24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Koji su najvažniji koraci za uređenje dvorišta

Proleće i leto su ona doba godine kada se posvećujemo održavanju našeg dvorišta. Ako ste i vi odlučili da vaše dvorište renovirate ili ga uređujete iznova, pripremili smo neke korisne savete za vas. Ostanite do kraja i saznajte u nastavku koji su to najvažniji koraci u uređivanju dvorišta.

Napravite plan

Svakom lepo uređenom dvorištu prethodi dobro osmišljen plan. Zato se prvi korak sastoji u tome da pripremite pribor za crtanje i na trenutak se vratite na časove likovnog i tehinčkog crtanja. Što detaljnije obavite ovaj korak to će vam svaki naredni korak biti jednostavniji.

Za ovo će vam trebati papir, olovka, lenjir, po potrebi i šestar. Ako ste pravi štreber skicu ćete uraditi u stvarnim razmerama vašeg dvorišta. Na ovaj način tačno ćete znati šta možete sve da smestite u vašem dvorištu i koliko.

Prvi deo skiciranja bi trebalo da bude takozvano zoniranje dvorišta. Ovo podrazumeva da ćete vaše dvorište podeliti i određene njegove delove odrediti kao delove za: igru, sedenje, deo za ljubimce, deo za fontanu, bazen i slično

Kada ste zonirali vaše dvorište, svaku zonu zasebno planirajte. Krenite od onih kojih zauzimaju najveću površnu. Tako ukoliko planirate bazen u svom dvorištu, pozicionirajte njega prvo, zatim prostor za sedenje, pa zatim biljke i tako dalje.

Današnji trendovi uređivanja površina zahtevaju rad na detaljima, jer upravo detalji odlučuju o konačnom efektu i funkcionalnosti. Verovatno da želite biti u tim trendovima, da je Vaš pogled iz vlastitog doma u vlastito dvorište nešto što želite pretovriti u melem za svoju dušu, posebno nakon mnogo rada, umora i pre svega radi bogatsva kojim raspolažete, a to je vlasiti veliki prostor za kojim danas mnogi čeznu. 

Odaberite stil dvorišta

Kada je zoniranje završeno i vi znate koliko ćete elements imati, potrebno je da odredite stil koji će vladati. On bi trebalo da se poklapa sa stilom u kom je vaš dom, mada savremena rešenja, uz malo kreativnosti dopuštaju mešanje različitih stilova. Tako dekoracija dvorišta može da se obavi u:

  • Engleskom stilu – pejzaž napravljen u ovom stilu podsjeća na minijaturni krajolik i izgleda što prirodnije, ali istovremeno uredno sa dosta zelenila i klasičnih biljaka.
  • Modernom stilu – ovaj dizajn karakteriše minimalizam. Svi elementi imaju svoju namenu, nema dodatnih detalja, a zasadi se koriste kao dodatak i od sporednog su značaja.
  • Italijanskom stilu – odlikuje ga upotreba raznih drvenih proizvoda, sirovog kamena i bujne vegetacije u dekoru. Često je fokus na fontani ili ribnjaku.
  • Mediteranskom stilu – Po mnogo čemu podsjeća na italijanski stil, ali akcenat je na kamenoj dekoraciji u vidu raznih terasa, zidova i saksija. Kod nas se sve češće u dvorištima sreću stabla južnog voća, pa se ona odlično uklapaju uz ovaj stil.
  • Prirodnom stilu – U slučaju ovog stila želimo da deluje da ima što manje uticaja ljudske ruke, međutim, važno je poštovati meru kako dvorište ne bi delovalo napušteno. Prednost se daje nepravilnim oblicima, vijugavim stazama i travnjacima poljskih biljaka.
  • Tradicionalnom stilu – Inspiraciju možete da potražite i u našim tradicionalnim načinima uređivanja dvorišta. U tom slučaju vam kao inspiracija može poslužiti šumadijski stil, ili vojvođanski. Naravno, svaki od ovih stilova može da se upodobi savremenim dizajnerskim rešenjima.

Ukoliko niste sigurni oko stila, inspiraciju možete da potražite na internetu na fotografijama. Takođe, možete videti i fotogafije sa takmičenja za najlepša dvorišta pa vam i oni mogu biti od pomoći.

Obratite se za pomoć stručnjacima

Ukoliko je cela dosadašnja priča za vas delovala konfuzno i mislite da ne možete ovo sami da izvedete, možete se obratiti stručnjacima za pomoć. Timovi koji se bave uređivanjem dvorišta sastoje se od dizjanera i arhitekata kao i izvođača radova. Tako da se oni mogu pobrinuti za sve od osmišljavanja samog dvorišta pa sve do uređenja. Naravno, sve ovo se radi u skladu sa vašim željama i uz njhove stručne savete.

Uređenje dvorišta je uvek spoj lepog i korisnog

Uređivanje dvoršta uvek treba vršiti tako da biljke, pa čak i neki dekorativni elementi imaju svoju svrhu. Tako, ukoliko se nalazite blizu puta, visoka živa ograda ili niz stubastih biljaka može da vas zaštiti od prašine i buke, a da pritom deluje jako lepo.

Ukoliko imate malu dečicu, u dvorištu možete da napravite park ili igralište za njih. Na ovaj način deca će biti na bezbednom, a vi ćete imati pravi mali avantura park. Vreli letnji dani ne moraju da prepreka za uživanje u vašem dvorištu. Sve što je potrebno je da zasadite neko drvo koje će da formira lep hlad i da deluje atraktivno.

Načina i ideja kako da isplanirate sadnju biljaka i ugradnju dodatnih elemenata, a da pritom sve bude u skladu sa vašim domom i da ujedno predstavlja vizuelno i životno funkcionalnu sredinu je zaista mnogo. Naravno, samo vi znate svrhu vašeg dvorišta i potrebe i kako želite da koristite taj prostor. Stoga odlučite koje će sve namene imati i pustite kretivnosti na volju! U slučaju da vaša kreativnost zakaže tu su profesionalci da priteknu u pomoć. Nama još samo preostaje da vam poželimo srećan rad!

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo