Zašto je baš sad pravo vreme da kupite prečišćivač vazduha?
Zašto je baš sad pravo vreme da kupite prečišćivač vazduha?

Leto broji svoje poslednje dane, a sa njim i toplo vreme i čistiji vazduh. Prva hladnija jutra doneće maglu pomešanu sa smogom koja ima i miris i drugačiju boju. Ovo je pravo vreme da kupite prečišćivač vazduha i zaštite sebe i svoje najmilije!

Kakav vazduh udišemo svake grejne sezone? Kakve to posledice ostavlja na ljudski organizam? Da li nakon boravka u zatvorenom prostoru imate kijavicu, javlja vam se bolno grlo, suve oči? Kakav prečišćivač vazduha treba kupiti?

Dobar odabir aparata za dezinfekciju vazduha vam donosi i trenutne i dugoročne zdravstvene benefite. Mudro birajte!

Zagađenje vazduha raste tokom jeseni

Sa smenom toplog i hladnijeg vremena dolazi do drastičnog povećanja čestica zagađenja u vazduhu. Velika promena se oseti tokom samo nekoliko dana i takvo vreme nam predstoji. Pored uobičajenih generatora zagađenja:

 • Saobraćaj
 • Rad fabrika
 • Termoelektrane


Javlja se i još jedan, opasan zagađivač:

 • Grejna sezona, individualna ložišta i grejanje na mazut i ugalj


Ovi zagađivači ispuštaju čestice koje su opasne po ljudsko zdravlje: PM 10, PM 5, PM 2.5, sumpor-dioksid, ugljen-monoksid, azot-dioksid… a one se udisanjem unose u organizam.

Ali nije neophodno da znamo nazive zagađivača, dovoljno je da otvorimo prozor i da udahnemo duboko. Oštar smrad, vazduh koji se vidi i manifestuje se u formi magle, teško se udiše, a nakon dužeg boravka na otvorenom može da izazove i vrtoglavicu i mučninu. 

Mi smo u Srbiji o maskama znali dosta i pre pojave korone jer su nam one neophodne svake jeseni i zime!


Jesenje respiratorne infekcije

Početak nove školske godine i pune vrtićke grupe su prvi uzročnik rasta respiratornih bolesti među decom, a zbog dužeg boravka u zatvorenom i stariji imaju sve češća oboljenja.

Prečišćivač vazduha je jedino efikasno sredstvo koje može da neutrališe i zagađivače iz spoljnog vazduha, ali i viruse i bakterije koje opstaju u zatvorenom prostoru.

Sada je pravo vreme za kupovinu prečišćivača vazduha jer sezona virusa još nije uzela maha, organizam je zdrav i postaće još jači ako ima izvor planinski čistog vazduha. U tome najbolje mogu pomoći dva uređaja za dezinfekciju vazduha – prečišćivač vazduha sa HEPA filterom i aparat za prečišćavanje sa fotokatalizom.


HEPA aparat za prečišćivanje vazduha – karakteristike za vrhunski učinak

Na tržištu se nude različiti uređaji koji se u sebi imaju HEPA filter, ali nisu svi jednako efikasni. Najbolji hepa prečišćivači vazduha imaju i do 7 filtera koji pomažu da pored čestica od 0,01 mikron budu očišćeni i drugi zagađivači.

Jedan od takvih vrhunskih aparata ima:

 • Aluminijumski pred-filter za uklanjanje prašine, peruti, aerosoli i polena.
 • Filter hladne katalize koji čisti jedinjenja i gasove poput: formaldehida, amonijaka, benzena, vodonik-sulfida… sve opasni zagađivači u vazduhu
 • Filter sa aktivnim ugljem čisti i najmanje čestice formaldehida i prašine
 • Čišćenje nije kompletno bez antibakterijskog filtera koji upija grinje, bakterije i sitne čestice
 • Tek tada se nalazi HEPA filter koji čisti sve nečistoće veće od 0,01 mikron: bakterije, buđ i gljivice
 • UV sterilizacija uništava preostale nečistoće razgrađujući ih uz pomoć UV svetla. Ona uklanja i sve neprijatne mirise
 • Poslednja faza čišćenja predstavlja jonizaciju vazduha gde se u vazduh pušta velika količina anjona koji se vezuju za čestice koje lebde u vazduhu, otežavaju ih i one padaju na dole


Ovo je primer jednog od najefikasnijih uređaja za sterilizaciju vazduha. Višestepena filtracija obezbeđuje postepeno hvatanje nečistoće, virusa i bakterija. Moderniji modeli imaju i pametan sistem prepoznavanja i automatskog podešavanja rada prema stepenu zagađenja. 

Mogu se koristiti i za dezinfekciju radnog prostora, ambulanti, bolnica, ali i u kućnim uslovima.

Fotokatalitički prečišćivač vazduha

Uređaj koji dezinfikuje vazduh uz pomoć fotokatalize je jedan od moćnijih modela prečišćivača vazduha.

U prvoj fazi mehaničkim prečišćavanjem se uklanjaju krupne nečistoće, a u drugoj se sa fotokatalizom (UV zračenjem) uništava omotač svih čestica tako da se one lako razgrade. Najnovija istraživanja pokazuju da fotokatalitičko prečišćavanje vazduha može uništiti veliki broj virusa i bakterija kao što su: ptičiji grip, grip A/H1N1, A/H3N2, Norovirus, Poliovirus, SARS koronavirus i drugi štetni elementi

Zbog svega navedenog, fotokatalitički prečišćivač vazduha se može pokazati kao pravi aparat za prečišćavanje vazduha u kućnim uslovima, a sa jednim uređajem može se obezbediti čist vazduh za preko 30 m2 stambenog prostora.


Kakvi su efekti rada prečišćivača vazduha?

Prva primetna promena je da u prostoru nema prašine, nečistoća koje lebde, ali i da vazduh nema nikakav miris. Nakon provetravanja u prostoru ostaje samo svežina, nema mirisa duvanskog dima, ustajalog vazduha, isparenja od kuvanja i buđi.

Dugoročno, manje će se oboljevati od respiratornih infekcija, a i kada obolite oporavak će biti kraći. Alergeni vam ne mogu ništa, bakterije i gljivice teže opstaju na površinama. Kupovina aparata za prečišćavanje vazduha u ovom periodu će pogodovati naročito asmatičarima i osobama koje pate od bronhitisa jer će njihove bronhije biti bez ikakvih iritacija i oboljenja.

Ne čekajte više, sada je pravo vreme da nabavite prečišćivač vazduha i obezbedite čist vazduh u zatvorenom prostoru! Dočekajte hladnije vreme spremni, a jesen i zimu provedite bez respiratornih infekcija.

Koliko se često razbolite tokom godine? Koliko je važno da se udiše čist vazduh? Ostavite nam komentar nakon čitanja teksta.