Kada su kuće u manjem mestu bolji izbor od stana u gradu?

289

Mnogima je obezbeđivanje životnog prostora jedna od najvećih životnih odluka. Za one koji ne žive u svom gradu ili jednostavno nemaju nasleđenu nekretninu, kupovina je jedina opcija. Nekima je prodaja stanova koje poseduju jedina opcija za kupovinu nečeg većeg i prikladnijeg. Pri tome, cene mogu značajno da variraju u samo jednom gradu u zavisnosti od lokacije. 

Poznato je da su u Beogradu i Novom Sadu cene najjače i zato mnogi razmatraju opciju da se presele u neki manji grad. Cena naravno nije jedini faktor koji može da podstrekne na preseljenje, ali je svakako jedan od najznačajnijih. 

Evo koji su još razlozi zbog koji h se mnogi odlučuju da stan u većem gradu zamene za kuću: 

Posedovanje dvorišta

Tehnički gledano, posedovanje nekretnina podrazumeva zemljište koje stanovi  po definiciji nemaju. Ovo je jedna od primarnih prednosti posedovanja kuće. Da, imovinu treba održavati. Ali možete da napravite privatni bazen u svom dvorištu, napravite baštu, organizujete zabave u dvorištu ili čak da igrate fudbal. A ako imate   decu, svesni ste da nema ničeg boljeg od privatnog, ograđenog dvorišta u kome se deca mogu bezbedno igrati.

Veća sloboda za uređenje

Jedan od inherentnih nedostataka zgrada je ujednačenost. Budući da niste vlasnik eksterijera zgrade, apsolutno ništa ne možete da učinite sa istim. Kuća je sasvim druga priča. Možete je obojiti u bilo koju boju, izgraditi kućicu za igru u dvorištu za svoju decu ili postaviti cvetne gredice po celom imanju. Kuća se lako može prilagoditi, dok  na neki način eksterijer zgrade ne može.

Prostor za rast

Ovo je usko povezano sa dvorišnim faktorom. Kako porodica raste, može rasti i vaša kuća. Možete da srušite zidove i da dozidate još jedan deo. Možete da napravite ogromni trem u dvorištu. U nekim manjim prigradskim područjima možete čak i da sagradite dodatnu kuću u istom dvorištu. Ništa od toga ne možete da uradite u zgradi. 

Kuća se bolje prilagođava vašem načinu života

Dok pojedine zgrade mogu da imaju određena ograničenja za to ko i koliko ljudi može da živi u jednoj stambenoj jedinici, u kući nikada ne postoje niti mogu da postoje takva vrsta ograničenja. Ako je nekome od vaših prijatelja ili rođaka potrebno da neko vreme žive kod vas, vi ih sigurno možete smestiti u vašoj kući, dok, ukoliko živite u stanu, verovatno postoje neka ograničenja koja bi vas sprečila u tome i drugi stanari bi mogli da ulože prigovor. 

Kuću  je uglavnom lakše prodati od stana

Bukvalno rečeno, u manjem gradu stan može biti teži za prodaju. Razlog tome može biti jer je, uglavnom, stan zamena za kuću. Stanovi se dosta kupuju i prodaju samo u većim gradovima, ali su kuće ipak likvidnije u manjim mestima. 

Svaka kuća je jedinstvena, posebno nakon što je vlasnici prilagode. Postoji veća verovatnoća da će se iz tog razloga svideti određenim kupcima. Sa druge strane, stanovi su ujednačeni. Oni su toliko slični da jedna jedinica ne mora nužno da se izdvaja od ostalih. Ako se u jednom kraju prodaje puno stanovai , može proći godinu dana ili više da bi se oni prodali. To je glavni razlog zašto se stanovi često daju u najam umesto na prodaju.