18.9 C
Novi Sad
nedelja, 22 maja, 2022

Kurkuma – Začin zdravlja

Kurkuma je začin koji se široko koristi širom Azije i glavni je sastojak karija. Zbog svoje žute boje, ponekad se naziva i indijski šafran.

Štaviše, njegova široka upotreba u tradicionalnoj medicini izazvala je značajno interesovanje za zdravstvene koristi koje pruža kurkuma.

Kurkumin je ključni aktivni sastojak kurkume.

Ovaj članak razmatra prednosti i ključne razlike između kurkume i kurkumina i kako ih nadopuniti.

Šta su kurkuma i kurkumin?

Kurkuma potiče iz korena Curcuma longa, cvetne biljke porodice đumbira.

Često se prodaje u teglama sa začinima. Međutim, ako se kupi sveža, liči na koren đumbira intenzivnije žute do zlatne boje.

Kurkuma lekovita svojstva u Indiji su korišćena za lečenje raznih stanja kože, probavnih problema i bolova. U stvari, kurkuma je osnovni sastojak ajurvedske medicine, oblik tradicionalnog lečenja.

Kurkuma sadrži mnoge biljne supstance, ali jedna grupa, kurkuminoidi, ima najveće efekte po zdravlje ljudi, zbog kojih su kurkuma lekovita svojstva najviše poznata.

Tri značajna kurkuminoida su kurkumin, demetoksikurkumin i bisdemetoksikurkumin. Od ovih, kurkumin je najaktivniji i najkorisniji za zdravlje. Kurkumin, koji predstavlja oko 2–8% većine preparata kurkume, daje kurkumi izrazitu boju i ukus.

Kurkumin je sam po sebi poznat po svojim protivupalnim, antitumorskim i antioksidativnim efektima.

Kurkuma se koristi za lečenje mnogih zdravstvenih oboljenja, poput kožnih i probavnih problema. Sadrži aktivni sastojak kurkumin, koji ima protivupalna i antioksidativna svojstva.

Kurkuma lekovita svojstva

Kurkuma i kurkumin imaju lekovita svojstva koja pružaju mnoge zdravstvene koristi.

Evo nekih područja u kojima su i kurkuma i kurkumin pokazali jasne prednosti, podržane naukom:

  • Osteoartritis: Biljna jedinjenja u kurkumi koja uključuju kurkumin mogu smanjiti markere upale i na taj način ublažiti simptome osteoartritisa.
  • Gojaznost: Kurkuma i kurkumin mogu inhibirati upalni put uključen u gojaznost i mogu pomoći u regulisanju telesne masti.
  • Srčane bolesti: Kurkuma i kurkumin mogu smanjiti „loš“ LDL holesterol i trigliceride i kao rezultat toga smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
  • Dijabetes: Kurkuma i kurkumin mogu poboljšati metabolizam šećera u krvi i potencijalno smanjiti efekte dijabetesa na vaše telo.
  • Jetra: Studija na pacovima otkrila je da ekstrakt kurkume i kurkumin štite od hroničnog oštećenja jetre pomažući u smanjenju štetnog oksidativnog stresa.
  • Rak: Iako su istraživanja još u ranim fazama, kurkuma i kurkumin mogu smanjiti aktivnost debelog creva i drugih ćelija raka.
  • Antifungalni efekat: Kurkuma i kurkumin mogu poremetiti ćelijske membrane gljivica i mogu se koristiti zajedno sa lekovima protiv gljivica za bolje ishode.
  • Antibakterijski efekat: Kurkuma i kurkumin imaju snažno antibakterijsko dejstvo. Oni mogu smanjiti rast mnogih bakterija koje izazivaju bolesti.

Kurkuma i kurkumin imaju antimikrobna i lekovita svojstva. Studije pokazuju da mogu koristiti ljudima sa srčanim oboljenjima, osteoartritisom i gojaznošću.

Kurkuma ima zdravstvene benefite koji se ne pripisuju kurkuminu

Kurkuma je biljka koja je stekla veliko poštovanje u medicinskom svetu.

Ne samo da je dobra za artritis, već može i zaštititi vaš mozak sa godinama. Pokazuje se obećavajući u lečenju Parkinsonove bolesti.

Kurkuma sadrži različita biljna jedinjenja koja zajedno unapređuju funkcije vašeg tela.

Studija koja je ispitivala antifungalnu aktivnost kurkume otkrila je da je svih osam njenih komponenti, uključujući kurkumin, u stanju da inhibiraju rast gljivica.

Kurkuma je jedan od najzdravijih začina (freepik.com)

Studija je takođe pokazala da kurdion u kurkumi ima najbolji inhibitorni efekat. Međutim, u kombinaciji sa sedam drugih komponenti, inhibicija rasta gljivica bila je još jača.

Stoga, iako sam kurkumin može smanjiti rast gljivica, možete postići mnogo veći efekat ako umesto njega koristite kurkumu.

Slično, druga studija je otkrila da je kurkuma bolja u suzbijanju rasta malignih ćelija nego sam kurkumin.

Međutim, pošto kurkuma sadrži kurkumin, teško je utvrditi da li je kurkuma bolja od kurkumina kada su u pitanju druga zdravstvena stanja.

Kurkuma se sastoji od biljnih jedinjenja koja poseduju antioksidativna, protivupalna i antimikrobna dejstva.

Kurkumin može biti korisniji od kurkume za specifična stanja

Kako se kurkumin smatra najaktivnijim sastojkom kurkume, istraživači su počeli da ga izoluju i ispituju da li bi on sam mogao pružiti pomoć kod određenih zdravstvenih stanja.

Pokazalo se da ima snažna protivupalna i antioksidativna dejstva, pa čak može da podrži zarastanje rana kroz svoje antibakterijske efekte.

Štaviše, utvrđeno je da i kurkuma i kurkumin smanjuju šećer u krvi kod dijabetesa tipa 2. Međutim, studija na životinjama je utvrdila da je kurkumin bolji u minimiziranju markera dijabetesa od kurkume.

Kurkumin može specifično smanjiti markere upale, kao što je faktor tumorske nekroze (TNF) i interleukin 6 (IL-6), koji ključno doprinose dijabetesu tipa 2.

Potrebne su dodatne studije koje upoređuju efekte kurkume i kurkumina kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Ovo nisu jedine zdravstvene prednosti kurkumina. Takođe može smanjiti rizik od osteoporoze. 

Međutim, kurkumin se često slabo apsorbuje i može proći kroz creva nesvaren. Koristan savet je da dodate malo crnog bibera u obroke ili suplemente koji sadrže kurkumin. Supstanca u crnom biberu zvana piperin može povećati bioraspoloživost kurkumina za 2.000%.

Snažni antioksidativni i protivupalni efekti kurkumina mogu koristiti ljudima sa dijabetesom i osteoporozom, ali njegova apsorpcija može biti slaba. Kombinovanjem kurkumina sa piperinom u crnom biberu može se značajno poboljšati apsorpcija.

Šta izabrati?

Ne postoji zvanični konsenzus o tome da li je najbolje uzimati suplemente kurkumina ili kurkumu.

Većina studija koje su pokazale blagotvorne efekte koristile su ekstrahovanu kurkumu sa visokom koncentracijom kurkumina ili samo kurkumin.

Prilikom odabira suplementa važno je kupiti formulu koja je klinički ispitana i za koju je dokazano da se dobro apsorbuje.

U pregledu zglobnog artritisa, ekstrakti kurkume sa 1 gramom kurkumina dnevno pokazali su najveću korist nakon 8-12 nedelja.

Za one koji žele da smanje holesterol, 700 mg ekstrakta kurkume dva puta dnevno može pomoći.

Jedna osmonedeljna studija otkrila je da 2,4 grama kurkume u prahu u kombinaciji sa semenkama nigele svakog dana smanjuje holesterol, obim struka i upalu.

Iako je istraživanje mešovito, jedno istraživanje kod sportista otkrilo je da je 6 grama kurkumina i 60 mg piperina u tri podeljene doze pomoglo u smanjenju oštećenja mišića nakon vežbanja.

Smatra se da se kurkumin dobro podnosi i testiran je u visokim dozama do 12 grama dnevno. Međutim, to može uzrokovati neke nuspojave poput nelagode u crevima i mučnine.

Istraživanja pokazuju da kurkuma ili kurkumin u umerenim dozama mogu biti korisni. U visokim dozama mogu se javiti neželjeni efekti na varenje.

Završna reč

Kurkuma je zlatni začin koji se hiljadama godina koristio za lečenje upala, bakterijskih infekcija i probavnih problema. Sadrži kurkumin, koji ima dokazano antioksidativno i protivupalno dejstvo.

Ne postoji zvanični konsenzus o tome da li je najbolje uzimati suplemente kurkumina ili kurkuma. Većina studija koristi ekstrahovanu kurkumu sa visokom koncentracijom kurkumina ili sam kurkumin.

I kurkuma i kurkumin mogu smanjiti upalu zglobova, holesterol, šećer u krvi, kao i rast tumora, gljivica i bakterija. Uverite se da uzimate malo crnog bibera sa kurkumom u prahu ili dodatkom, jer će to poboljšati apsorpciju kurkumina.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo