-0.7 C
Novi Sad
petak, 21 januara, 2022

Dezodorans i antiperspirant – koja je razlika?

Dezodorans i antiperspirant su dva široko korišćena kozmetička proizvoda za muškarce i žene. Mnogi ljudi koriste ove proizvode svaki dan, ali koja je razlika između njih?

Šta je dezodorans, a šta antiperspirant?

Antiperspirant i dezodorans imaju nekoliko ključnih razlika.

Dezodorans maskira miris, dok antiperspirant smanjuje količinu znojenja. Oba proizvoda deluju gde god da se nanesu na vaše telo, najčešće na ispod pazuha. Mnogo puta su dezodorans i antiperspirant kombinovani u jednom proizvodu.

Dezodoransi se smatraju kozmetičkim, ali antiperspiranti su klasifikovani kao derma kozmetika.

Dezodoransi nude dva oblika zaštite od mirisa. Prva su antimikrobna svojstva koja smanjuju broj bakterija koje proizvode miris. Drugi je miris koji maskira miris koji se proizvodi.

U međuvremenu, antiperspiranti blokiraju ekrine (znojne) žlezde vašeg tela koje proizvode znoj. Ovo se obično radi sa sastojkom na bazi aluminijuma.

I antiperspiranti i dezodoransi su odobreni kao proizvodi bezbedni za svakodnevnu upotrebu bez rizika od štetnih neželjenih efekata. Ipak, sa sastojcima kao što su aluminijum i parabeni, došlo je do porasta u ponudi više prirodnih alternativa sastojcima. Važno je napomenuti da su i FDA i Nacionalni institut za rak objavili izjave da dezodoransi i antiperspiranti nisu povezani sa povećanim rizikom od raka.

Prednosti dezodoransa i antiperspiranta

Prednosti dezodoransa. Znojenje je prirodna reakcija vašeg tela. Čak i ako uspete da prevaziđete vizuelni efekat znoja, miris koji proizvodi može vas posramiti. Dezodorans pomaže pri maskiranju ovog mirisa i čak može učiniti da mirišete bolje u zavisnosti od mirisa u vašem dezodoransu.

Još bolje, dezodorans vam može pomoći da se osećate samopouzdanije i manje samosvesno. Ako vežbate u teretani ili učestvujete u takmičarskom sportu, možda ćete biti efikasniji ako ne razmišljate o svom telesnom mirisu.

Dezodorans i antiperspirant
I dezodoransi i antiperspiranti imaju svoje prednosti (shutterstock.com)

Prednosti antiperspiranta. Antiperspirant može imati dodatnu prednost jer deluje kao dezodorans zbog načina na koji proizvod funkcioniše. Kada antiperspirant blokira znojne žlezde, on takođe sprečava izlazak mirisa, što umanjuje koliko loše osećate miris kada se znojite.

Imajte na umu da su ove prednosti privremene i da će proizvod možda morati ponovo da se primeni da bi se nastavila efikasnost. Kupanje ili ispiranje tela uklanjaju antiperspirant i vraćaju vam sposobnost oslobađanja znoja iz zahvaćenih žlezda.

Rizici dezodoransa i antiperspiranta

Postoje različiti rizici kada se meri antiperspirant u odnosu na dezodorans. Pošto su zabrinutosti u vezi sa rizicima od raka istražene i rešene, one nisu glavna briga pri izboru dezodoransa ili antiperspiranta. Međutim, ako imate bilo kakve alergije na mirise, obavezno pažljivo pročitajte etikete.

Korišćenje dezodoransa ili antiperspiranta sa dodatkom mirisa dovodi vas u opasnost od razvoja alergijskog kontaktnog dermatitisa (ACD). Jedna studija je pokazala da su dezodoransi i antiperspiranti pri vrhu liste kozmetičkih proizvoda koji izazivaju alergijske reakcije na koži.‌‌

Imajte na umu da to nisu dezodoransi i antiperspiranti u celini, već sastojci koje koriste. Čitanje etiketa je najbolji način da saznate da li ćete imati alergijsku reakciju ili dodatne zdravstvene rizike ako koristite antiperspirant ili dezodorans.‌

Koji su to sastojci:

Triklosan.

Ova antibakterijska hemikalija se koristi u antiperspirantima i dezodoransima da ubije klice na vašoj koži koje izazivaju mirise. Međutim, to je endokrini disruptor, tako da takođe može delovati kao hormoni koje vaše telo proizvodi prirodno i ometati hormonsku signalizaciju vašeg tela.

Triklosan je takođe povezan sa povećanim rizikom od raka dojke. FDA je zabranila njegovu upotrebu u sapunima za ruke, ali i dalje može biti sastojak vašeg dezodoransa ili antiperspiranta, pa pažljivo pročitajte etikete.

Ftalati

Oni su uobičajeni za sve vrste kozmetičkih proizvoda i proizvoda za negu kože, uključujući dezodoranse i antiperspirante. To je hemikalija koja omogućava drugim sastojcima da budu fleksibilni, a takođe produžava životni vek svih dodatih mirisa.

Ftalati su zabrinjavajući jer mogu poremetiti vaš endokrini sistem, posebno kod muškaraca. Ftalati takođe mogu dovesti do ranijeg početka puberteta kod mladih žena, što povećava rizik od raka dojke kasnije u životu.‌

Parabeni

Ovi konzervansi pomažu vašim antiperspirantima i dezodoransima da duže ostanu dobri. Međutim, vaša koža lako apsorbuje parabene i oni mogu imitirati estrogen u vašem telu. Previše parabena povećava rizik od raka dojke

Miris

Jedan miris može imati stotine mikroskopskih sastojaka koji se sabiraju u jedan miris. Pošto se često smatraju vlasničkim ili tajnim, svi sastojci nisu navedeni na etiketama. Ako imate tendenciju da imate reakcije na dodane mirise, najbolje je da se držite podalje od njih.

Dietanolamin

Ovo takođe može biti navedeno kao DEA na etiketama i smatra se kancerogenim proizvodom. Povećava rizik od raka.

Butan i izobutan

To su gasovi koji pomažu u izbacivanju dezodoransa u spreju aerosola iz njihovih kanistera. Oni su ograničeni u Velikoj Britaniji i Kanadi jer su povezani sa rakom i reproduktivnom toksičnošću. Međutim, oni su odobreni za upotrebu. Ako se ovi gasovi tiču vas, obavezno ih potražite na etiketama pre kupovine ili izaberite dezodorans bez spreja.

Aluminijum.

Ovaj metal se najčešće koristi da začepi vaše znojne kanale i spreči da znoj pobegne iz žlezda. Međutim, aluminijum može povećati verovatnoću da geni mutiraju na ćelijskom nivou, povećavajući rizik od tumora.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo