12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Dvorište iz snova – ideje za uređenje dečjeg kutka za igru

Igra je suštinski deo svakog detinjstva, a ako dete ima inspirativnu igraonicu na otvorenom možete biti sigurni da će svakodnevno uživati. Nije uvek jednostavno od bašte ili dvorišta napraviti igralište za mališane.

Možda biste želeli da izbegnete set za igru koji zauzima dragoceni prostor u dvorištu ili ne želite da gledate igračke tokom cele godine svuda po bašti? Međutim, postoje jednostavne ideje kako da bar jedan kutak uredite za dečju igru, a ne narušite pejzaž svog vrta.

Leto je idealno vreme za decu da isprobaju nove aktivnosti u dvorištu i da se malo zabave. Od traženja cveća i grančica, igranja u blatu ili pesku do pravljenja “hotela” za bube, svaki dan može biti povod za avanturu. Uz sledeće ideje vrlo lako možete da pretvorite svoje dvorište u sjajno mesto za igru, opuštanje, stvaranje i rast vaše dece.

Uređenje dečjeg kutka kao porodični projekat

Kada planirate da napravite dečije ćoše u svom dvorištu, verovatno ćete imati neke ideje na umu. Međutim, veoma je važno da se u uređenje kutka za igru ispošutuju želje vaših mališana. Dakle, pre nego što krenete u intenzivno (i možda čak i skupo) preuređenje, pitajte decu šta bi oni voleli da imaju. Možda je njihovo dvorište iz snova nezamislivo bez kućice na drvetu, tobogana ili šatora? Zamolite svoje dete (ili decu) da nacrtaju ili da vam kažu kako zamišljaju igraonicu na otvorenom. Dečija mašta je dragocen i nepresušan resurs ideja koji vam i te kako može pomoći.

Možete zajedno da poručite igračke za dvorište koje se deci dopadaju i tako budete sigurni da ste na pravom putu. Izdvajamo nekoliko zanimljivih strategija i načina da napravite u svojoj bašti mesto koje poziva na igru i opuštanje.

Napravite skrovište

Pravljenje baštenskog skrovišta je tako zabavna stvar. Ohrabrite decu da iskoriste svoju maštu kako bi smislili kako žele da izgleda njihova “jazbina”. Dovoljno je, primera radi, da između dva drveta vežete konopac, postavite i pričvrstite četiri štapa i da dobijete okvir za vigvam šator. Samo prebacite preko stari čaršav i deca dobijaju svoju privatnost. Unutar skovišta postavite vodootpornu podlogu/ćebence za kampovanja i izlete i potom nabacajte jastučiće i veće jastuke kako biste napravili super udobno mesto za odmor. Dopustite detetu da dekoriše skrovište igračkama, hvatačima snova ili čime god želi.

Gledajte zajedno film na otvorenom

Kada su u pitanju posebni porodični trenuci, ništa nije bolje od gledanja filma u dvorištu. Lako se postavlja, sve što vam treba je bela površina kao što je zid ili čaršav prebačen preko konopca ili štapa i naravno, projektor.

Postavite scenu sa puno magičnog osvetljenja. Raznobojne lampice (može i novogodišnja dekoracija) daju poseban šarm ambijentu koji će se dopasti deci. Ne zaboravite kokice!

Kampujte u dvorištu

Ako pravite skrovište za dete, to može biti sjajno mesto za kampovanje. Naravno, uvek možete da postavite i pravi šator i tako obezbedite svojim mališanima uzbudljivu mini avanturu ispred kuće. Vrela letnja noć se može iskoristiti za spavanje na otvorenom, ali i za gledanje u zvezde. Najbolje od svega je što u slučaju kišem dečica mogu očas posla doći do svog toplog i udobnog kreveta.

Napravite mesto za maštovitu igru

Napravite mesta za maštovitu igru. Pergola na koju ćete okačiti zavese može da postane pozorinica. Ako postavite kućicu na drvetu, ljuljašku ili napravite merdevine od užeta, svaki od ovih detalja ulepšaće vaše dvorište i pritom pokrenuti u mališanima maštu. Mogu da budu pirati, istraživači, princeze ili da zamišljaju da su omiljeni super junaci iz crtanih filmova. Važno je da imaju dovoljno prostora da razmašu svoja krila i da budu bezbedni.

Ohrabrite dete da posadi biljke

Deca vole da poseju seme i prate kako se vremenom razvija u biljku. Možda ne morate da pravite veliki povrtnjak, ali mini vrt začinskog bilja je sjajna ideja za početak. Nana i bosiljak su lake za uzgoj, a kasnije ih možete upotrebiti kao začin na pici. Izaberite određeno mesto za sadnju, najbolje sunčano, i neka dete samo odabere šta želi da poseje. Nema svrhe birati biljku ili začin u kom kasnije neće uživati kad bude spremno za jelo.

Ako deca žele da probaju da gaje cveće, pokušajte najpre sa pakovanjem semena nevena. Neven cveta tokom celog leta i može da se sadi uz začinsko bilje i povrće. Odvojite malu površinu bašte koju mogu da nazovu svojom i opremite je sa klupom za sađenje za decu i sopstvenim alatima za njihove malene ruke. Ne zaboravite da ih ohrabrite da proveravaju napredak svog semena i redovno zalivaju vrt.

Postavite kutiju sa peskom za “morsko” raspoloženje

Verovatno će se svi roditelji složiti da deca vole da se igraju u pesku i da im ova vrsta aktivnosti skoro nikada ne dosadi. Pošto ne možemo da ih vodimo na plažu svaki dan, jedan od načina da im damo priliku da se igraju sa peskom kod kuće jeste da u njihov prostor za igru ugradimo sanduk ili kutiju sa peskom. U pitanju je veoma jednostavan “uradi sam” projekat, koji možete završiti za jedno popodne. Potrebno je da sklopite drvenu građu, tj. daske u kvadrat, pravougaonik ili šestougao, pričvrstite ih i napunite dobijenu kutiju peskom.

Pametno je da pripremite i poklopac, jer će tako pesak duže ostati čist, a ujedno bašta zadržava uredan i kompaktan dizajn kada se deca ne igraju.

Ne zaboravite mesto za porodična okupljanja

Samostalna igra je važna za decu, ali je podjednako važno i zajedničko vreme koje provedete kao porodica. Ako za to ima prostora, ognjište ili logorska vatra mogu da budu poprilično inspirativni za maženje i razgovore tokom dugih letnjih večeri. Ukoliko ne biste ložili vatru, onda dobro mesto za okupljanje porodice može da bude pergola. Tokom dana je će biti odlična zaštita od sunca i kiše, kao i odlično mesto za užinu i igru.

Na kraju, pre nego što se upustite u projekat uređenja dvorišta za ovo leto, ne zaboravite da ga sa svojim mališanima izmaštate. Napravite konkretan plan i izaberite dizajnerske ideje koje ćete primeniti u svojoj bašti, a sve u skladu sa njenom veličinom, budžetom i, naravno, uzrastom dece. Trudite se da napravite pravu kombinaciju mesta za nezavisnu dečju igru i porodično vreme i tako ćete sasvim izvesno dobiti dvorište u kome će svi, a ne samo deca, uživati.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo