8.4 C
Novi Sad
utorak, februar 20, 2024

Kako se rešiti podočnjaka

Približava se kraj godine, novogodišnji i božićni praznici, praznična euforija je već počela.

Razmišljate šta biste mogli da uradite, da obradujete sebe. Naravno, sada ste već u godinama kada ste shvatili da ste napokon sebi na prvom mestu, i da je najvažnije da se vi osećate srećno i zadovoljno.

Već izvesno vreme kad se pogledate u ogledalo, prvo što vidite su vaši veliki podočnjaci. Dosadila vam je upotreba korektora i krema za područje oko očiju, hladne obloge… Rešenje koje su vam prijatelji savetovali je da posetite proverenu kliniku za estetsku hirurgiju i konačno rešite problem podočnjaka. 

Nešto više o podočnjacima

Podočnjaci su tamne ili otečene površine ispod očiju, koje često ukazuju na umor, nedostatak sna ili može biti genetske prirode. Ovi tamni krugovi ispod očiju mogu biti rezultat različitih faktora, uključujući:

Nedostatak sna – koji može dovesti do proširenja krvnih sudova, posebno u području oko očiju. Ovo može prouzrokovati povećan protok krvi kroz kapilare, što dovodi do pojave tamnijih tonova na koži. Nedostatak sna može povećati propusnost krvnih sudova, što može doprineti nakupljanju tečnosti u okolnim tkivima, što prouzrokuje oticanje i pojavu podočnjaka. Ukoliko nedovoljno spavate, to takođe može uticati na normalan protok limfe, što dovodi do zadržavanja tečnosti i oticanja u području oko očiju. Takođe, nedovoljno sna može povećati proizvodnju melanina, pigmenta koji daje boju koži. Ovo dovodi do toga da koža ispod očiju bude tamnija.

Genetika – genetske predispozicije mogu igrati važnu ulogu u pojavi podočnjaka. Ukoliko  članovi vaše porodice takođe imaju podočnjake, verovatno ste skloniji razvijanju istog problema. Genetski određene karakteristike kože, poput debljine i elastičnosti, mogu uticati na to kako se podočnjaci manifestuju. Tanja koža može omogućiti da krvne žile ispod nje postanu vidljivije, stvarajući tamniju boju. Geni igraju ulogu u prirodnoj boji kože. Osobe sa prirodno tamnijom bojom kože, mogu imati podočnjake tamnije boje, zbog povećane pigmentacije.

Starenje –  takođe ima  značajan uticaj na pojavu podočnjaka. Sa starenjem, koža gubi svoju elastičnost,  zbog smanjenja proizvodnje kolagena i elastina. Tanja i manje elastična koža može doprineti pojavi podočnjaka i otoka ispod očiju. Starenjem dolazi i do smanjenja masnog tkiva ispod kože, što može uzrokovati da koža ispod očiju izgleda tanje i osetljivije. To može da istakne tamne krvne sudove i doprinese intenzivnom izgledu podočnjaka. Starenje ima uticaj i na cirkulaciju krvi, što može dovesti do skupljanja krvi ispod očiju, a to takođe može uzrokovati tamnjenje područja i stvaranje podočnjaka. Starenjem koža postaje osetljivija na štetne uticaje sunca. Prekomerna izloženost suncu može povećati pigmentaciju kože ispod očiju, što dovodi do pojave da podočnjaci budu tamniji.

Loša ishrana – odnosno nepravilna ishrana koja je siromašna određenim hranljivim materijama, poput vitamina C, vitamina K, gvožđa i antioksidanasa, može biti faktor koji utiče na slabljenje krvnih sudova ispod očiju. To može prouzrokovati curenje krvi i stvaranje tamnih krugova. Nedovoljan unos vode može dovesti do dehidracije, što dovodi do sušenja kože i naglašavanja tamnih krugova ispod očiju. Višak soli u ishrani može dovesti do zadržavanja vode u organizmu, što može uzrokovati oticanje oko očiju i pojavu podočnjaka. Ishrana bogata šećerom može dovesti do upalnih procesa u organizmu, što može uticati na izgled kože, uključujući područje ispod očiju.

Da bi se smanjila pojava podočnjaka, preporučuje se zdrava i uravnotežena ishrana koja uključuje dovoljno voća, povrća, integralnih žitarica, proteina i vode. Osim toga, važno je voditi računa o količini unetih soli, šećera i obratiti pažnju na eventualne intolerancije na određene namirnice, koje mogu uticati na izgled kože.

Alergije –  mogu imati uticaj na pojavu podočnjaka. Alergijske reakcije često uzrokuju upalu i oticanje u području oko očiju. Ovo oticanje može izazvati podočnjake jer koža u ovom području postaje tanja i krvne žile postaju vidljivije. Alergije često prate svrab u očima. Kada ljudi dodiruju područje oko očiju, iritiraju kožu i uzrokuju podočnjake. Alergije mogu uzrokovati promene u cirkulaciji krvi, što može dovesti do proširenja krvnih sudova u području oko očiju. Ovo takođe može doprineti pojavi podočnjaka.

Pušenje i konzumacija alkohola utiče na cirkulaciju krvi i izaziva tamne krugove ispod očiju.       Pušenje može suziti krvne sudove, ograničavajući protok krvi prema određenim područjima kože, uključujući područje oko očiju. Smanjena cirkulacija može uzrokovati tamniji izgled kože.

Alkohol i nikotin mogu izazvati dehidraciju, što može dovesti do suve kože i naglašenog izgleda podočnjaka. Hemikalije u cigaretama i alkoholu mogu izazvati oštećenje kolagena i elastina u koži, što doprinosi stvaranju bora i promenama u strukturi kože oko očiju.

Šta učiniti da podočnjaci nestanu?

Da biste smanjili verovatnoću pojave podočnjaka, važno je da redovno i dovoljno spavate, poboljšate svoju negu kože, koristite hidratantne kreme i izbegavate iritantne supstance koje mogu izazvati suvoću i iritaciju očiju.

Ako preventiva nije pomogla i ako su životne i druge okolnosti učinile da imate podočnjake, kojima se baš i ne ponosite, možete pokušati sa estetskom hirurgijom.

Autor: MIlica S.K.

Uz pomoć estetske hirurgije možete smanjiti vaše podočnjake ili potpuno ukloniti tamne krugove ispod očiju, što će uticati da delujete svežije, odmornije i zadovoljnije.

Estetsko uklanjanje podočnjaka podrazumeva različite metode, kao što su dermalni fileri, hiruške intervencije, lasersko ili hemijsko tretiranje, mikrodermoabrazija i slično. 

Potrebno je da znate da su estetski tretmani ozbiljne procedure i zato je važno da se izvode u sigurnom okruženju, na proverenim, profesionalnim klinikama, i pod nadzorom stručnjaka. Estetske korekcije vam omogućavaju da bez nelagodnosti, bez ožiljaka i bez dužeg perioda potrebnog za oporavak, dođete do željenog cilja. 

Nano klinika BRANT u svojoj specijalnoj ponudu između ostalog vrši uklanjanje podočnjaka bez reza, što je idealna prilika da obradujete sebe!

Slike preuzete sa: pexels.com

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo