12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Kinoa – veoma zdrava i sjajna biljka

Kinoa je vrsta biljke koja se uzgaja na Andima u Južnoj Americi, a njeni jestivi delovi se koriste kao zdrava namirnica. Ona se smatra delimično žitaricom jer nije deo porodice, koju čine pšenica, riža ili kukuruz. Umesto toga, pripada porodici amarantovki.

Kinoa se uzgaja već dstotinama godina, a Inke su je smatrale svetom hranom. Danas se široko koristi kao namirnica koja je bogata proteinima, vlaknima i raznim vitaminima i mineralima. Osim toga, kinoa ne sadrži gluten pa je pogodna za ljude koji su osetljivi na gluten ili imaju celijakiju.

Ona se može kuvati kao riža, a takođe i dodati u salate, supe, variva ili koristiti kao zamena za rižu ili testeninu. Nena tekstura i ukus su lagani, orašasti i osetljivi, što je čini savršenom namirnicom za brojne recepte.

Čime je bogata?

Kinoa je pravi izvor proteina i sadrži sve esencijalne aminokiseline, zbog čega je posebno vole vegetarijanci i vegani.Takođe ima velike količine vlakana, što može pomoći u održavanju zdravog probavnog sistema. Osim toga, kinoa sadrži i razne minerale poput magnezijuma, fosfora i kalcijuma, te vitamine B2 i E.

Kinoa je takođe bogata antioksidansima, što može pomoći u zaštiti organizma od oksidativnog stresa. Oksidativni stres je povezan s raznim bolestima poput raka, dijabetesa i srčanih bolesti, stoga je važno uključiti hranu bogatu antioksidansima u svoju ishranu.

Uzgoj kinoe

Osim svojih zdravstvenih prednosti, kinoa se može uzgajati na održiv način. Uzgoj količine zahteva manje vode i pesticida od ostalih žitarica poput pšenice ili riže, što je čini ekološki prihvatljivim izborom.

Kinoa se obično uzgaja na polju, na otvorenom prostoru. Potrebno joj je puno sunčeve svetlosti i toplote kako bi pravilno rasla, stoga uzgoj u saksiji nije preporučljiv. Ona je prilagođena suvim klimatskim uslovima, pa se najbolje uzgaja u visokim planinskim područjima, poput Andi u Južnoj Americi, gde je izvorno i nastala.

Kinoi prijaju zemljišta sa manje vlage i ne podnosi preterano vlažna područja. Ipak, može se uzgajati u različitim uslovima, od sušnih planinskih područja do vlažnih područja u obalnim regijama.

Za uzgoj kinoe, potrebno je osigurati dovoljno prostora i dobre uslove za njen rast i razvoj. Nakon što se seme poseje u zemlju, kinoa se redovno zaliva i održava se njena okolina bez korova kako bi se osigurao optimalan rast biljke. Kada kinoa dostigne svoju zrelu fazu, biljke se obično beru ručno, a zatim se seme obrađuje i priprema za upotrebu.

Da zaključimo

Kinoa je vrsta biljke koja se uzgaja na Andima i koristi se kao zdrava namirnica. Bogata je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, te je pogodna za ljude koji su osjetljivi na gluten. Kinoa je također bogata antioksidansima i može se uzgajati na održiv način, što je čini izvrsnim izborom za zdravu i održivu prehranu.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo