2 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Kako funkcionalno opremiti mali stan?

Za mnoge ljude život u malim stanovima je zanimljiv koncept, dok je za druge to realnost. Život u malom stanu ima svoje prednosti i nedostatke, ali jedno od najčešće postavljanih pitanja je kako opremiti mali stan? Vlasnici malih stanova žele funkcionalan životni prostor u kojem će imati sve, bez pravljenja kompromisa po pitanju estetike. Pitate se da li je to moguće? Itekako, uz pravilan odabir stila dekorisanja, komada nameštaja i boja.

Jedna od najčešćih zabluda ljudi koji postaju žrtve uređenja malih stanova je da sav fokus treba da bude na funkcionalnosti, dok se dizajn zanemaruje. Međutim, iako vašem stanu nedostaje prostora, to nije znak da mu mora nedostajati i stila.

Potrebno je pronaći pravu ravnotežu između ove dve stavke, kako bi se kreirao prostor u kojem će biti funkcionalno i ugodno živeti. Mali stan je potrebno opremiti predmetima koji odgovaraju potrebama ukućana, ali koji istovremeno ističu vaš stav u pogledu estetike.

Sledite naše savete za dekorisanje doma koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite prostor koji vam ja na raspolaganju, dok će istovremeno oslikavati vašu ličnost. Iako možda mislite da je teško urediti mali stan, uživaćete u svakom koraku opremanja!

Da li možete da razgraničite područja u stanu?

Na prvi pogled se može činiti da je otvoreni koncept način na koji treba urediti mali stan. Međutim, koncept otvorenog prostora može da bude zbunjujući, a vremenom nedostatak definicije prostora može dovesti do toga da stvari deluju neuredno i nabacano.

Potrudite se da definišete odvojena područja stana i da svakom području date određenu namenu. Budući da je prostora malo, možda nećete želeti da ova područja odavajate zidovima, ali postoje i drugi načini da ih razgraničite. Na primer, možete staviti plakare za obuću i jakne kraj vrata, kako biste zaokružili ulaz. Postavite šank sto između trpezarije i kuhinje, kako biste lakše posluživali obroke i imali prostor za dodatno skladištenje. Odaberite kauč koji će privući pažnju na dnevni boravak.

Ako imate određeni interes ili hobi, dozvolite da oni igraju ključnu ulogu u odvajanju prostora, dok istovremeno govore o vašoj ličnosti. Recimo, sobne biljke mogu pomoći u razgraničavanju prostorija u vašem domu.

Dobro iskorišćen prostor u malom stanu (freepik.com)

Da li ste čuli za multifunkcionalni nameštaj?

Kada je stan male površine svaki centimetar je važan. Iskoristite prostor koji vam je na raspolaganju na najbolji način, tako što ćete investirate u komade nameštaja koji će imati višestruku funkciju. Umesto da pokušavate da uklopite nameštaj u prostor koji imate, fokusirajte se na kupovinu komada koji će vam zaista odgovarati.

Spavaće sobe su savršene za multifunkcionalni nameštaj. Uzmite u obzir krevet na rasklapanje, koji će preko dana biti sofa, a noću postelja. Danas na tržištu postoji širok izbor plakara koji se izrađuju po meri i mogu se uklopiti u svaki deo vašeg stana, pa čak i u potkrovlja. Šank sto sa policama i fiokama je još jedan primer multifunkcionalnog nameštaja koji služi svrsi plus u njega možete odlagati sve što vam u datom momentu nije potrebno. Taburei koji se otvaraju, fotelje na rasklapanje samo su neke od ideja.

Koji god nameštaj da odaberete, vodite računa da komadi odgovaraju veličini vašeg životnog prostora. Zaobiđite kabaste krupne elemente, jer će samo učiniti da vaš stan deluje još manje. Brojni proizvođači nameštaja prave minimalističke komade koji odgovaraju mikro-životnim prostorima, a uvek je opcija izrada nameštaja po meri, po dimenzijama koje su odgovarajuće za vaš stan.

Da li u vašem stanu ima neiskorišćenog prostora?

Nakon što živite u istom prostoru duži vremenski period, lako možete zapasti u kolotečinu u pogledu načina na koji taj prostor koristite. Ok, svi višak posuđa za pečenje namirnica čuvaju u rerni, šolje u nekoj od kuhinjskih polica, a čistu posteljinu u plakarima ili kutijama za odlaganje koje se nalaze ispod kreveta. Ali, da li ste ikada razmišljali o mogućnosti da prostor možete koristiti još efikasnije?

Dobro pogledajte stan i pokušajte da identifikujete sve neiskorišćene delove stana ili delove koji trenutno ne služe ni u kakve korisne svrhe. Razmislite o neiskorišćenim uglovima i praznim zidovima. Zatim pokušajte da zamislite kako biste sav taj prostor mogli iskoristiti da unapredite život u malom stanu.

Recimo, prozorsku dasku možete da pretvorite u radni prostor, naročito ako radite od kuće. Kupite ugaonu policu koja će vam omogućiti odlaganje sitnica ili od nje možete napraviti kućni mini bar. Stavite korpe na vrh frižidera i u njih odložite sve kuhinjske potrepštine koje ne koristite svakodnevno.

Čuli ste za vertikalno opremanje?

Još jedna dobra ideja kada se uređuju mali stanovi je iskoristiti prednost visine. Drugim rečima, ako nemate prostora u širini, imate u visini. Ne gubite prostor iznad sebe, kad svom domu možete dodati vertikalne komade nameštaja u koje možete odložiti brojne stvari. Visoki, uski elementi za skladištenje najbolja su investicija kada pokušavate da izvučete najviše iz najmanjeg prostora.

Možete napraviti police iznad vrata i prostora, jedinice za odlaganje koje se protežu sve do plafona, viseće žardinjere, sklopive krevete i slične komade nameštaja. Stavite dve identične police za knjige sa obe strane vrata, kako biste imali izgled ugrađenih plakara. Ili visoki „zabavni centar“ sa televizijom i svim potrebnim gadžetima, koji se proteže od poda do plafona, koji će poslužiti kao sjajna pregrada između spavaće sobe i dnevnog boravka.

Ako želite da skladištenje podignete na viši nivo, razmislite da iskoristite raspoloživi zidni prostor kao mesto gde ćete sakriti sklopivi nameštaj.

Malim stanovima fali širine, zato iskoristite visinu! (freepik.com)

Možete li bolje da se organizujete?

Svi dobro znaju da je skladištenje najvažnije kada se opremaju mali stanovi. Potrebni su vam elementi koji će vam pomoći da prividno sakrijete sve što pravi nered. Međutim, kada se sve svede na praktičnu upotrebu i mogućnost pronalaženja stvari koje su vam potrebne, ni sva skladišta sveta vam neće pomoći ako je u njima toliko neuredno, da ne možete ništa da pronađete.

Uložite u elemente koji će vam pomoći da napravite bolju organizaciju prostora. Recimo, viseće police za cipele, koje se kače na unutrašnjost vrata ormara, nude džepove u koje se može smestiti  bilo šta –  od proizvoda za čišćenje do grickalica. Police sa malim pletenim korpicama izgledaju uredno i ljupko, a skrivaju nered od radoznalih pogleda.

Kada napravite dobru organizaciju ključ je da je se pridržavate. U proseku je potrebno 66 dana da neki postupak postane navika, kaže moderna psihologija. Zadajte sebi cilj da predmete nakon upotrebe vratite na odgovarajuće mesto, svih 66 dana. Nakon perioda prilagođavanja održavanje vašeg stana urednim i organizovanim postaće rutina.

Koje boje dominiraju vašim stanom?

Nepisano je pravilo da se kada se opremaju mali stanovi biraju palete svetlih boja. Bogate tamnije boje imaju tendenciju da prostor čine manjim, a svetle ga čine naizgled većim. Pokušajte da koristite pravu paletu boja za vaš enterijer. Preporučujemo belu, bež, svetlo sivu, svetlu boju drveta i pastelne nijanse.

Kada birate paletu boja usredsredite se na upotrebu tri boje – dve neka budu svetle nijanse koje će prostor vizualno uvečati. Zatim dodajte jednu tamniju boju koja će akcentovati svetle i učiniti prostor vizualno zanimljivijim.

Ako želite više jarkih boja u vašem domu, možete ih uneti odabirom nameštaja. Izaberite jednu glavnu boju i kupite ili ofarbajte sav nameštaj u istu nijansu. Zatim odaberite drugu boju kojom ćete akcentovati fokusne tačke sobe.

U malom stanu ograničite se na svega nekoliko boja. Previše boja u malom prostoru može delovati konfuzno i umarajuće.

Tamne boje će mali stan vizualno učiniti još manjim (freepik.com)

Da li ste razmišljali o oblicima u vašem stanu?

Budući da većina majušnih stanova obično ima oblik kutije, upotrebite svoj nameštaj da biste prostoru dali nove oblike. Zaobljen nameštaj će sprečiti monotoni izgled stana. Razmislite o upotrebi okruglog trpezarijskog stola ili garniture za sedenje i stolice sa ugaonim stranicama.

Jednom kada pronađete komade koji odgovaraju vašim potrebama i vašem ličnom stilu, pobrinite se da istaknete taj nameštaj, koristeći slične oblike prilikom završnih dekoracija. Umesto da odaberete obično, pravougaono ogledalo za kupatilo, odlučite se za okruglo. Umesto da se zadovoljite jednostavnim uspravnim podnim lampama, isprobajte nekoliko stonih svetiljki zaobljenijeg oblika.

Ima li vaš stan dubinu?

Još jedna stvar koja nedostaje malim prostorima je dubina, jer nedostatak prostora sprečava da je napravite. Srećom, tu dubinu možete lako nadoknaditi slojevima u svom dizajnu.

Dodajte vašem stanu nove podne prostirke, koje ne moraju da budu luksuzne. Neka budu različitih tekstura i boja. Na krevet stavite nekoliko različitih prekrivača i jastučiće koji će dodati dubinu, a istovremeno će prostor učiniti ušuškanim, toplim i prijatnim.

Važno je napomenuti da slojevitost nije samo slaganje jednog elementa dizajna na drugi. Takođe se radi o stvaranju kontrasta. Dakle, kada birate predmete koje želite da slojevito rasporedite po celom stanu, odaberite komade koji imaju različite materijale, teksture i obrasce. Na primer, ako je vaš kauč neutralan, odaberite jastuke u zemljanim tonovima. Ako su vaši podovi grube završne obrade i izgledaju rustično, odlučite se za deblji i luksuzniji tepih.

Znate li za trend „plutajućeg nameštaja“?

Veliki, glomazni komadi nameštaja mogu učiniti da mali stan izgleda zatvoreno. Uključivanje plutajućih elemenata u vaš dizajn može otvoriti prostor, dok istovremeno pruža istu funkciju.

Pokušajte da koristite plutajuće police umesto masivne police za knjige ili plutajući kauč umesto tradicionalnog. Što se tiče nameštaja, čini se da komadi nameštaja sa nogarama zauzimaju manje prostora od onih koji se nalaze direktno na podu.

Sve zajedno povežite kao deo kohezivnog izgleda, ugrađujući plutajući dizajn u svoj dekor. Zabavite se uklapajući plutajuće komade,  kako biste stvorili jedinstveni aranžman. Zatim potražite raznolike slike, fotografije, statue i dodatke kako biste popunili prostor. Začas ćete imati svoju vlastitu umetničku instalaciju poput moderne galerije.

Da li redovno uklanjate nepotrebne stvari iz vašeg stana?

Prirodno je akumulirati nered, nakon što neko vreme živite na istom mestu. Međutim, kada živite u malom stanu, nered je mnogo očigledniji jer ima manje mesta za njegovo skrivanje.

Jednom ili dva puta godišnje, potrudite se da pregledate stvari koje posedujete i procenite šta treba čuvati. Iznenadićete se koliko je predmeta više nego što vam je zaista potrebno i koliko jasnije izgleda vaš dom kada ih se rešite.

Redovno uklanjajte sve nepotrebne stvari, kako nered ne bi „zagušio“ vaš životni prostor (freepik.com)

Završna reč

Život u malom stanu ne znači da se zbog funkcionalnosti morate odreći dizajna enterijera. Umesto toga, pokušajte da uspostavite ravnotežu između dva fokusa. Neka vam ovaj članak bude vodič prilikom uređivanja malog stana, kako biste bili sigurni da odgovara vašim potrebama, dok istovremeno izgleda po vašem ukusu i želji.

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo