12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Kako urediti enterijer LED trakama?

Verovatno ste imali prilike da čujete argumente koji govore u prilog LED diodama u odnosu na sijalice sa žarnom niti, pa čak i halogenim svetlima: one su efikasnije, svetlije, dugotrajnije, atraktivnije, modernije, ne proizvode mnogo toplote, lako se kontrolišu i programiraju itd. Pozitivnih karakteristika LED dioda ima zaista mnogo. Dolaze u izuzetno kompaktnim pakovanjima, koja su izdržljiva i otporna na udarce, što ih čini tako da se mogu koristiti u različitim dizajnima.

LED trake su jedan od vidova osvetljenja koji postaje sve traženiji, kako u privatnim tako i u poslovnim prostorijama. Linearna (trakasta) rasveta je veoma atraktivna, prostorima daje moderan izgled, pristupačna je i fleksibilna, a to je samo deo razloga njene popularnosti. 

LED trake su postale poslednji hit među tinejdžerima i obavezni su detalj njihovih soba, dok primenu imaju u svim prostorijama doma.

Kupovina LED traka može izgledati relativno jednostavno, ali postoji mnogo stvari koje morate uzeti u obzir da biste bili sigurni da ćete dobiti pravu vrstu osvetljenja za vaše potrebe. U nastavku razmatramo sve što treba da znate vezano za osvetljenje LED trakama, a dajemo vam i ideje gde ih možete postaviti u enterijeru vašeg doma!

Vrste LED traka

LED trake najčešće kategorišemo po boji i načinu upravljanja.

LED trake dolaze u širokom spektru jednobojnih, kao i višebojnih traka (RGB). Osnovne LED trake emituju samo jednu fiksnu boju svetla. Dostupne su u beloj boji (topli, hladni i neutralni ton), crvenoj, zelenoj, plavoj, žutoj, ružičastoj i ultraljubičastoj (UV).

Traka koje menjaju boju naziva se RGB LED traka. One koriste LED diode u više boja tako da mogu da menjaju boje po vašem ukusu. Ova LED svetla mogu da prikazuju bilo koju kombinaciju crveno-zeleno-plave boje.

Jedna boja RGB svetla koje ne mogu da stvore je bela. Tu na scenu stupaju RGBW trake. LED diode na traci se smenjuju između RGB i bele diode, tako da svetlost može da proizvede višebojne efekte, ali i normalnu belu kada vam je potrebna.

Upravljanje LED trakama može se vršiti ručno, putem mobilnog telefona, WiFi konekcije ili daljinskog upravljača.

LED diode / dužina

Kada kupujete LED trake, važno je da obratite pažnju na broj LED dioda po dužini. Za jače osvetljenje i veći kvalitet svetlosti, treba da tražite trake koje imaju najveći broj LED dioda po metru. Ako su LED diode razmaknute previše jedna od druge, mogle bi da proizvedu tačkasto osvetljenje umesto čiste, konstantne linije svetlosti. 

LED trake se mogu seći, kako biste dobili odgovarajuću dužinu, ali prilikom sečenja veoma je važno da rez napravite samo na zadatoj liniji između bakarnih tačaka. Sečenje kroz ili ispred bakarnih tačaka će dovesti do odsustva električne provodljivosti do sledećeg odeljka. Koristite par oštrih makaza da isečete LED traku direktno niz datu liniju reza.

Ugradnja LED trake

Kada kupujete LED trake, uvek treba da imate ideju kako ćete ih montirati i postaviti. Neke trake možete lako zalepiti na čistu površinu, dok druge mogu biti mnogo teže za montažu, sečenje i spajanje. Evo nekih faktora o kojima treba da vodite računa pri kupovini LED traka, kako biste lakše mogli da ih postavite:

 • Izmerite koja je ukupna dužina LED traka koja vam je potrebna.
 • Napravite raspored gde ćete staviti koju traku i zapišite broj koliko odvojenih traka vam je potrebno.
 • Koju snagu i napon LED traka treba da ima?
 • Koja fleksibilnost LED trake vam je potrebna?
 • Da li postavljate LED traku napolju ili unutra? Treba li da bude vodootporna?
 • Odlučite da li su potrebne druge komponente kao što su konektori ili dodatna žica.
 • Odlučite kako ćete zatamniti, kontrolisati ili programirati trake koje postavite.

Prednosti LED traka u unutrašnjem uređenju

Bez obzira da li koristite LED trake za praznične dekoracije ili tokom cele godine, postoji niz prednosti korišćenja ove vrste osvetljenja:

Ušteda energije

LED svetla koriste 75% manje energije od sijalica sa žarnom niti. Ovo čini LED rešenja održivijim za kontinuiranu upotrebu, a vaše račune za struju manjim.

Fleksibilan izbor osvetljenja

Sa LED trakama, jedina stvar koja vas ograničava je vaša mašta. Ako želite da osvetlite prostor, bilo da je to spavaća soba ili kuhinja, možete to učiniti. Možete oblikovati traku u skladu sa vašim potrebama i odabrati različite boje i kombinacije boja, zavisno od atmosfere koju želite da postignete. Ova neverovatna fleksibilnost čini LED trake odličnim akcentnim osvetljenjem.

Imaju dug životni vek

LED trake traju dugo. U nekim slučajevima u stanju su da rade od 40.000 do 50.000 sati. Posle dužeg vremena upotrebe, svetla će početi da gube na intenzitetu. Ovaj proces se ne dešava preko noći i primetan je tek kada svetla dođu do kraja svog radnog veka.

Proizvode manje toplote

LED trake proizvode mnogo manje toplote od drugih vidova osvetljenja. Možete ih ostaviti uključene, jer se neće dovoljno zagrejati da se zapale. Možete dodirivati i manipulisati osvetljenjem dok je uključeno, bez straha da ćete opeći prste. 

Možete ih programirati

Neki tipovi LED traka se mogu programirati, što vam omogućava da podesite pokretne, trepćuće ili naizmenično osvetljenje i boje. Ova karakteristika je sjajna, jer se može uskladiti sa muzikom, što će vam dobro doći ako pravite zabave!

Ušteda novca

Pošto LED trake traju dugo i ne troše mnogo energije, uštedećete novac jer ne morate stalno da kupujete nova svetla.

U kojim prostorijama doma postaviti LED trake?

Često se trakasto LED osvetljenje koristi za akcentovanje određenih područja doma, nameštaja, detalja. Evo par ideja kako da koristite LED trake:

 • Stepenice. LED trake se često postavljaju na stepenice. Pored estetike, pomažu da se penjete stepenicama u mraku.
 • Zidovi. Osvetljavanjem zidova možete uticati na vizuelnu percepciju prostorije: promenite visinu, dodajte prostor, naglasite samo određene oblasti.
 • Zavese. Jedan od aktuelnih trendova osvetljenje zavesa. Osim što vizuelno povećava površinu sobe, daje efekat prodiranja sunčeve svetlosti tokom dana.
 • Nameštaj. Led traka za TV, kauč, stolica, polica, noge stola – ovi i drugi predmeti mogu biti osvetljeni kako bi stvorili ugodnu, opuštajuću atmosferu u prostoriji. A efekat “letenja” će unutrašnjosti dati osećaj fantazije.

LED osvetljenje treba da birate da prati dizajn stana, a ne obrnuto: važno je da to imate na umu. U nekim enterijerima (tradicionalno ili rustično uređenje) LED neće izgledati prikladno, dok će se u drugim (minimalizam, high-tech ili moderno uređenjei) uklapati savršeno – čak je i poželjno! 

U spavaćoj sobi, dečijoj sobi i hodniku, bolje je koristiti jednobojno osvetljenje. Dok je led traka za kuhinju, kupatilo, dnevnu sobu mesto gde možete bezbedno eksperimentisati sa različitim bojama. Pored toga, zatamnjenje (promena jačine svetla) je zgodna opcija. Može se koristiti za prigušivanje ili pojačavanje osvetljenosti, kao i za isticanje određenih unutrašnjih elemenata. 

U spavaćoj sobi možete postepeno smanjiti osvetljenost na udoban nivo za spavanje, a u trpezariju postavite LED trake sa dimerom da biste stvorili raspoloženje za romantičnu večeru ili zabavu sa gostima.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo