17.8 C
Novi Sad
utorak, 30 maja, 2023

Sobne biljke koje najbolje uspevaju u kuhinji!

Unošenje sobnih biljaka u prostoriju je brz i lak način da ulepšate svoj enterijer, a kada je u pitanju kuhinja, uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru takođe može imati neke praktične primene. Zavisno od vašeg izbora sobne biljke za kuhinju mogu pomoći u prečišćavanju vazduha, dodati malo boje prostoru ili čak obezbediti sveže začine tokom cele godine.

Važno je da imate na umu da ne postoji biljka koja će uspevati u apsolutno svakoj kuhinji – jer svaki prostor ima svoje jedinstveno svetlo, vlažnost i temperaturne uslove. 

Međutim, ovo su najbolje sobne biljke za kuhinju sa kojima možete početi:

1. Engleski bršljan (Hedera Helix)

Najbolje sobne biljke za kuhinju - bršljan
Najbolje sobne biljke za kuhinju – Bršljan (shutterstock.com)

Bujna, zelena biljka koja je savršena da visi preko sudopera ili pored prozora, engleski bršljan se lako uzgaja u zatvorenom prostoru (sve dok provodi bar deo vremena na direktnoj sunčevoj svetlosti) i dodaje prelepu boju svakoj kuhinji. Njegovi šiljasti listovi dolaze u raznim nijansama zelene sa akcentima bele, žute i crne, tako da možete biti sigurni da ćete pronaći sortu koja odgovara vašoj kuhinji.

Zašto je odličan za kuhinju: Biljka bršljana može pomoći u prečišćavanju vazduha, jer je jedan od najvećih reduktora zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru kao što su formaldehid, benzol, buđ i bakterije. Samo budite sigurni da držite ovu sobnu biljku van domašaja mačaka i pasa i drugih četvoronožnih prijatelja, jer je engleski bršljan toksičan za njih.

2. Aloe Vera (Aloe Barbadensis Mille)

Najbolje sobne biljke za kuhinju - aloe vera
Najbolje sobne biljke za kuhinju – aloe vera (shutterstock.com)

Ne nazivaju je bez razloga „biljkom besmrtnosti“ – aloe vera je jedna od biljaka koje je najteže ubiti, čak i ako je držite u kuhinji. Prelepa biljka karakterističnog izgleda puna vitamina i minerala koji su odlični za vašu kožu, aloe vera u saksiji je kao da imate 24/7 pristup apoteci.

Zašto je odlična za kuhinju: Držite je u blizini šporeta i dobro će vam doći sledeći put kada se neizbežno opečete. Samo odrežite donji list blizu stabljike, uklonite sve bodlje duž ivice, razdvojite list po dužini i zarežite unutrašnjost ispunjenu gelom. Utrljajte gel pravo na opekotinu i osetićete skoro trenutne efekte hlađenja.

3. Ukrasni kukuruz (Aspidistra Elatior)

Najbolje sobne biljke za kuhinju - ukrasni kukuruz
Najbolje sobne biljke za kuhinju – ukrasni kukuruz (shutterstock.com)

Dodajte neobičnu Aspidistru u svoju kuhinju i uživajte u njenom obliku. Jarko zelena i lisnata, biljka može tolerisati mnogo više od prosečne sobne biljke, uključujući izuzetno slabo osvetljenje, ekstremnu i promenljivu toplotu i retko zalivanje. Bez obzira koliko loše se snalazite sa biljkama, nećete tako lako uspeti da ubijete ovu zimzelenu biljku. Stavite je u ugao vaše kuhinje ili trpezarije.

Zašto je odlična za kuhinju: njeno slatko i prikladno ime nije jedini razlog da dodate ovu biljku u vaš kuhinjski dekor. Nikada ne znate kakva će biti klima u vašoj kuhinji (jednog dana je lepljiva i vlažna od ploče za kuvanje; drugog dana je suva i vruća od sati rada rerne). Bez obzira šta se dešava u vašoj kuhinji, ova biljka će to preživeti.

4. Srebrnolisna pilea (Pilea Cadierei)

Najbolje sobne biljke za kuhinju - pilea
Najbolje sobne biljke za kuhinju – Srebrnolista pilea (shutterstock.com)

Zeleni i metalno srebrni listovi ove čudesne biljke biće prikladan dodatak svakoj kuhinji. Držite je u visećoj korpi i dalje od vrućine ili hladne promaje (kao što je grejač ili klima uređaj).

Zašto je odlična za kuhinju: Još jedna biljka koja se lako neguje, a njena glavna privlačnost u ​​kuhinji je njena boja. Bonus: činjenica da je pilea dobra biljka za kačenje znači da ćete uštedeti vredan prostor na kuhinjskim pultovima

5. Zeleni ljiljan (Chlorophytum Comosum)

Najbolje sobne biljke za kuhinju - zeleni ljiljan (shutterstock.com)
Najbolje sobne biljke za kuhinju – Zeleni ljiljan (shutterstock.com)

Takođe lak za negu, zeleni ljiljan ili hlorofitum je biljka sposobna da uspeva u različitim uslovima i uopšte ne zahteva mnogo pažnje. Čuvajte ovu biljku bilo gde u vašoj kuhinji – pored prozora na suncu, na radnoj površini ili na policama kuhinjskih ormarića – i gledajte kako raste uz pomoć povremenog zalivanja i retke rezidbe.

Zašto je odlična za kuhinju: Odličan prirodni prečišćivač vazduha, zeleni ljiljan pomaže u uklanjanju mirisa, isparenja i zagađivača iz okoline.

6. Bosiljak (Ocimum Basilicum)

Najbolje sobne biljke za kuhinju - bosiljak
Najbolje sobne biljke za kuhinju – Bosiljak (shutterstock.com)

Bosiljak je zaista jedna od najlakših biljaka koje možete uzgajati u svojoj kuhinji. Samo znajte da voli puno sunca, ne voli hladna područja sa promajom i voli vlažno tlo. Ako imate kuhinjski prozor okrenut prema jugu, ovo je biljka za vas.

Pored bosiljka začinske biljke koje se lako uzgajaju u zatvorenom prostoru uključuju vlašac, peršun, mentu, timijan, ruzmarin, bosiljak, origano i korijander.

Zašto je odličan za kuhinju: Zašto plaćati kesice sušenog bosiljka u prodavnici kad možete sami da uzgajate svež? Najbolja vest: Biljka najbolje uspeva kada berete listove prilično često.

7. Sabljica (Dracaena Trifasciata)

Najbolje sobne biljke za kuhinju - sabljica
Najbolje sobne biljke za kuhinju – Sabljica (shutterstock.com)

Sabljice daju sve od sebe da napreduju kada ih u suštini zaboravite. Ne treba im mnogo vode i definitivno im ne treba mnogo svetlosti, te su odlične sobne biljke za tamne prostorije.

Zašto je odlična za kuhinju: Ako je vaša kuhinja previše zauzeta, recimo, telefon zvoni i deca trče unutra i izlaze, poslednja stvar koja vam treba je biljka koja zahteva visoko održavanje. Stavite sabljicu u ugao (raste u visinu, a ne u širinu, tako da neće zauzeti mnogo prostora) i zalijte je svake druge nedelje ili samo jednom mesečno, u zavisnosti od toga koliko se zemlja osuši.

8. Zlatna puzavica (Pothos)

Najbolje sobne biljke za kuhinju - zlatna puzavica lozica
Najbolje sobne biljke za kuhinju – Zlatna puzavica ili lozica (shutterstock.com)

Kada vidimo biljke u kuhinji, skoro devet od 10 puta, to će biti neki oblik lozice, jer su izdržljive i mogu da podnesu sve vrste svetlosnih uslova.

Zašto je odlična za kuhinju: Lozice su u osnovi dizajnirane da vise sa ormarića i polica.

9. Filodendron (Philodendron)

Filodendroni su još jedan rod kućnih biljaka kojem maltene i ne treba održavanje i koje odlično izgledaju u visećim korpama. Slično kao lozice, smatraju se relativno otpornim na sušu i mogu rasti na jakom do srednjem indirektnom svetlu. Ove biljke dolaze u raznim oblicima i bojama i poznate su po tome što su odlični prečišćivači vazduha.

Zašto je odličan za kuhinju: Poput lozica, filodendroni imaju visoku toleranciju na sušu i mogu da prežive i rastu na srednjem do jakom indirektnom svetlu. Ove biljke su dostupne u širokom spektru boja i oblika i istaknute su po tome što su prečišćivači vazduha u stanovima.

10. Fikus gumijevac (Ficus elastica)

Najbolje sobne biljke za kuhinju - Fikus gumijevac
Najbolje sobne biljke za kuhinju – Fikus gumijevac (shutterstock.com)

Ako tražite velike sobne biljke za kuhinju, fikus gumijevac je odličan izbor. Ovi srodnici smokve su prilagodljivi raznim uslovima uzgoja i mogu da prerastu u stabla pune veličine u svom prirodnom staništu. Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, redovno obrezivanje drži njihovu veličinu i oblik pod kontrolom. Birajte između nekoliko različitih sorti kako biste uskladili vaše drvo sa bojama i dizajnom vaše kuhinje.

Zašto je odličan za kuhinju: Gumijevac toleriše suv vazduh u prostoriji, ali pošto je tropsko drvo preferira vlažnu i toplu klimu, zato ga s vremena na vreme treba prskati vodom bez kamenca. Ako imate prostora u kuhinji ili kupatilu, ovo su savršena mesta za fikus gumijevac.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo