6.3 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Razlika između segmentnih i rolo garažnih vrata

Prilikom kupovine novih garažnih vrata odabir stila može biti veliki izazov. I rolo i segmentna garažna vrata imaju mnogo prednosti, tako da prilikom odabira se možete naći na slatkim mukama. Zato smo odlučili da Vam predstavimo njihove razlike kako biste lakše mogli da odlučite između ove dve fantastične opcije.

Po čemu se razlikuju, a po čemu su slična?

Kada posmatramo momenat otvaranja i zatvaranja vrata tu ne možemo da vidimo značajnu razliku. Svoj automobil možete parkirati što bliže vratima jer se otvaraju i zatvaraju vertikalno, kompaktna su i ne zauzimaju prostor ispred garaže.

Razlike se mogu primetiti, čak su i evidentne kada pogledate konstrukciju i estetiku. Segmentna vrata mogu biti napravljena od velikog spektra materijla kao što su aluminijum, drvo, pocinkovani čelik i fiberglas.

Segmentna vrata čine više panela spojena u jedan koherentan lim. Kod rolo garažnih vrata umesto panela se koriste konzistentno povezane letvice. Kada se vrata otvore vrata se namotavaju i tako skladište iznad vrata. Ona se uglavnom prave od aluminijima, a u nekim retkim slučajevima i od čelika.

Segmentna vrata prilikom otvaranja i zatvaranja klize po šinama, a dok su otvorena stoje na plafonu garaže, pa tokom ugradnje im je potrebno više nadzemnog prostora. Kod rolo vrata ugrađena kutija sa spoljne ili unutrašnje strane garaže skladište zamotana vrata.

Rolo i segmentna garažna vrata: koja su najbolja za izolaciju?

Kod rolo vrata gumena zaptivka na dnu i sa strane povoljno utiče na izolaciju. Kod rolo vrata sa dva sloja lestvice se izoluju gustom penom. Jedina mana kod izolacije u ovim vratima su mali razmaci između lestvica, što malo smanjuje njihova izolaciona svojstva. Na kraju možemo da zaključimo da će dvostruka rolo vrata pružiti pouzdan nivo izolacije.

Segmentna vrata su opremljena debelim panelima punjenim penom, zajedno sa gumenom zaptivkom oko vrha, sa strane i dna. Zahvaljujući debljini pene i činjenici da nema nikakvih vazdušnih razmaka segmentna vrata pružaju bolju izolaciju u odnosu na rolo vrata. Ako ćete veliku količinu vremena provoditi u garaži jer ste je prilagodili da bude npr. kancelariji ili prostor za život, segmentna vrata će definitivno biti bolji izbor.

Rolo ili segmentna garažna vrata: koja su najbezbednija?

Jedna od najvažnijih svrha garažnih vrata je sigurnost. Prvenstveno ih postavljamo kako bi zaštitili nas i  našu imovinu. Kod oba tipa vrata nedostaju ručke i brave, što će sprečiti provalnike da sreću okušaju na tradicionalan način.

Takođe, obe vrste su robusne opcije, što znači da konstrukciji pružaju značajnu sigurnost. Kao što smo ranije spomenuli i rolo i segmentna vrata mogu imati dva sloja što će ih učiniti dodatno bezbednijim.

Ipak malu prednost dajemo segmentnim vratima jer su ipak napravljena da budu čvršća.

Rolo ili segmentna garažna vrata: koja su najbolja za pristupačnost?

Stara garažna vrata polako izlaze iz upotrebe, a razlog za to je upravo pristupačnost. Otvaranje ručnih vrata, bilo da se podižu ka gore ili se otvaraju kao obična vrata pa su sastavljena od dva dela može biti vrlo nezgodno za osobe sa invaliditetom ili za one koji se teško kreću. Isto tako mogu dovesti do povreda. Zato je prelazak na automatizovana vrata pravi izbor.

Rolo vrata su standardno automatizovana i veoma su popularna opcija za one koji imaju problema sa pristupačnošću. Kada su garažna vrata niža čine mnogo bolju opciju.  Segmentna vrata nisu uvek automatizovana, ali se dosta lako mogu automatizovati, a ova opciju je najbolje odabrati u fazi planiranja i pre njene ugradnje, ali je moguće to učiniti i naknadno. Međutim to će zauzeti dodatni unutrašnji prostor koji ova vrata zauzimaju zbog motora koji treba ugraditi.

Što se ove osobine tiče rolo vrata imaju blagu prednost u odnosu na segmentna. Ukoliko vas interesuju garažna vrata firma Talaris iz Beograda ima veliku ponudu na svom sajtu talaris.rs sigurno ćete pronaći nešto što će vam odgovarati.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo