1 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Želite kupiti nove pločice za kupatilo – evo, koje su najpraktičnije

Bez obzira na to što postoji mnoštvo opcija kada je u pitanju odabir podnih i zidnih pločica za kupatilo, pomoćićemo vam da napravite odličan izbor. Pločice za kupatilo su dostupne u velikom broju materijala, počev od porcelana, vinila, kamena, plute i tako dalje, pa sve do keramike. No, kakve odabrati?

Koje su najpraktičnije pločice za kupatilo

Kada birate pločice za kupatilo osnovni cilj je da one budu od takvog materijala s kojim ćete biti zaštićeni od vlage i prljavštine. Izdržive i vodonepropusne pločice, sa puno stilske slobode – jesu one kojima trebate dati prednost. Bilo da vam se dopada porcelan, uglačano staklo, prirodni kamen organskog izgleda ili keramika, znajte da je upravo ona najpraktičnija. Zahvaljujući keramičkim pločicama za kupatilo možete imati živopisnu glazuru raskošnog izgleda, trajnost, sigurnost i kvalitet. 

Naravno i veličina pločica igra ulogu u praktičnosti. Ukoliko imate mali enterijer, sa plocicama za kupatilo nekakve standardne, srednje veličine – možete obezbediti vizuelno dobijanje na širini. Nasuprot toga, ako koristite previše male ili velike pločice učinićete suprotno. 

Sa manjim pločicama za kupatilo možete opremiti zidne površine oko prostora za tuširanje ili plafon jer će njihov suptilni izgled i živopisni detalji delovati i više nego odlično. Dobićete moderan enterijer vredan truda i pažnje. 

Kakve boje odabrati za kupatilske pločice

Zavisno od veličine vašeg kupatila, svoju pažnju trebate dati bojama. Ukoliko je vaše kupatilo malo, pomozite mu da izgleda veće sa mekim pastelnim nijansama. Neutralni tonovi delovaće svetlije. Za razliku od toga, veća kupatila možete počastiti mornarskim nijansama, mozaikom, živopisnim detaljima i slično. Imajte u vidu da kada je estetika u pitanju idealna kombinacija jesu tamne, zasićene nijanse podnih pločica zajedno sa neutralnim tonom zida. 

Kako održavati keramičke pločice u kupatilu

Bez obzira što se današnji ukusi često svedu na kamene pločice koje mogu delovati bajkovito, keramika će vam dati fantastične rezultate kada je u pitanju održavanje boje i celokupne površine pločica. Iako nju nije previše lako ugraditi poput nekih drugih pločica, ona je znatno izdržljivija na ogrebotine. S obzirom da se keramičke pločice teško habaju, boja će dugo vremena ostati blistava. Ukoliko sledite ovu smernicu vaše pločice u kupatilu će izgledati kao nove dugi niz godina:

Sprečite nakupljanje prljavštine i obratite pažnju na fuge

Redovno usisavanje keramičkih pločica sprečice nakupljanje prašine i prljavštine koja može prodreti u fuge. Makar jednom nedeljno uzmite mekanu krpu, nakvasite je sa blagim rastvorom deterdženta i vruće vode, a zatim prebrišite pod. Nemojte koristiti jake sunđere ili žice jer možete ogrebati završnu obradu. A nakon toga, osušite vaše pločice suvim peškirom kako biste izbegli iznenadne nesreće. Vlažne keramičke pločice mogu imati tendenciju ka tome da budu klizave. Posebnu pažnju trebate obratiti i na fuge. One mogu zadržavati vodu, biti sklonije ka prljanju i stvaranju buđi. Dobra ideje je da fuge čistite uz pomoć rastvora sode bikarbone, tople vode i mekane četkice. Možete postaviti tamnije fuge ili one svetlije jednom godišnje zaptivati. Na taj način ćete ukloniti tragove nakupljene prljavštine koju niste uspeli očistiti, pa makar oni bili i minimalni, i održati atraktivan izgled.

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo