11.2 C
Novi Sad
ponedeljak, april 22, 2024

Šta od bebi opreme treba novorođenčetu do prve godine života?

Pripremate se za dolazak novorođenčeta kući i pitate se: “Šta bebi zaista treba u prvim nedeljama ili godini života?” Odgovor je – ne mnogo.

Dok neki roditelji žele sve te moderne bebi proizvode i gedžete koji mogu učiniti život sa malim detetom praktičnijim, za minimaliste, roditelje sa ograničenim budžetom, ili nove roditelje koji su malo preplavljeni, u redu je držati se osnovnih stvari. Vaša beba neće primetiti razliku.

Nije neophodno da sve bude potpuno novo, osim dušeka za krevetac i autosedišta, koja možete da pronađete i u onlajn prodavnicama dečje opreme kao što je decjibazar.rs.

S tim u vezi, priprema sa stavkama iz teksta koji sledi pomoći će vam da se lakše snađete u prvim danima i nedeljama i osigurati da vašoj bebi bude udobno, da je dobro nahranjena i ima sve što joj je potrebno.

Kako pripremiti dom za dolazak bebe

Organizacija vašeg doma može biti dobar način da se zajedno sa partnerom pripremite za dolazak nove bebe.

Većina stvari koje treba da uradite kako biste svoj dom učinili sigurnim za novorođenče odnose se na to da umesto da pravite velike promene znate šta možete da očekujete.

Gde beba spava

Najsigurnije je da vaša beba deli sobu s vama i spava u krevecu pored vašeg kreveta tokom prvih godinu dana života, ili barem prvih šest meseci. Ovakav aranžman za spavanje može da pruži dodatnu sigurnost i udobnost vašoj bebi tokom perioda dojenja.

Ako treba da prilagodite temperaturu u sobi gde vaša beba spava, koristite grejač ili ventilator samo kada ona nije u sobi. Isključite uređaj pre nego što stavite bebu u sobu. Ipak, najbolje rešenje bi bilo da prilagodite bebinu odeću umesto da non-stop grejete ili hladite prostoriju.

Gde menjati pelene

Najsigurnije je da bebu promenite pelene na podlozi na podu kako ne bi mogla da padne. Ali neki roditelji smatraju da je lakše za njihova leđa da bebu presvuku na stolu za presvlačenje ili krevetu.

Ako želite da koristite sto za presvlačenje bebe ili ako menjate pelene na krevetu, ne zaboravite da držite jednu ruku na bebi sve vreme kako beba ne bi pala. Bitno je da osigurate da sve što vam je potrebno bude unapred pripremljeno i na dohvat ruke, kako biste se usredsredili na bezbedno presvlačenje vašeg mališana.

Gde kupati bebu

Možete kupati novorođenče u kadici za bebe postavljenoj u kupatilu, koristeći posebnu opremu koja pruža bezbednost i udobnost. Važno je da voda bude prijatne temperature, oko 37 stepeni Celzijusa.

Bez obzira na izbor mesta za kupanje bebe, uvek budite pažljivi i ostanite blizu kako biste osigurali njenu bezbednos. Posebnu pažnju posvetite podršci za glavicu bebe i pažljivo birajte blagi sapun pogodan za osetljivu kožu novorođenčadi.

Gde hraniti bebu

Možete hraniti bebu bilo gde gde se možete opustiti i udobno držati bebu. Jastuci vam mogu pružiti dodatnu podršku ako je potrebno. Uz to, noćno svetlo može biti korisno za noćne obroke jer pruža dovoljno osvetljenja za hranjenje a pri tom ne ometa previše bebim san.

Ipak, najvažnije od svega je da izaberete mirno mesto bez ometanja gde ćete se osećate udobno i spokojno tokom ovih trenutaka bliskosti sa svojom bebom. 

Osnovna oprema za bebu

Priprema za dolazak bebe zahteva pažljiv izbor osnovne opreme koja će osigurati udobnost i bezbednost vašeg novorođenčeta tokom prve godine. Ipak, stvari koje će vašoj bebi biti potrebne stalno se menjaju, pa bi najbolji pristup mogao biti kupovina ili pozajmljivanje stvari po potrebi.

Evo nek osnovne opreme za bebe koja vam je potrebna da biste započeli:

Opšta oprema

  • Auto-sedište za beb koje je okrenuto unazad: važno je imati ako se često vozite sa bebom. Preporučuje se profesionalna ugradnja pre dolaska bebe.
  • Krevetac sa čvrstim, dobro pristajućim dušekom: neophodan je za bezbedan san bebe. Iako neki roditelji koriste korpu za spavanje u prvim mesecima, sigurnija i ekonomičnija opcija je direktno prelazak na krevetac standardne veličine.
  • Pelene: čak i ako planirate da koristite višekratne pelene, dobra je ideja da za svaki slučaj  pri ruci imate nekoliko jednokratnih.
  • Bočice, cucle i predmeti za pranje bočica: potrebni su ako hranite bebu na flašicu.Cucle su posebno korisne kada vašoj bebi počnu da izbijaju zubići.
  • Pumpa za izmlazanje mleka: korisna je za dojilje jer omogućava izmlazanje viška mleka i pomaže u prevenciji mastitisa (bakterijska infekcija dojke, praćena upalom i bolom).
  • Kolica za bebe: siguran i praktičan način za vašu bebu da putuje kada ste napolju.

Odeća za bebe

Za prvu godinu života bebe, izbor odeće treba da bude fokusiran na praktičnost i udobnost. Bodiji sa kopčanjem između nogu dominiraju kao neizostavan komad zbog jednostavnosti oblačenja i presvlačenja. 

U hladnijim mesecima, dodavanje pantalona preko bodija zadržava toplotu i štiti bebine noge. Čarape su neophodne za održavanje toplote stopala, dok šeširi pomažu u regulaciji telesne temperature glave, bilo da je u pitanju zaštita od sunca ili hladnoće.

Izbor odeće bi trebalo da bude prilagođen sezoni. To znači da bi u obzir trebalo uzeti i potrebu za toplijim komadima poput kaputa za zimu, kao i pidžame koje pružaju udobnost tokom noći.

Na kraju, odeća bi trebalo da je izrađena od prijatnih materijala, prilagođenih bebinoj koži.

Nakon što nabavite ove osnovne stvari, možda ćete odlučiti da se oslobodite ili odložite kupovinu mnogih dodataka. Nešto opreme može biti prilično skupo, pa ima smisla odlučiti se na osnovu onoga što mislite da ćete koristiti, umesto na osnovu onoga što vam govore oglasi ili drugi ljudi.

Slika preuzeta sa: pexels.com

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo