6.3 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Platicerijum – Sve što treba da znate – Nega i razmnožavanje

Platicerijum ili jelenski rogovi, kako se ova biljka još zove, veoma podsećaju na rogove jelena ili losa, pa otuda i njihovo neobično ime. Poreklom iz Azije i Australije, biljke su deo porodice Polypodiaceae – rastu sporo, ali na kraju budu prilično velike i impresivne kada sazre. Postoji 17 vrsta platicerijuma, ali samo jedna, jelenski rogovi cveće, je zaista uobičajena u kućnom uzgoju.

Nekada se smatralo da je platicerijum teško uzgajati, ali danas je prilično popularan. Ove paprati su epifitske, što znači da rastu postavljene na plakete ili druge podloge. Imaju dva različita oblika listova – male, ravne listove (poznata kao štitasti listovi) koji pokrivaju strukturu klupka korena i uzimaju vodu i hranljive materije; i zeleni, nazubljeni listovi poput rogova koji izlaze iz ove baze i mogu dostići do 90 cm dužine u zatvorenom prostoru (i veće u divljini).

NazivPlaticerijum, jelenski rogovi, jelenji rogovi
Latinski nazivPlatycerium bifurcatum
Vrsta biljkePaprat
Veličina60-90cm široka i visoka
SvetlostDelimična senka
Tip zemljištaEpifitsko
PH zemljištaNeutralno
Vreme cvetanjaNe cveta
Boja cvetaNema
PorekloAzija, Australija
Platicerijum – karakteristike

Jelenski rogovi nega

Jelenski rogovi izazivaju ogroman vizuelni interes, ne samo zbog lepote samih paprati, već i zbog neobičnog načina na koji se obično uzgajaju. Pošto se jelenji rogovi često postavljaju na drvene daske i okače, predstavljaju odličan način da dodate malo zelenog dekora vašoj sobi ili zidnoj sceni galerije.

Najbolji deo: za nešto što izgleda tako zapanjujuće, njih nije strašno teško kultivisati. Ključ u pomaganju vašem platicerijumu da napreduje je da što bolje oponašate njegove prirodne, suptropske uslove. Umerena količina sunčeve svetlosti (navikli su da rastu na kori drveća ispod krošnje lišća) i puno vlage biće dva bitna sastojka srećne, zdrave jelenske rogove.

Jelenski rogovi svetlost

Jelenski rogovi biljka više voli da se drži na lokaciji koja se može pohvaliti doslednim, zasenčenim svetlom. Imajući to u vidu, oni mogu da podnesu više sunčeve svetlosti ako im date dovoljno vode, toplote i vlage. Samo budite oprezni da dozvolite bilo kakvim direktnim zracima da udare u krhke listove, jer mogu lako da izgore. Jelenski rogovi cveće spada u sobno cveće koje voli tamu, pre negoli direktne sunčeve zrake.

Jelenski rogovi nega – video tutorijal (youtube.com)

Jelenji rogovi zemljište

Iako se mlade biljke mogu pokrenuti u vlažnoj tradicionalnoj mešavini za saksije, jelenski rogovi treba da se montiraju kada napreduju ka zrelosti. Jelenski rogovi biljka su epifiti, rastu na ivicama drveća ili drugih biljaka u divljini, i stoga će uspevati u sličnim uslovima u vašem domu. Da biste ga montirali, biće vam potrebna početna gruda treseta, komposta, mahovine ili druge organske materije koja će delovati kao osnova, ali osim toga ne bi trebalo da bude potrebno dodatno zemljište.

Jelenski rogovi zalivanje

Pravilno zalivanje je suštinska komponenta uspeha platicerijuma. Trebaće im često zalivanje, ali bazu treba pustiti da se osuši između – otprilike jednom nedeljno u toplijim klimama ili tokom letnjih meseci, i jednom u dve do tri nedelje u hladnijim mesecima.

Za lakše zalivanje, uklonite platicerijum i njegovu montažu sa zida (ili gde god da je okačen) i potopite u sudoper napunjen vodom 10–20 minuta, ili dok korenje nije potpuno zasićeno. Ostavite da se osuši pre ponovnog kačenja.

Živopisni listovi ove paprati podsećaju na jelenske rogove, te otuda i njihovo narodsko ime (shutterstock.com)

Ako primetite da su listovi počeli da poprimaju smeđe nijanse ili pocrne prema bazi, verovatno je vaša biljka preterano zalivana. Isto tako, ako vrhovi listova počnu da budu smeđi ili venu, verovatno će ga trebati češće zalivati.

Temperatura i vlažnost

Ako treba da zapamtite jednu stvar, to je da jelenski rogovi cveće vole vlagu. Iako zreliji platicerijum može preživeti kratkotrajne niske temperature, oni uspevaju u toplim, vlažnim uslovima. Treba voditi računa o održavanju tih uslova (najmanje iznad 10 stepeni i ispod 37 stepeni Celzijusa), posebno kada su biljke mlade.

Da biste povećali vlažnost oko biljke, pokušajte da je postavite u neko od prirodno vlažnijih područja u vašem domu, kao što je kupatilo ili kuhinja. Ako to ne uspe, povećajte vlažnost oko biljke koristeći mali ovlaživač ili povremeno prskajte biljku.

Platicerijum đubrenje

Da biste podstakli rast vaše biljke, možete je hraniti mesečno dobro izbalansiranim đubrivom rastvorljivim u vodi – to je najbolje uraditi tokom proleća i leta, kada platicerijum doživljava aktivan rast. Učestalost đubrenja može usporiti na svaki drugi mesec tokom jeseni i zime.

Platicerijum se obično gaji na podlogama od drveta (shutterstock.com)

Jelenski rogovi razmnožavanje

Platicerijum se može razmnožavati sporama ili podelom. Veliki, zreli rogovi se lako mogu podeliti na manje biljke, pa čak i mali „komadići“ koji uključuju list i malo korena mogu se saditi pojedinačno. Uverite se da su nove podele u toplom i vlažnom okruženju dok ne rastu nezavisno.

Nemojte se obeshrabriti ako je potrebno malo vremena za ukorenjavanje novoposečenih podela (ili ako je potrebno nekoliko pokušaja) – razmnožavanje platicerijuma zahteva izvesnu praksu, a čak ni iskusnim baštovanima nije uvek lako.

Uobičajene štetočine i bolesti

Platicerijumi su relativno bez štetočina sami po sebi, ali mogu biti pogođeni paukovim grinjama ako se obližnje sobne biljke bore sa štetočinama. Češće ćete videti crnu tačku na biljci, koja je direktno povezana sa prevelikom vlažnošću ili putujućim sporama. Za tretiranje paprati koristite ulje čajevca ili drugi prirodni fungicid.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo