8.3 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

Šta kada bole najopterećeniji zglobovi – kuk i ramena?

Kukovi i ramena predstavljaju zglobnu vezu kičme sa ekstremitetima tj. rukama i nogama. Omogućavaju pokrete i uspravan hod, a ako dođe do pojave bola on će značajno da utiče na kvalitet života i normalno funkcionisanje.

Bol može da bude akutna i hronična, manjeg ili većeg intenziteta, a sve zavisi od uzroka i oboljenja. On može da nastane usled povreda, degenerativnih promena, oboljenja i to i na kostima i na mekim tkivima. Kao rezultat nastaju upalni procesi koji ograničavaju pokrete i utiču na funkcionisanje nogu, ruku i kičme. 

Dakle, bol u kuku i ramenima se odražavaju na čitavo telo i upravo zato je važno pronaći efikasno rešenje koje će izlečiti problem. Informišite se i pronađite rešenje za svoj problem u daljem nastavku teksta.

Zbog čega se javlja bol u kuku?

Bol u kuku može imati različite uzroke koji su povezani sa samim zglobom, ali i mekim tkivima kao što su tetive ili mišići koji omogućavaju funkcionisanje kuka.

Degenerativne promene mogu nastati kao posledica starenja, nepravilnog funkcionisanja kuka, prevelikog opterećenja, nepravilno saniranih povreda

Zajednička karakteristika ovih stanja je da se bol u kuku javlja u početku povremeno, prilikom pokreta i dužeg opterećenja, ali što više vremena prolazi to se stanje pogoršava, a bol postaje hronična i tokom odmora.

Burzitis kuka, artroza, iščašenje kuka, povreda tetive, mišića, ligamenata, prelom kuka…su samo neka od stanja koja uzrokuju bol u kuku i ograničenje pokreta.

Bol u ramenima – stanje koje pogađa sve veći broj ljudi

I bol u ramenima se javlja usled različitih uzročnika, a oni mogu biti zbog problema sa vratnim delom kičme, ali i samim ramenom i ligamentima. I ovde se može javiti artroza, povreda zgloba, zapaljenje zgloba, upala burze, mišića i tetiva…

Bol vrlo brzo prelazi u hroničan, a pokreti su ograničeni i to ne samo u ramenu, već i duž ruke koja nema istu funkciju kao i pre. Moguće je da se javlja trnjenje i gubitak osećaja sve do prstiju, a mirovanje sve ređe pomaže.

Savremen način života uzrokuje sve više problema

Nepravilno sedenje i premalo fizičke aktivnosti utiče na vratni deo kičme, a samim tim uzrokuje i bol u ramenima i bol u kuku kao jednu od posledica.

Prvi razlog za to se nalazi u premalo fizičke aktivnosti zbog čega koštano-zglobni sistem i mišići nemaju svoju normalnu funkciju, a kada se tome doda i gojaznost koja ima epidemijske razmere, dolazi do razvoja brojnih degenerativnih promena na samim zglobovima, ali i atrofije mišića.

Bilo da je uzrok bolest, povreda ili degenerativne promene usled dužeg nepravilnog opterećenja zglobova, rešenje je isto – lečenje odgovarajućom fizikalnom terapijom.

Fizikalna terapija za najefikasnije lečenja bola u zglobovima

Koji god uzrok bola bio, pregled fizijatra je neophodan za pravilno detektovanje uzroka bola, a samim tim i lečenje.

Fizijatar na osnovu opisa stanja, dodatnih dijagnostičkih procedura i pregleda daje dijagnozu pa konkretizuje razlog za bol u ramenima ili kuku, na kom je nivou i kako ga treba lečiti.

U terapijsku proceduru se uključuju medikamenti za kontrolu bola i upale, ali se moraju uvrstiti i fizijatrijski protokoli da bi se stanje popravilo i trajno izlečilo.

Protokoli čine različite terapijske procedure koje su na raspolaganju – od kineziterapije, masaže, ultrazvučne terapije, elektroterapije…pa do usmerene terapije, trakcionog stola i drugih savremenim procedura koje donose olakšanje tegoba i trajno lečenje tegoba.

Važno je pratiti sve savete jer će se tokom lečenja procedure menjati, a terapija kombinovati za brzo izlečenje. Osim toga, najverovatnije će biti preporučeno da se i u kućnim uslovima radi na očuvanju normalnih pokreta, a da se fizikalna terapija uključi i kasnije povremeno i prema potrebi.

Pronalazak rešenja za bol u kuku ili ramenu nikada nije jednostavan ni lak. Za sve je potrebno vreme, strpljenje i upornosti, a sve za cilj da se živi bez bola i problem reši bez operacije.

Ovo je zdravstveno stanje koje puno utiče na normalno funkcionisanje i prenosi bol i duž ostalih ekstremiteta, a situacija vremenom postaje sve teža i teža. U zavisnosti od uzroka i simptomi će biti različiti, a bol drugačijeg intenziteta pa će i lečenje biti drugačije.

Važno je što pre se obratiti lekaru ako tegobe traju duže od 2-3 nedelje ili se pogoršavaju. Što se ranije obratite za pomoć to će i lečenje biti efikasnije, a ceo proces kraći.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo