35 C
Novi Sad
utorak, 5 jula, 2022

Istraživanje: Koliko košta polazak u prvi razred?

Često možemo da čujemo ljude kako kažu da ih đak košta kao manji kredit i to zaista jeste tako, imajući u vidu koliko koštaju udžbenici, pribor za školu, oprema za fizičko, ali i nova odeća, koja ne spada u đački pribor, a opet je nešto što je neophodno obezbediti.

Šta je sve potrebno đaku prvaku

Dete koje je već išlo u školu može da koristi većinu pribora koje je koristilo prethodnih godina. Tu spadaju bojice, olovke, lenjiri, zarezači, gumice, pernica, školska torba, kolaž papir, vodene bojice, kesa za blok i neki drugi pribor koji nije potrošen, odnosno izgubljen ili uništen. Međutim, đak prvak prvi put seda u školsku klupu i potrebno mu je sve novo! Takođe, nije poželjno da recimo flomastere obezbeđujete na taj način što đaku date one istrošene i sasušene koje su upotrebljavali drugi članovi porodice.

Jedna od najbitnijih stvari koje treba nabaviti pre nego što dete krene u školu je kvalitetna školska torba. Na tržištu danas postoje torbe različitih cena, pa samim tim i različitog kvaliteta. Kod odabira školske torbe treba voditi računa o tome kakvi su kaiševi, da li je pojačana, ali i kog je oblika i od kog materijala je napravljen deo koji se naslanja na leđa. Upravo zbog tereta koji se nosi u školskoj torbi treba obratiti pažnju na sve ovo, kako bi kičma ostala zdrava i prava. Cene školskih torbi su zaista raznolike. Postoje one obične od 1.000 dinara, a anatomske su ipak nešto skuplje i početna cena im je oko 2.500, pa sve do 10.000 dinara i više. S obzirom na to da su torbe prvaka prilično teške i za odrasle, a ne za dete od sedam godina, na tržištu su se pojavile i torbe sa točkićima, ali i posebna kolica za školsku torbu. Torbe sa točkićima možete da pronađete za oko 6.000 do 8.000 dinara, u zavisnosti od kvaliteta i proizvođača.

Pored školske torbe, obavezna je i pernica, a cene se kreću od 500 do 1.200 dinara. Sve zavisi od dezena, materijala i broja pregrada. Cena jedne male sveske je 50 i više dinara, što takođe zavisi od dezena, poveza, broja stranica i slično.

Budite spremni da u startu kupite bar 10 komada. Za set lenjira moraćete da izdvojite oko 120 dinara, a za drvenu olovku, gumicu i zarezač će vam ukupno biti potrebno oko 100 dinara, ali imajte u vidu da su to stvari koje se lako izgube i polome, tako da budite spremni da imate nekoliko komada u rezervi. Đaci prvaci najviše vole časove likovnog, gde će puno crtati, tako da vam je potreban pribor za ovaj predmet.

Za pakovanje od 12 flomastera izdvojićete oko 200, a za kutiju od 12 drvenih boja 100 i više dinara, u zavisnosti od kvaliteta boje. Blok broj 5 možete da pronađete za oko 120 dinara, a biće vam potrebna i kesa ili torba za blok. U zavisnosti od dezena i proizvođača, cene se kreću od 60 do 400 dinara.

Budite spremni da nabavite vodene boje, koje možete da pronađete za oko 150 dinara i više, kao i tempere, čija se cena kreće od 170, pa do 300, 400 dinara. Stotinak dinara potrebno vam je za kolaž papir, a isto toliko i za lepak. Ukoliko kupujete samolepljivi kolaž papir, lepak vam neće biti potreban. Računajte na to da ćete i za makazice morati da izdvojite od 120 do 150 dinara.

Cene udžbenika za prvi razred osnovne škole

Cene udžbenika su zaista velika stavka u budžetu jednog prosečnog domaćinstva, a konkretno za prvi razred osnovne škole moraćete da izdvojite i do osam hiljada dinara. Koliko ćete izdvojiti za komplete udžbenika za prvi razred zavisi od nekoliko faktora. Danas postoji više izdavača koji imaju dozvolu Ministarstva prosvete za štampanje udžbenika, pa tako i različite škole koriste različite udžbenike.

Dakle, jedan od faktora je izdavač. Pored toga, broj udžbenika određen je planom i programom, pa tako neke škole npr. imaju obavezan udžbenik iz likovne ili muzičke kulture, a u nekim školama đaci ne moraju da ih koriste za nastavu.

U jednom istraživanju koje smo nedavno sproveli uporedili smo tri osnovne škole iz tri različita dela Srbije, koje koriste udžbenike različitih izdavača. Jedna osnovna škola iz Zapadnobačkog okruga traži komplete udžbenika čija je ukupna cena oko 8.000 dinara, dok đaci prvaci jedne beogradske osnovne škole treba da izdvoje nešto više od 6.500 dinara. Treća škola, na osnovu čijeg plana smo smo došli do ukupne cene, nalazi se u okolini Zlatibora, a roditelji njenih budućih đaka moraju za udžbeničke komplete da izdvoje nešto više od 7.800 dinara.

Razlike u ceni nemaju mnogo veze sa izdavačem, koliko sa brojem udžbenika koje škole koriste. Cene udžbeničkih kompleta svih izdavača možete da potražite na sajtu Korisne knjige.

Odeća i obuća

Kad smo kod odeće i obuće za budućeg đaka prvaka, prvo želimo da pomenemo opremu za fizičko, koja je obavezan deo školske opreme. U većini škola potrebni su šorts, bela majica i patike. Običan šorts i belu majicu zajedno možete da pronađete za oko 1.000 dinara, dok obične patike za salu možete da pronađete za oko 1.500 dinara.

Što se tiče odeće i obuće u kojoj će dete ići u školu, ovde se cene takođe razlikuju u zavisnosti od marke, kvaliteta, dezena, prodavnice i drugih faktora. Novi duks možete da kupite za 2.000 dinara, farmerice od 1.500 do 3.000, cene patika kreću se od 3.000 do 7.000 dinara, a postoje i skuplje. U zavisnosti od sportske marke, trenerke, komplet gornji i donji deo, mogu da se pronađu za oko 5.000 dinara, a majice kratkih rukava prodaju se za oko 1.000 dinara. Imajte u vidu da vrlo brzo dođu hladniji i kišni dani, pa tako treba izdvojiti novac i za toplu jaknu i cipele. Cene jakni se razlikuju i mogu da se pronađu u rasponu od 6.000 do 13.000, dok se cene cipela ne razlikuju mnogo od cena patika.

Ovo su neki od troškova koje možete da planirate unapred, a za ostale potrepštine dobićete detaljan spisak iz škole.

Kada saberemo sve ove troškove i tome dodamo mnogo usputnih troškova koji se, po običaju, iznenada pojave niotkud, samo bismo poželeli sreću roditeljima budućeg prvaka jer je opremanje deteta za školu zaista veliki izdatak za jedno prosečno domaćinstvo.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo