Sedmica po sedmica i već ste stigli do 6-og meseca. Ulaskom u 22. nedelju trudnoće nastavljaju da se događaju neverovatne stvari u razvoju bebe, ali i promene koje može da doživi samo telo majke.

Trudnice ovaj period pamte kao i dalje vrlo dinamičan, mučnina nema, zamor je nestao, a stomak još uvek nije previše veliki pa su buduće mame vrlo aktivne. Uporedo sa tim i beba vodi dinamičan život i nastavlja sa daljim rastom i razvojem unutar stomaka.

Po čemu majka pamti 22. nedelju trudnoće?

Što se više približavate 3. tromesečju tako su i simptomi trudnoće sve jače izraženi.

22. nedelju trudnoće će obeležiti to da stomak sve više opterećuje kičmu i utiče na držanje pa je moguće da se javi povremen bol u leđima, naročito ako se duže stoji. Ginekolog će vas sigurno upozoriti da od ovog perioda sve više vremena posvetite odmoru, naročito je važno da to bude odmor sa podignutim nogama radi povlačenja otoka.

Vrtoglavice pri naglim pokretima su i dalje moguće i sve će biti češće jer može dolaziti do pada krvnog pritiska. Da bi ovakve situacije sprečili nikada ne ustajte naglo, naročito iz ležećeg položaja. Prvo se podignite u sedeći, malo sačekajte i onda lagano ustanite u stojeći stav.

Kilogrami se brže dobijaju pa treba obratiti pažnju na zdravu ishranu tako da se ne dobije previše do porođaja. Mamama je to važno zarad bržeg vraćanja linije, ali je značajno i zbog dobrih parametara krvne slike i svih drugih činilaca koji opterećuju trudnoću gojazne trudnice.

22. nedelju trudnoće karakteriše i sve jača maljavost, neke trudnice će imati čistiju kožu, a neke više akni i fleke. Sve će se vratiti u normalu nakon porođaja, sve je to posledica hormona.

Krajnje je vreme da obratite pažnju na negu kože jer se sve više rasteže. U većini slučajeva pojavu strija nije moguće sprečiti, ali se svakako mogu ublažiti ako se koža neguje odgovarajućom kozmetikom.

Kako se beba razvija u 22. nedelji trudnoće?

22. nedelja trudnoće je karakteristična po tome što od ovog perioda započinje brže nakupljanje masnih naslaga kod bebe. Sada ih je samo 1% i koža je prozirna, ali sa 6. mesecom trudnoće to počinje da se menja. Za sada je to masnoća koja se brzo pretvara u energiju, ali će se do kraja trudnoće formirati deblji sloj, a beba biti okrugla i bucmasta 

Oči su formirane, ali su zatvorene i bez pigmenta, mozak se i dalje razvija i tako će biti do 5. godine života. Beba ima oko 430 gr. i dugačka je oko 30 cm. Kada bi postojala mogućnost da je detaljno slikate imala bi sve odlike bebice koju ćete uzeti u naručje kroz par meseci.

I dok beba najviše dobija na kilaži i rastu, postepeno joj se od 22. nedelje trudnoće izoštravaju čula pa će nastaviti da sve bolje reaguje na nadražaje okoline. Kako bude manje mesta u stomaku, tako će ti udarci biti intenzivniji, a može se desiti da beba pritisne i druge organe osim bešike…to je sve normalno i to je nešto što sve mame prođu kroz 9 meseci trudnoće.