6.3 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Kalateja – Sve što treba da znate – Nega i razmnožavanje

Rod kalateja uključuje neke od najlepših tropskih biljaka na svetu, koje karakterišu smelo obeleženi, duguljasti listovi u blistavom nizu boja. Zbog upečatljivih pruga i žila biljke, često su poznate po nadimcima kao što su biljka zebra, biljka paun ili biljka čegrtuša. Poreklom iz Brazila, a uzgaja se tokom cele godine u zatvorenom prostoru, kalateje su pravi tropi u svakom smislu reči, stekavši reputaciju pomalo nervozne biljke u pogledu uslova uzgoja. 

Međutim, nakon što se ti uslovi održe, ove tropske biljke će napredovati i rasti prilično brzo, često dostižući zrelu veličinu od 30 do 60 cm u godinu dana. Osim što je popularna kućna biljka, kalateja cvet se može naći i na otvorenom u tropskim okruženjima.

NazivKalateja, Biljka zebra, Biljka paun
Latinski nazivCalathea
Tip biljkeZeljasta višegodišnja
VeličinaŠirina od 15 cm do 60cm, visina od 15cm do 90cm
SvetlostDelimična sunčeva svetlost, puna senka
Tip zemljištaVlažno, ali dobro drenirano
PH zemljištaKiselo
Vreme cvetanjaLeto
Boja cvetaŽuta, ljubičasta, bela
PorekloJužna Amerika
Karakteristike Kalateja

Kalateja nega

Kalateja ima reputaciju stakleničkih biljaka i lako je shvatiti zašto. Veoma su osetljive na hladne temperature i najbolje rastu kada se drže u toplom, vlažnom okruženju koje staklenici često pružaju. Dobre vesti: Ne morate da imate staklenik ili stakleni atrijum da biste se brinuli o jednoj od ovih tropskih lepotica. Sve dok vodite računa o oponašanju blagih vremenskih uslova, vazduha prepunog vlage i senkaste ljubavi kalateje, one mogu napredovati u gotovo svakom domaćinstvu.

Kalateja svetlost

Iako se može činiti kontradiktornim za biljku koja se smatra tropskom, biljke kalateje zapravo više vole filtrirano, indirektno svetlo ili senku. Kalateja spada u sobno cveće koje voli tamu. Kalateje su navikle da rastu pod krošnjama drveća u podnožju džungle i stoga su prilagođene na kratkotrajne zrake sunčeve svetlosti umesto stalnih oštrih zraka. U stvari, najbolje je da biljke kalateje držite dalje od direktne sunčeve svetlosti, jer previše svetlosti može spaliti lišće i uzrokovati da njihovi živopisni uzorci izblede. 

Kako gajiti Kalateju – Video tutorijal

Možda ćete takođe primetiti da se listovi vaše kalateje pomeraju tokom dana, često se preklapajući noću nagore i ujutru otvaraju šire. Ovi pokreti su poznati kao nictinasti i smatra se da prate kretanje sunca na nebu u pokušaju da povećaju apsorpciju svetlosti u divljini.

Kalateja zemljište

Vlaga je od najveće važnosti za biljku kalateju, pa se odlučite za mešavinu zemljišta koja dobro zadržava vodu. Lagana i prozračna mešavina tresetnih zemljišta najbolje deluje, kao i svaka mešavina specijaliteta namenjena afričkim ljubičicama. Obavezno posadite svoju kalateju u saksiju sa drenažnim otvorima u podnožju; iako voli vlažno tlo, i dalje je podložna truljenju korena ako zemljište postane vlažno. Osim toga, biljke kalateje preferiraju blago kiselo tlo i najbolje uspevaju u okruženju sa pH oko 6,5.

Kalateja zalivanje

Kalateja je jedna žedna biljka i najbolje uspeva kada se redovno zaliva kako bi se održalo stalno vlažno (ali ne i natopljeno) tlo. U zavisnosti od vašeg kućnog okruženja, ovo bi moglo značiti zalivanje vaše biljke kalateje svakih nekoliko dana, jednom sedmično ili jednom svake druge sedmice – najvažnije opšte pravilo je da se zemlja nikada ne osuši. 

Kalateja najbolje uspeva u vlažnim uslovima (shutterstock.com)

Ako primetite da rubovi listova vaše kalateje postaju braon ili uvenuli, to je siguran znak da morate povećati kadencu zalivanja. Kalateje su takođe iznenađujuće izbirljive kada je u pitanju vrsta vode koju primaju i poznato je da su osetljive na nekoliko minerala koji se obično nalaze u većini voda iz slavine, što može prouzrokovati žute listove. Da biste to izbegli, zalijte kalateju filtriranom vodom, kišnicom ili pustite da voda iz slavine odstoji preko noći tako da sav prisutni hlor ili fluor može ispariti.

Temperatura i vlažnost

Blage temperature su vaša najbolja opklada kada je u pitanju održavanje vaše kalateje srećnom. Izaberite mesto u svom domu koje je dosledno toplo – kalateja uspeva kada se drži na temperaturama u rasponu od 21 stepen do 30 stepeni Celzijusa, ali može tolerisati pad do 15 stepeni Celzijusa (ali ne niže). 

Kalateja (freepik.com)

Držite kalateju dalje od hladne promaje i povećajte vlažnost okoline koliko god možete, bilo odabirom mesta u svom domu koje je prirodno vlažnije (poput kupatila ili kuhinje) ili postavljanjem ovlaživača u blizini. Terarijumi su takođe odlična opcija s obzirom na njihove prirodno vlažne uslove – samo ćete morati pronaći jedan dovoljno veliki da ugosti lišće kalateje.

Kalateja đubrenje

Za najbolje rezultate (i raskošnu, punu biljku) tretirajte svoju kalateju jednom mesečno tečnim đubrivom sa pola jačine tokom proleća, leta i jeseni, smanjujući količinu u zimskim mesecima kada prirodno raste manje.

Vrste kalateja

U prirodi se nalazi preko 300 vrsta kalateje, od kojih se mnoge mogu pohvaliti različitim privlačnim obrascima lišća, bojom i žilama, zajedno s nekim egzotičnim tropskim cvetanjem. Najčešće sorte koje se obično vide kao sobne biljke su:

  • Calathea makoyana: Poznata i kao biljka pauna, C. makoyana ima ljubičastu boju na donjoj strani listova, sa belim i zelenim na vrhu.
  • Calathea zebrina: Takozvana biljka zebra ima zelene, prugaste oznake na vrhovima listova, sa bogatom ljubičastom donjom stranom.
  • Calathea crocata: Ova vrsta kalateje ima najjednostavnije listove, ali se može pohvaliti prelepim prikazima uspravnih narandžasto-crvenih cvetova, čime je stekla nadimak „večni plamen“.
  • Calathea ornata: Odlikuje se prilično ružičastim i belim prugastim listovima, calathea ornata se takođe naziva zajedničkim imenom femme fatale. Smatra se jednom od kalateja koje je teže uzgajati.
Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo