22.8 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Sve što treba da znate o sobnoj biljci Lepezasta paprat (Adiantum) – Nega i razmnožavanje

Adiantum ili lepezasta paprat ima delikatne segmente listova u obliku lepeze, obično skupljene na žilavim crnim stabljikama, a listovi su im manji od ostalih vrsta paprati. Osim što je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka paprati, paprat se može naći i u prirodi, raste na mestima na kojima druge biljke obično ne uspevaju – poput zidova stena i između pukotina stena gde ih zadržava vlaga iz vode.

Iako su vizuelno zapanjujući u svim fazama svog rasta, smatraju se papratima koje sporo rastu i obično je potrebno do tri godine da dostignu svoju punu zrelu veličinu. Lepezasta paprat spada u sobno cveće koje voli tamu.

NazivLepezasta paprat, gospin vlasak
Latinski nazivAdiantum raddianum
PorodicaPteridaceae
Tip biljkePaprat
Veličina30-60 cm visina, 30-60 cm širina
SvetlostDelimično sunce, senka
ZemljišteVlažno, ali dobro drenirano
PH zemljištaNeutralno
Vreme cvetanjaNe cveta
Boja cvećaNema
PorekloSeverna Amerika
Karakteristike lepezaste paprati

Sobna paprat nega

Lepezasta paprat je deo roda Adiantum koji uključuje preko 200 sorti paprati uzgajanih širom sveta. Ime roda potiče od grčke reči adiantos, što znači „nenavlaženo“ – prikladan opis za paprat, jer njeni listovi odbijaju vodu.

Paprati su delikatne biljke sa vrlo malim resicama i izgledom poput čipke. Smatraju se izdržljivim papratima, a ne papratima koji preferiraju sparnije uslove, ali ne dozvolite da vas opis zavara. Sobna paprat nega može da bude problematična u zatvorenom prostoru, jer su prilično specifične u pogledu uslova uzgoja. Najvažniji faktor životne sredine kada je u pitanju uspešna briga o ovoj paprati je vlažnost – ona ​​uspeva u vlažnom okruženju i potrebno joj je mnogo vlage za preživljavanje, što je često teško postići u zatvorenom okruženju.

Paprat svetlost

U svom prirodnom šumskom okruženju, paprati su prekrivene krošnjama drveća, primajući malo hlada i delimičnu sunčevu svetlost. Da biste uspešno uzgajali paprat cveće u zatvorenom prostoru, pokušajte da oponašate ove uslove tako što ćete pronaći mesto u svom domu koje prima samo indirektnu sunčevu svetlost. Izbegavajte jaku svetlost ili direktne sunčeve zrake, jer delikatno lišće lepezaste paprati može vrlo lako izgoreti.

Uzgajanje lepezaste paprati – video tutorijal

Paprat zemljište

Paprat cveće preferira vlažno, ali dobro drenirano zemljište. Kao što je spomenuto, voda je veoma važna za ovu paprat, pa povećavate šanse da za nju stvorite odgovarajuće okruženje ubacivanjem mahovine ili organske materije poput komposta u tlo kako biste zadržali vodu.

Paprat zalivanje

Najbolje da osigurate da vaša žedna paprat napreduje jeste da se usredsredite na davanje više izvora vode. Dosledno vlažno zemljište je odlično mesto za početak – odatle obavezno redovno zalivajte paprat, bilo svakodnevno ili svaki drugi dan, ne dozvoljavajući nikada da se zemljište osuši. Pazite na žuto lišće koje može nastati zbog prekomernog zalivanja.

Paprat držite u plastičnoj saksiji sa rupama, a zatim po želji stavite tu plastičnu saksiju u privlačniju spoljnu posudu. Na ovaj način možete lako proveriti nivo vlage u plastičnoj saksiji, a otvori za drenažu sprečiće da zemlja postane previše vlažna.

Temperatura i vlažnost

Lepezasta paprat zahteva veoma topao, vlažan vazduh. Da biste imitirali njene idealne uslove, zamaglite biljku toplom vodom nekoliko puta dnevno kako biste održali odgovarajući nivo vlage na nežnim listovima. Alternativno, biljku u saksiji možete postaviti blizu ovlaživača ili na poslužavnik sa vlažnim šljunkom kako biste povećali nivo vlage. Takođe razmislite o tome da biljku smestite u okruženje bogato vlagom kod kuće, poput kupatila ili baštenskog staklenika.

Što se tiče temperature, paprat je najbolje držati iznad 21 stepena Celzijusa i ne treba je stavljati nigde u vaš dom gde temperatura ili hladna promaja padnu ispod 15 stepeni.

Paprat đubrenje

Nije potrebno đubriti lepezastu paprat, jer će biljka bez nje dobro proći. Međutim, ako želite da joj date dodatnu dozu hranljivih materija, hranite izbalansiranom, razblaženom mešavinom đubriva jednom mesečno. Izbegavajte bilo kakvo đubrivo sa previše azota (koristite 200 ppm ili manje), što može prouzrokovati opekotine vrhova lišća.

Lepezasta paprat voli vlagu – ali ne voli da “sedi” u vodi (freepik.com)

Paprat presađivanje

Lepezaste paprati se mogu presaditi godišnje ili dvogodišnje, u zavisnosti od veličine saksije i stope rasta biljke – ne smeta im što su nagužvane, pa nemojte žuriti da ih presadite ako niste sigurni. Umesto toga, sačekajte znakove da vaša paprat cveće prerasta svoj dom, poput korena koji puni posudu. Da biste uspešno presadili paprat:

  • Čistim, oštrim nožem ili lopatom podelite korenje.
  • Podelite biljku na lakše upravljive delove, održavajući najmanje dva do tri zdrava lista unutar svake divizije.
  • Svaki deo posadite u pojedinačnu saksiju i obavezno ga dobro zalijte.
  • Ne đubrite presađenu paprat odmah, jer to može opeći korenje.

Uobičajene štetočine

Samo nekoliko uobičajenih insekata smatra da je sobna paprat ukusna. Brašnasti insekti vole da se vežu za listove. Redovno proveravajte biljku i tretirajte svaku zarazu insekticidnim sapunom.

Lepezasta paprat punu veličinu dostiže sa oko tri godine starosti (freepik.com)

Uobičajeni problemi lepezaste paprati

Mali listovi lepezaste paprati su vrlo osetljivi. Morate pronaći savršeno zatvoreno mesto za biljku ili će vam listovi dati do znanja da nije dobro postavljena. Ako je vazduh previše suv i biljci je potrebno više vlage i vlage, lišće će učiniti sledeće: uviti se, osušiti na vrhovima i/ili postati smeđe na vrhovima i otpasti.

Osim toga, budno uklanjanje uvijenog, osušenog ili smeđeg lišća takođe može pomoći paprati da raste gušće i da izbacuje zdravo lišće.

Da li se lepezasta paprat lako uzgaja?

Lepezasta paprat se ne smatra jednom od sobnih biljaka koje zahtevaju visoko održavanje, ali može biti teško postići odgovarajuće uslove za uzgoj. Uz odgovarajuće uslove za uzgoj u zatvorenom prostoru, lepezasta paprat može biti umereno lak dodatak bilo kojoj kolekciji sobnih biljaka.

Koliko brzo raste lepezasta paprat?

Ova paprat raste sporo, obično joj je potrebno tri godine da dostigne punu veličinu, što znači da je nećete morati presađivati prečesto. Sve dok joj pronađete pravo mesto i retko premeštate biljku, trebalo bi da živi godinama kao sobna biljka.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo