0.7 C
Novi Sad
petak, 21 januara, 2022

Najbolji psi za stan

Mali stan ne znači nužno da se vašoj porodici ne može pridružiti jedan dlakavi četvoronožni član. Da, tako je, mislimo na psa. Naravno, ako želite da udomite velikog psa poput haskija ili ovčara, verovatno će vam biti potreban prostor koji je dovoljno velik da vaš ljubimac može nesputano da luta. Ali sreća za ljubitelje pasa je što postoje rase pasa za stan, koje su idealni psi za stan i koje bi bile i više nego srećne životom u stanu.

Pa, po čemu se razlikuju psi za stan od ostalih pasa? Kao prvo, većina njih je malih dimenzija. Mali pas za stan je idealna opcija. Pored toga, mnogi od njih su nezahtevni, malo se linjaju i poznati po tome što su pristojni i tihi (na čemu će vam zahvaliti komšije kada vas vide u liftu ili u predvorju ili kad vas čuju kroz zidove). Najvažnije pri odabiru psa je odabrati rasu koja odgovara vama i vašem načinu života. Ove slatke rase najbolje se prilagođavaju šik gradskom životu. Ovo su najbolji mali psi za stan:

Kovrdžavi bišon

Hipoalergeni i krajnje šarmantni, bišoni brzo uče i vole baš sve ljude oko sebe. Odrasli bišon u proseku teži oko 7 kilograma i razigran je pratilac koji ne zauzima previše mesta ni na kauču.

Kovrdžavi bišon (freepik.com)

Francuski buldog

Rase pasa za stan ne bi bile kompletne bez francuskog buldoga. Ovoj rasi je nedavno naglo porasla popularnost među gradskim milenijalcima, ali francuski buldozi su bili popularni u Parizu čak u 18. veku. Brza šetnja svakog dana dovoljna je da ih održi u formi, a retko laju (što je velika blagodat za komšije).

Francuski buldog (freepik.com)

Engleski hrt

Ne biste pomislili da će se najbrži pas u okolini prilagoditi trosobnim (ili manjim) stanovima, ali ovi sprinteri zaista vole da provode veći deo dana lenčareći. Odvedite ih u park za pse da se dobro istrče i imaćete uspavanu dušicu dok vi gledate stotu reprizu Boljeg života.

Engleski hrt (freepik.com)

Mops

Mops važi za jednog od najsimpatičnijih i najluckastijih pasa na svetu i spada u omiljene rase pasa za stan. Pomalo nestašni, ali celim svojim bićem puni ljubavi, mopsovi olakšavaju stanovnicima stanova njihovom miroljubivom i prijateljski nastrojenom prirodom. Vodite računa ako živite bilo gde na ekstremnim temperaturama i držite poslastice pod kontrolom – ljubav prema hrani i sklonost ka izležavanju na kauču čine ih podložnim gojaznosti.

Mops (freepik.com)

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Šarlot u popularnoj hit seriji “Seks i grad” je usvojila jedno od ovih gospodstvenih kučića. Izgleda da je bila na tragu nečemu, pre nego mi. Ovi psi pripadaju kategoriji “toy dogs” – pasa igračaka. Maleni španijeli kralja Čarlsa uživaju u šetnjama oko bloka – i onda naravno u vašem krilu. Sa svojih 6 do 8 kilograma, čak i malena garsonjera može da napravi mesta za jednu od ovih svilenih lepotica, te zato spadaju u idealne rase pasa za stan.

Kavalir kralja Čarlsa (freepik.com)

Buldog

Uprkos svojim mišićavim telima, buldozi su razvili imidž lenjih pasa koji najviše uživaju kada mogu da leškare i odmaraju. Brze šetnje treba da urade trik kada je reč o vežbanju, a vi ćete ceniti njihovo prijateljsko i odano ponašanje. Gradovi u vrućim klimatskim uslovima nisu najbolji dom za ove slatke lenjivce, a mimo toga buldozi su idealni psi za mali stan.

Buldog (freepik.com)

Havanski bišon

Ovo je prava pahuljica od 5 kilograma. Baš kao i njihovi preci koji žive u kubanskoj prestonici, i havanski psi se ističu u centru grada, savršeno se zadovoljavajući da se igraju oko vašeg jastuka. Evo vašeg novog najboljeg prijatelja ako želite raspoloženo štene sa ugrađenim sistemom zabave. Neka svilenkasto krzno naraste dugo ili ga skraćujte radi lakšeg održavanja i nege.

Havanski bišon (freepik.com)

Ši cu

Prvobitno uzgajan za život u kineskim palatama, Ši cu će se sasvim srećno zadovoljiti vašim skromnijim životnim okruženjem, zato su ovi psi idealni psi za stan. Roditelji, imajte na umu: ovi ljubazni mali psi su posebno sjajni sa decom i drugim psima.

Ši cu (freepik.com)

Bostonski terijer

Ako tražite psa sa kratkom dlakom, imate sreće. Nadimak mu je „američki gospodin“, a bostonski terijer zaslužuje svoje citirano ime. Ova mala rasa je živahna i zabavna, a opet kompaktna i nestrpljiva.

Bostonski terijer (freepik.com)

Jorkširski terijer

Ako ste prvobitno imali na umu Jorkija, razmislite o njegovom mlađem rođaku. Biewer (što u prevodu znači „dabar“) terijer datira tek iz 80-ih, ali je već stekao odličnu reputaciju svog blagog temperamenta i mirnog ponašanja. Sa svojih 2 do 4 kilograma, lako možete jednom rukom dohvatiti slatkiša veličine dinje. Idealan pas za mali stan.

Jorkširski terijer (freepik.com)

Maltezer

Iako neki mešaju maltezere i havanske bišone, ovaj potpuno beli pas može da teži upola manje od havanaca (težine je ispod 3.5 kilograma, u poređenju sa havancima koji mogu težiti do 7kg) i poreklom je iz Mediterana, preciznije sa Malte. Oni su rođeni i odgojeni pratioci ljudi koji odišu razigranim šarmom. Što se tiče duge dlake, nemojte da vas to uplaši – maltezeri se zapravo malo linjaju. Maltezer je savršen mali pas za stan.

Maltezer (freepik.com)

Nemački špic

Nemački špic je odan i veran svojoj porodici kao malo koja rasa, iako svi psi dele ovu karakteristiku. Lice poput lisičijeg može vas osvojiti, ali budite pažljivi sa ovim nežnim psima. Ako ne budete pažljivi, mogu razviti sklonost lajanju na nepoznate ljude. Srećom, oni su posebno željni da ugađaju i voljni su da uče. Takođe, idealni su psi za stan.

Nemački špic (freepik.com)

Bedlingtonski terijer

Sa izrazito kovrdžavom dlakom, bedlingtonski terijeri se izdvajaju iz mase, ali sve što zaista žele je da postanu deo porodice. Kad budete napolju, vašem novom partneru će biti potrebne duže šetnje i igranje, ali bićete nagrađeni psom koji je odan do srži – i ne linja se.

Bedlingtonski terijer (freepik.com)

Italijanski hrt

Minijaturna verzija hrta, ovi kučići teže oko 5 kilograma, umesto 30. Potpune su maze i vole prijatno uživanje u krevetu, ali i dalje imaju razigran duh. Ne dozvolite im da se otrgnu s povodca na neograđenim mestima.

Italijanski hrt (freepik.com)

Kineski kukmasti pas

I na kraju, ali sigurno ne najmanje važan, kineski kukmasti pas je jedan od načina da se istaknete u svom bloku. Dok je pufnasta verzija pokrivena svilenkastim kaputom, bezdlaka sorta ima samo čuperke na glavi, stopalima i repu – savršeno ako vam je potrebna hipoalergična rasa. Samo vodite računa da zaštitite njihovu izloženu kožu od sunčevih UV zraka.

Kineski kukmasti pas (freepik.com)
Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo