Redovna higijena zuba i izbegavanje prebojenih napitaka se preporučuju svakom pacijentu, a od njegovih navika dalje zavisi i trajanje samog efekta izbeljivanja zuba.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo