12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Muči li vas nesanica? Evo kako pobediti insomniju!

Verovatno ste nekada čuli da čovek provede trećinu života spavajući. Spavanje je vitalni proces i biološka potreba organizma koja funkcioniše u visoko organizovanom sistemu neuroloških veza i neurotransmitera. Osim toga, spavanje igra važnu ulogu u regulisanju metabolizma, učenja, memorije, temperature i psihološke funkcije.

Nemogućnost spavanja koja se javlja povremeno je česta pojava među ljudima. Svi smo je ponekad imali i definisali kao nesanicu. Međutim, insomnija je ozbiljnije stanje do kog dolazi kada naša nemogućnost da zaspimo preraste u čestu pojavu koja remeti ostale aktivnosti i naše normalno funkcionisanje tokom dana. Zato u nastavku pročitajte kako prepoznati i lečiti ovo stanje.

Šta je nesanica: vrste insomnije i simptomi

Insomnija ili nesanica je poremećaj sna koji u nekom obliku pogađa trećinu odraslih ljudi i dovodi do teškoća sa započinjanjem sna, održavanjem normalnog kvaliteta i dužine spavanja ili  preranog buđenja posle koga ne može da se zaspi ponovo. Iako je ovaj poremećaj čest, ne pogađa sve ljude na isti način. 

Postoji više tipova insomnije koji se razlikuju po svojim karakteristikama:

 • Akutna insomnija
 • Hronična insomnija
 • insomnija kod koje postoji problem sa započinjanjem sna
 • insomnija kod koje postoji problem sa održavanjem sna

Kod akutne, poremećaj sna se javlja u kratkom periodu – ne više od par nedelja, dok se poremećen san svake nedelje po 3 dana i više, u periodu od najmanje 3 meseca naziva hronična insomnija. 

Sekundarna insomnija se odnosi na vrstu nesanice koja je povezana sa drugim bolestima ili poremećajima i u najvećoj meri se javllja zajedno sa hroničnom insomnijom. Nasuprot njoj postoji i primarna vrsta nesanice kod koje uzrok ne potiče od nekog fizičkog ili psihičkog oboljenja.

Simptomi insomnije su nam uglavnom poznati i oni mogu da uključuju: probleme sa otpočinjanjem spavanja, prerano buđenje nakon kog nije moguće ponovo zaspati, većina noći provedena u budnom stanju i brizi kako nećete uspeti da zaspite, kostantan obrazac isprekidanog ili razbijenog sna koji vas umara. 

Posle ovih simptoma, kao rezultat njihovog ispoljavanja tokom noći, na dnevnom nivou se mogu javiti mučnina, nervoza i promene raspoloženja, ali i problemi sa koncentracijom, pamćenjem, umorom, pravljenjem grešaka i incidenata.

Nisu svi simptomi i oblici nesanice razlog za uzbunu i javljanje lekaru, ali ukoliko vam insomnija izaziva probleme u funkcionisanju tokom dana, potrebno je javiti se lekaru kako bi vam pomogao da ovo stanje koje je rešivo izlečite.

Žena, nesanica

Kako pobediti insomniju: uzroci, dijagnoza i lečenje

Kako bi se postavila dijagnoza poremećaja sna – insomnije, doktor će uzeti u obzir simptome, njihovu jačinu i dužinu trajanja, ali i uzroke nastanka. Na taj način će moći da odredi vrstu insominije i način lečenja.

Uzroci nastanka insomnije povezani su sa njenim tipovima. S obzirom na to, akutnu insomniju mogu da izazovu: 

 • stres
 • određeni traumatični ili neprijatni događaj
 • promene navika u spavanju
 • fizički bol ili bolest
 • džet leg 
 • određene vrste lekova 
 • kofein, alkohol ili nikotin

Hroničnu insomniju, s druge strane, mogu izazvati: 

 • stanja hroničnog bola (artritis ili bol u leđima)
 • psihološki problemi (anksioznost, depresija ili upotreba određenih supstanci)
 • apneja i drugi poremećaji spavanja 
 • bolesti kao što su dijabetes, rak, kardiovaskularne bolesti ili GERB (gastroezofagealni refuks)

Lečenje insomnije sprovodi se na dosta različitih načina koji mogu da podrazumevaju psihološku terapiju, prirodne lekove, suplemente ili druge lekove. Postoje strategije uz pomoć kojih sami možete da probate da pobedite ovo stanje, ukoliko vaši simptomi nisu previše jaki. 

Pre svega su to promene u životnim navikama koje u zavisnosti od jačine simptoma mogu da poboljšaju stanje insomnije. Neke od njih su:

 1. ustanovljen plan spavanja – na osnovu njega bi trebalo svakog dana ići na spavanje i buditi se u isto vreme
 2. opuštanje pre odlaska na spavanje – uz neku relaksirajuću aktivnost kao što je čitanje knjige i slično
 3. pravljenje udobne atmosfere i okruženja za spavanje 
 4. izbegavanje alkohola i kafe u večernjim satima
 5. makar 2 sata pre odlaska na spavanje izbegavanje teških i začinjenih obroka ili jake fizičke aktivnosti
 6. ustajanje iz kreveta kada ne možete da zaspite – radite nešto drugo dok ponovo ne osetite da vam se spava
 7. izbegavanje popodnevnih ili večernjih dremki
 8. izbegavanje nikotina pre odlaska na spavanje 
 9. u krevet ne treba ići ni ako ste gladni – u tom slučaju pojesti nešto lakše ili popiti malo toplog mleka

Ostali prirodni načini koji se koriste za lečenje insomnije su akupunktura, inhaliranje ili masaža esencijalnim uljima (aromaterapija), meditacija, prirodni lekovi kao što su biljni čajevi, toplo mleko, lavanda ili valerijana i suplementi melatonina.

Iako je normalno da se nesanica javlja povremeno, ukoliko utiče na vaše normalno funkcionisanje u toku dana, potreban je odlazak kod lekara. U skladu sa svim faktorima, on može da preporuči vrstu terapije i da vam olakša proces izlečenja. Može vam predložiti teraputsku pomoć koja je glavni način lečenja ovog poremećaja sna, neki od lekova za spavanje, prirodne načine lečenja koje smo već naveli, kao i kombinaciju ovih pristupa.

Uz pomoć terapeuta možete naučiti tehnike kognitivno bihejvioralne terapije koje pomažu u izlečenju insomnije. Neke od njih su kontrola podsticaja, restrikcija spavanja, terapija svetlom, relaksacione tehnike i prakse za higijenu spavanja.

Insomnija jeste bolest koju možete da pobedite, ali ako vas onesposobljava da normalno obavljate aktivnosti tokom dana ili utiče na vaše mentalno i fizičko zdravlje, neophodno je javiti se lekaru i ovu bolest shvatiti ozbiljno. Na taj način su manje šanse za razvijanjem dodatnih oboljenja, a sam proces lečenja proći će mnogo lakše

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo