6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Palma sreće – Sve što treba da znate – Nega i razmnožavanje

Palma sreće (Chamaedorea elegans), brdska palma ili salonska palma se decenijama koristi kao jedna od omiljenih sobnih biljaka. Ova ljupka biljka sa duboko zelenim lišćem prvi put je otkrivena u Centralnoj Americi, odakle se proširila na ceo svet.

Salonska palma raste u atraktivnim grupacijama sa svetlom teksturom lišća koje prekriva tanka debla. Takođe, jedna je od najjednostavnijih palmi za uzgoj u zatvorenom prostoru i praktično ne zahteva održavanje.

Ponekad je moguće pronaći primerke sa jednom stabljikom, ali najčešće se palme uzgajaju u malim grupacijama, tako da podsećaju na grmlje nalik palmi u atraktivnim saksijama. Listovi su popularni u cvetnim aranžmanima, ukrasima i vencima jer mogu preživeti i do 40 dana nakon što su isečeni iz biljke. Brdska palma sporo raste i mogu proći godine da dostigne punu visinu (60 do 180 cm u zatvorenom i 180 cm do 5 metara na otvorenom).

NazivPalma sreće, salonska palma, brdska palma
Latinski nazivChamaedorea elegans
PorodicaArecaceae
Tip biljkePalma
Veličina60 do 180 cm u zatvorenom i 180 cm do 5 metara na otvorenom prostoru
SvetlostIndirektno svetlo, senka
Tip zemljištaKoristite mešavinu za sadnju na bazi tresetne zemlje
PH zemljištaKiselo do neutralno
Vreme cvetanjaProleće, retko cveta u zatvorenom prostoru
Boja cvetaŽuta
PorekloKišne šume južnog Meksika i Gvatemale
Palma sreće karakteristike

Brdska palma nega

Brdska palma jedna je od najpopularnijih kućnih palmi koja se uzgaja u većini umerenih zemalja, favorizovana jer se prilagođava relativno slabom svetlu i podnosi niže temperature. Palma sreće spada u sobno cveće koje voli tamu i dobro podnosi slabo osvetljenje.

Među svim palmama, salonske palme su odlične za početnike. Biljke se naročito dobro snalaze u saksijama širokim oko 30 cm u severnoj ekspoziciji ili foajeu, gde pokazuju svoje fino teksturirano lišće. Pošto su tolerantne prema uslovima slabijeg osvetljenja i osetljive na previše vode, oni su glavni kandidati da budu usmrćene bilo preteranim zalivanjem, bilo sa previše sunčeve svetlosti.

Brdska palma svetlost

Brdska palma spada u biljke koje vole slabije osvetljenje, ali to ne znači da treba da bude “bez svetlosti”. Salonska palma će dobro uspevati na jakoj ali filtriranoj sunčevoj svetlosti. Često se dobro snalaze sa severnom ekspozicijom.

Kako se uzgaja palma sreće – video tutorijal

Brdska palma zemljište

U zatvorenom prostoru će biti dovoljna svaka visokokvalitetna mešavina za sadnju na bazi treseta. Pazite da se smeša ne raspadne i postane spužvasta. Na otvorenom, ova palma će dobro rasti na gotovo svakom tlu – pesku, ilovači ili glini. Ali ne toleriše slano tlo.

Palma sreće zalivanje

Kao i mnoge druge palme, salonske palme su osetljive na prekomerno zalivanje i ne mogu da tolerišu vlaženje ili sedenje u saksiji koja je natopljena vodom. U idealnom slučaju, održavajte vlagu na ravnomernom nivou. Palma će bolje tolerisati blagu sušu, nego prekomerno zalivanje. Zalivajte je tek kada se gornji sloj tla osuši. Žuti listovi će ukazivati da biljci treba više vode.

Temperatura i vlažnost

Palma sreće preferira sobne temperature između 18 i 27 stepeni Celzijusa. Može da toleriše niskih 10 stepeni Celzijusa, ali će umreti ako je dodirne mraz. Držite je dalje od hladne promaje u blizini prozora, otvora i spoljnih vrata. Uspevaće sa prosečnom vlažnošću. Ako vaša palma sreće počne da razvija suve ivice listova ili smeđe vrhove, to je najverovatnije uzrokovano hladnom promajom ili produženim sušnim periodima

 Da biste rešili ovu situaciju, podignite nivo vlažnosti pre zalivanja.

Palma sreće je idealna za početnike, jer ne iziskuje previše truda i znanja (freepik.com)

Palma sreće đubrenje

Hranite palmu sreće slabim tečnim đubrivom jednom ili dva puta tokom vegetacije, a nikako tokom zime. Ove biljke zahtevaju lagano đubrenje.

Vrste palme sreće

  • Chamaedorea elegans je najpopularnija vrsta salonske palme. Poreklom je iz Meksika i Centralne Amerike.
  • Chamaedorea erumpens je bambusova palma koja potiče nešto južnije od C. elegans i nešto je veća, sa više listova poput lepeze.
  • Chamaedorea hooperiana je novija sorta koja svojim velikim, dramatičnim listovima u obliku palme podseća na palmu kentije. To je snažna biljka koja se lako uzgaja.

Palma sreće razmnožavanje

Ove biljke skoro uvek razmnožavaju profesionalni uzgajivači iz semena. Možda je moguće uspešno podeliti grudvu na dve manje grudve, ali to se ne preporučuje jer će biljka i njeni koreni biti izloženi prevelikom stresu. Biljke se ne razdvajaju po prirodi, već se uzgajaju u grudvama iz estetskih razloga. Ne mogu se razmnožavati rezanjem stabljike ili pelcerima. Uopšteno govoreći, najbolje je da domaći uzgajivači kupe novu biljku umesto da pokušaju razmnožavanje.

Presađivanje palme

Palme sreće imaju slab korenov sistem i rastu relativno sporo, što znači da presađivanje treba vršiti samo pažljivo. Uopšteno govoreći, biljke ostaju upravljive veličine, pa ih ne biste morali presaditi češće nego svake druge godine. Ako se vaš medijum za sadnju pokvari i postane prljav ili nalik sunđeru, ponovo ga presadite da biste sprečili truljenje korena.

Uobičajene štetočine i bolesti biljaka

Palme sreće su osetljive na štetočine, uključujući lisne uši, brašnaste bube, ljuskice i belokrilce. Ako je moguće, identifikujte zarazu što je pre moguće. Gljivične mrlje na lišću i trulež korena mogu nastati zbog problema sa vlagom, poput prekomernog zalivanja.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo