2.2 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Nekoliko jednostavnih trikova da vaše kupatilo uvek blista

Mesto na kojem se održava lična higijena svakog čoveka i ogledalo svake kuće je kupatilo. Vrlo je važno pravilno i redovno održavati sve prostorije u kući, jer “higijena je pola zdravlja”. Čisto kupatilo sprečava razmnožavanje bakterija i na taj način štiti organizam od različitih bolesti. Znamo da održavanje kupatila nije jednostavno i koliko ume biti težak posao, ali uz nekoliko trikova koje delimo sa vama u nastavku teksta naučićete kako da čišćenje postane uživanje.

Kada treba čistiti kupatilo?

Prva stvar koja je jako važna kod higijene kupatila jeste da se čisti nakon svake upotrebe. Taj način je mnogo jednostavniji i ekonomičniji, nego kada bismo čišćenju pristupili nakon dužeg perioda korišćenja ove prostorije. Iz tog razloga poželjno je u kući uvek imati potrebnih  sredstava za čišćenje kupatila.

Koristite prirodna sredstva za čišćenje

Postoje osobe koje nisu ljubitelji skupih hemijskih sredstava za čišćenje i koje preferiraju prirodne supstance kojima uspešno održavaju kupatilo čistim. Hemijske supstance  mogu biti štetne i po čovekovo zdravlje, tako da će redovno čišćenje kupatila uz pomoć nekih trikova koje vam dajemo u nastavku teksta postati i uživanje, a ne samo mukotrpna obaveza.

Soda bikarbona

Poznato je da soda bikarbona ima jako mnogo pozitivnih svojstava. Često se upotrebljava u higijeni, kako u čišćenju predmeta, tako i u održavanju lične higijene (prema preporuci stomatologa koristi se i kao prirodni način za izbeljivanje zuba).

Soda bikarbona u kombinaciji sa sirćetom učiniće vaše kupatilo blistavim. Jedan od načina pripreme smese za čišćenje je sedeći: u 1,5 l vode rastvorite sodu bikarbonu, potom dodajte sirće u ovu smesu. Potrebno je sačekati desetak minuta dok se završi hemijska reakcija i vaše sredstvo za čišćenje pločica u kupatilu je spremno. Prilikom čišćenja fugni, možete uzeti četkicu za zube koju više ne koristite ili običnu ribaću četku. Ukoliko želite da vaše kupatilo ima prijatan miris, onda u ovu smesu možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja sa željenom aromom.

Ukoliko ovaj način ne bude bio dovoljan da vaše kupatilo zablista, onda možete sunđerom naneti hidrogen, a zatim istrljati.  Drugi najdelotvorniji način za izbeljivanje fugni je da u raspršivač sipate varikinu, a onda naprskate po fugnama. Ostavite da odstoji oko 15 minuta, a potom isperite tušem. Posle toga možete pločice prebrisati suvom krpom ili ostaviti na promaji da se same prosuše.  Varikina je najbolje sredstvo za fugne koje su dosta zaprljane i koje se naizgled ne mogu očistiti.

Čišćenje kade i tuš-kabine

Posebnu pažnju trebalo bi posvetiti čišćenju kade ili tuš-kabine. To je mesto gde se kupate vi, ali i svako od vaših ukućana. Ovo je dodatni razlog da kada ili tuš-kabina, kao centralno mesto kupatila, uvek bude čisto. Kao sredstvo za čišćenje kade takođe možete iskoristiti sodu bikarbonu i sirće, ali ono što isto tako daje odlične rezultate jeste limuntus pomešan sa vodom i sirćetom. Ukoliko se iz odvodnika kade oseća neprijatan miris, onda možete u tom predelu sipati hemijsko sredstvo koje će razbiti nagomilanu prljavštinu u odvodu.

Kada je u pitanju tuš-kabina vrlo često problem nastaje oko zavese. Potrudite se da redovno perete zavesu kako ne bi dolazilo do nagomilavanja bakterija kojima posebno odgovara vlažno područje kao što je ovo.

Čistoća WC šolje

Podjednaku pažnju kao i pločicama i tuš-kabini prilikom čišćenja treba posvetiti i WC šolji. Trudite se da vam poklopac na WC šolji uglavnom bude spušten kako kapljice kada pustite vodu ne bi ostavljale fleke na ostalim delovima oko nje.

Izbeljivač na bazi hlora je najbolji način da se očisti šolja, ali ukoliko se unutar nje nagomilao kamenac, verovatno neće pomoći. U tom slučaju treba koristiti sredstvo za otpušavanje odvoda. Jedan od vrlo čestih razloga koji dovodi do zapušavanja WC šolje jestu maramice i velike količine toalet papira koje se bacaju u WC šolju. Najbolje rešenje bi bilo da kupite neku malu kantu koja će stajati pored šolje i u koju ćete bacati papir, vlažne maramice, tufere i sl.

Čistoća poda

Pod kupatila brišite svakodnevno. Nakon tuširanja, obavezno krpom kojom inače brišete mokar pod, ili džogerom, očistite suvišnu vodu. Na taj način olakšaćete sebi posao koji će vas sačekati sutradan, a koji je naporniji kada se kupatilo isuši, a fleke ostanu po podu. Pločice oko WC šolje najčešće su najprljavije, pa najviše povedite računa oko čišćenja tog dela.

Ako u nekom trenutku osetite neprijatne mirise koji dolaze iz kupatila, to znači da ono nije dovoljno čisto, što narušava i njegovu estetiku, ali i preti vašem zdravlju.

Ne ostavljate stvari razbacane po kupatilu

Estetika je jako važna stvar kod kupatila. Ne dozvolite da vam peškiri ili lična sredstva za higijenu budu razbacana po kupatilu. Sredite s vremena na vreme vaše sapune, šampone, gelove za tuširanje, losione za telo i sl. Normalno je da se prilikom svakodnevnog korišćenja ove stvari ispomeraju, ali nekoliko minuta sređivanja doprineće mnogo esetici kupatila.

Takođe, pripadnice lepšeg pola imaju praksu da šminkanje vrlo često obavljaju u kupatilu. Često se dešava da nakon šminkanja devojke ostave četkice za šminkanje, ali samu šminku, razbacanu po kupatilu, što treba izbegavati. Svega nekoliko minuta potsvetite sređivanju sopstvene šminke i nereda koji ste ostavili za sobom. To će biti dovoljno da umnogome ulepša ovaj prostor, a neće vam oduzeti previše vremena.

Redovno brišite ogledalo

Ogledalo takođe s vremena na vreme zahteva higijenu. Potrudite se da jednom nedeljno čistom krpom i sredstvom za pranje prozora izbrišete ogledalo. Vizuelni izgled će biti mnogo lepši, a vama će biti mnogo lakše i prijatnije da se ogledate.

Takođe, vaše četkice za zube i paste držite na mestu predviđenom za to. Posebno bi trebalo voditi računa o četkicama za zube i mestu na kojem ih držite, kako ne bi došlo do nakupljanja bakterija okolo njih.

Nadamo se da su ovi jednostavni saveti u vama već probudili želju za sređivanjem i čišćenjem kupatila, ali i svest o značaju vođenja higijene prostorija u kojima svakodnevno boravite.

Foto: pixabay.com

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo