24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Stres i plodnost – psiholozi pokazuju kako moderno doba utiče na reprodukciju

Savremeno doba i brz način života značajno utiču kako na fizičko, tako i na psihičko stanje gotovo svake osobe. Svakodnevni stres, nervoza kojoj prethode nepredviđene i naizgled nerešive situacija i vreme koje gotovo da leti ne dozvoljavaju čoveku da vodi kvalitetan, lagodan i miran život. Kao i na sve ostale faze čovekovog zdravlja, ovakav način života ostavlja posledice i na reproduktivno zdravlje. 

Jasno je da ovakav način života proizvodi ogromnu dozu stresa kod čoveka, a naročito kod žena, koje su posebno osetljive na različite životne događaje. Stres itekako utiče na plodnost kod žena, budući da je to jedan od glavnih ometača za ostvarivanje željene trudnoće. Iako mnogi misle da su ovo samo pretpostavke, mnoga naučna istraživanja zvanično su dokazala da stres negativno utiče na plodnost, te da može remetiti ženske hormone i njeno reproduktivno zdravlje. 

Kako stres utiče na ostvarivanje potomstva?

Iako mnogi smatraju da je stres stvar koja se lako reguliše i retkost je, to u praksi nije tako. Žene su češće pod velikim stresom, budući da imaju potrebu da na svojim leđima ponesu prevelike terete. Ukoliko u takvoj situaciji žena želi da se ostvari kao majka, može da se suoči sa nizom problema, kako zdravstvenih, tako i psihičkih. Često će se desiti da je stres taj koji koči ostvarivanje trudnoće, iako je sa ženom i njenim zdravljem apsolutno sve u najboljem redu. 

Isto tako, mnogi partneri ne mogu da ostvare trudnoću ukoliko prolaze kroz neki izuzetno stresan period. Primera radi, brojne neželjene promene kao što su preseljenje, manjak finansijske sigurnosti ili labilnost u poslu često izazivaju veliku dozu stresa i remete čovekovo svakodnevno funkcionisanje. Stoga, žensko telo reaguje na tu bujicu negativnih emocija, pri čemu može doći i do pada imuniteta, te do teškog ostvarivanja trudnoće. 

Na probleme u reprodukciji mogu da utiču i brojni stavovi koje žena usmerava ka svom detetu. Na primer, iako žena na svesnom nivou izuzetno želi da se ostvari kao majka, u podsvesti mogu da se javljaju brojni problemi koji su vezani za napuštanje posla, potpuno vezivanje za dete i manjak slobodnog vremena. Upravo na sve ovo utiče i brz način života, koji zahteva od žena da se u isto vreme ostvare i kao majke, ali i kao poslovne žene sa karijerom. 

Kako povećati plodnost uprkos svakodnevnim brigama?

Iako svakodnevne brige znatno otežavaju ovaj proces, postoji nekoliko stvari koje svaka žena može da uradi i tako sebi obezbedi veće šanse za potomstvo. Najpre, potrebno je jačati imunitet i graditi stabilnu psihu, ali ujedno i raditi na tome da se unosi dovoljno vitamina. U tome mogu pomoći i BabyLab tablete za plodnost kod žena, pomoću kojih žena može rešiti ogroman broj problema vezanih za plodnost.

Naime, tablete mogu nadomestiti brojne vitamine čija nam je određena doza neophodna u toku svakog dana. Budući da stres znatno obara imunitet, one će uspeti da poboljšaju hormonski balans u organizmu, da poboljšaju rad jajnika a uz to i da povećaju šansu za začećem. Sastojci kao što su virak, rastavić, vitamin D, Cink, Magnezijum i mnogi drugi značajno će uticati na smanjenje stresa i pomoći svakoj ženi u borbi za potomstvo. 

Sa druge strane, potrebno je da maksimalno kanališete stres i da prednost dajete pozitivnim i lepim stvarima koje vas okružuju. Budući roditelji bi trebalo da obezbede sebi dovoljnu količinu sna, odmor kada god je to potrebno i opuštanje koje će znatno odmoriti kako psihu, tako i telo čoveka. Pored toga, potrebno je u svim segmentima života postaviti jasne granice, kako bi čovek mogao da vodi miran i lagodan život.

Trening i zdrava ishrana bi trebalo da idu jedno uz drugo, te se ne libite da sa ovim krenete već danas. Biće dovoljno i da lagano šetate 40 minuta ujutru ili uveče kako biste opustili svoj um i rasteretili se. Zdrava i izbalansirana ishrana uticaće ne samo na vaše fizičko zdravlje, nego će uspeti i da reguliše stres koji se taloži u vama i da vas učini jakim osobama. Lagan kardio trening dva ili tri puta nedeljno može značajno poboljšati vaš hormonski sistem, ustaliti ovulacije i tako dovesti do začeća. 

Iako je stres glavni okidač mnogim problema, uz kvalitetan trud i rad na sebi moguće ga je kanalisati na više načina. Stoga, potrudite se da se okružite pozitivnim stvarima i da slobodno vreme posvetite sebi, kako bi i vaše telo i um bili u balansu. Na taj način ćete povećati šanse za potomstvo, a ujedno ćete sebi obezbediti zdravo telo i duh. 

Izvor fotografije: freepik.com

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo