6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Kako odabrati urme?

Urme su jedan od najslađih i najzdravijih plodova na svetu. Ovi ukusni orašasti plodovi dostupni su u raznim vrstama i sortama, pa ako stojite ispred police gde su poređane i pokušavate da odlučite koje ćete odabrati, verujte nam da niste jedini.

Urme su ogroman deo naše prošlosti i tradicije. Iznose se na Božić, kao posluženje, sa neoljuštenim orasima, bademima, sušenim kajsijama i šljivama. Urme opravdano zauzimaju sećanje još iz najranijeg detinjstva, kao jedan od najslađih plodova koje smo jeli. 

Nedavno su urme zadobile još veću popularnost, kada su ljudi akcenat stavili na zdravu i vegansku ishranu. Urme su slatke, pa služe kao izvrsna zamena za šećer onima koji žele da smanje ili eliminišu industrijske šećere. Urme takođe prave dragoceno „vezivo“ tamo gde bi se inače koristio maslac – na primer u podlozi od torte sa sirom. Urme nude puno osnovnih hranljivih sastojaka i odličan su izvor kalijuma.

Kako izgledaju sveže urme?

Urme su plod datula, palmi, koje dolaze u mnogo više vrsta nego što bi iko ko je upoznat samo sa sušenim urmama mogao pomisliti. Ako nikada niste jeli sveže ubrane urme, a malo ko sa našeg podneblja zapravo jeste, vredi ih isprobati zbog suludo bogatog ukusa nalik karameli i njihove meke, apsolutno ukusne teksture.

Većina urmi ostaje da visi na drveću, kako bi dozrele i malo se osušile pre berbe, tako da mogu da potraju duže kada su ubrane. Suve urme su dostupne u mnogim prehrambenim prodavnicama i na pijacama, a takođe su i apsolutno ukusni – podjednako ili čak više nego sveži plodovi.

Kako odabrati savršene urme?

Sveže urme mogu da imaju naboran izgled, ali ne bi trebale da budu teške u ruci. Ako ste u prilici da kupujete sveže urme, potražite plodove koji imaju mesnati izgled i pomalo sjajnu kožicu. Izbegavajte urme sa kristalizovanim šećerom na kožici, jer to znači da nisu sveže koliko biste želeli da budu. Ukoliko urme imaju kiselkast miris koji blago podseća na alkohol, takođe vam preporučujemo da ih zaobiđete. To je znak da nisu za upotrebu.

Od namene urmi zavisi i vrsta koju kupujete (freepik.com)

Za pravljenje kolača ili bilo koji recept gde vam treba veliki broj urmi, sušene urme mogu biti odlične na ovom polju. Izuzetno ih je lako usitniti njihovo “meso” i ubaciti ih direktno u mešavinu sastojaka koju pravite. Ako želite da urme budu vlažnije, pre upotrebe ih možete namočiti u ključaloj vodi. To vam može zadati nešto više posla, oko uklanjanja kožice, ali urme će dati izvrstan ukus bilo kojem kolaču. Ako je poslastica koju pravite rezervisana samo za odrasle, urme možete namočiti u brendiju ili rakiji.

S druge strane, ako vam za jelo koje pripremate treba samo mali broj urmi, možete potrošiti nešto više novca na sveže urme, kako biste ukrasili tortu ili salatu. Urme će napraviti ogroman kontrast u izgledu, teksturi i ukusu vašeg jela.

Kada treba kupovati urme?

Danas se datule uzgajaju svuda u svetu, nisu više rezervisane samo za sever Afrike i jug Azije. Pogoduje im tropska i suptropska klima, a gaje se i u Americi, u pustinjama Arizone i Kalifornije. Urme svih proizvođača se izvoze dalje po svetu, a vreme njihove berbe zavisi od područja gde se gaje. Recimo, američki proizvođači berbu urmi sprovode između septembra i marta i imaju sveže urme u sezoni.

Za razliku od proizvođača u ostalim delovima sveta, na bliskoistočnim tržištima urme igraju vitalnu ulogu, značajan su deo nacionalnih kuhinja bliskoistočnih zemalja i deo su svakodnevne ishrane.

Sušene urme su povoljnije od svežih, a idealan su sastojak kolača, šejkova i sličnih poslastica (freepik.com)

U Iranu, koji je jedan od najboljih proizvođača urmi, berba ranih sorti poput Mazafatija započinje u trećoj nedelji avgusta, dok se druge sorte poput Piaroma beru od prve do treće nedelje oktobra. Generalno, sezona za iranske urme traje od sredine avgusta do septembra.

Sušene urme u prodavnicama ili na pijacama u našem regionu možete kupiti u bilo koje doba godine – samo obratite pažnju na njihov izgled i miris.

Završna reč

Dakle, da rezimiramo … ako kupujete urme u velikim količinama, kako biste ih kao grickalice konzumirali vi i vaša porodica, a ne želite da ih punite, konzistentnost suvoće nije problem. Saier urme možete kupiti da biste ih slobodno konzumirali bez osećaja krivice što ste previše novca potrošili na njih. Za luksuzne poslastice i punjenje, gde su urme zvezda trpeze, možete do koristiti Mazafati urme.

Prilikom kupovine gledajte izgled njihove kožice i obratite pažnju na miris. Vaše oči i vaš nos će biti vaši verni saveznici prilikom kupovine savršenih plodova urme.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo