24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Zbog čega su korisni šamponi za jačanje kose?

Nega tela i briga o njemu, generalno higijena, osnova je kako dobrog zdravlja, tako i dobrog izgleda. Takav je slučaj i sa kosom, a budući da je izložena različitim uticajima, katkada je neophodno više se baviti njome kako bi imala izgled, sjaj i gustinu kakve želimo. Šamponi za jačanje kose tu su da priskoče u pomoć.

Raznorazni uticaji

Svaka kosa ima svoje specifičnosti, koje često i nasleđujemo. Međutim, na njenu vitalnost i lepotu, generalno karakteristike, umnogome utiču različiti faktori. Uticaj prirodnog okruženja pre svega vidimo po tome što se kvalitet vlasi, kao i kvantitet opadanja, menja s promenom godišnjih doba. Sa druge strane, važni su i tretmani kojima je izlažemo, kao što je peglanje, feniranje, naročito farbanje. Potom, važni su i šamponi, regeneratori ili maske koje koristimo, odnosni njihov sastav.

Ne treba zanemariti ni opšte zdravstveno stanje, kao ni specifičnosti kože jer se, primera radi, nekome pojavljuje perut, drugima se vlasište više masti. Na kraju, njen kvalitet uslovljen je i ličnim navikama i stilom života, te svi ovi činioci utiču na njenu jačinu, gustinu i sjaj, odnosno mogu uticati da ona postane slaba, da puca i lomi se, izgubi sjaj i bude veoma oštećena.

Rešenje koje je jednostavno

I ženama i muškarcima je važna kosa jer ona utiče na opšti izgled, a pre svega na lično zadovoljstvo sobom, te stoga svaka osoba stremi tome da poboljša njene karakteristike. Jedan od načina da se održi zdravom, jakom, bujnom i otpornom, a sa druge strane da ako nije postane baš takva, jeste korišćenje šampona za jačanje kosa. Oni se koriste pri redovnom pranju, nekad postoje preporuke u vezi sa nanošenjem i dinamikom pranja jer se i sami tipovi vlasi i problema u vezi sa njima razlikuju. Iako ih ima mnogo vrsta i različitih proizvođača, suštinski deluju tako što vlasi čine snažnijima već od korena, te ih podstiču da rastu, bivaju regenerisane i hidrirane, manje opadaju, a frizura postaje bujnija. Poboljšana biva cirkulacija i otklanjaju se problemi koji su narušavali njen kvalitet i izlged, na primer perut.

Postoje mnogi šamponi koji tvrde da jačaju kosu. Neki od njih uključuju:

  1. Šamponi s proteinima: Šamponi s proteinima poput keratina ili pšeničnih proteina pomažu u popravljanju oštećene kose i jačanju kose.
  2. Šamponi s vitamini: Šamponi s vitamini, poput vitamina B i C, pomažu u jačanju kose i njihovom zdravlju.
  3. Šamponi s prirodnim sastojcima: Šamponi s prirodnim sastojcima poput aloe vere, ekstrakta koprive ili biotin pomažu jačanju kose i sprečavaju njihovo lomljenje.
  4. Šamponi bez sulfata: Šamponi bez sulfata manje isušuju kosu i jačaju ih.
  5. Šamponi za oštećenu kosu: Šamponi za oštećenu kosu sadrže posebne sastojke koji pomažu u jačanju oštećene kose.

Kod odabira šampona za jačanje kose, važno je provjeriti njegov sastav i pažljivo pročitati upute. Važno je koristiti šampon koji odgovara vašoj vrsti kose.

Važan je sastav

Svaki preparat koji koristimo za negu kose u sebi sadži niz sastojaka koji joj mogu pomoći, ali i onih koji mogu imati negativno dejstvo. Kada su šamponi za jačanje kose u pitanju, generalno je bitno da u svom sastavu imaju minerale i vitamine, kao i druge prirodne supstance kojima će opskrbiti naše vlasi, te su stoga najčešći izbor upravo prirodni proizvodi na bazi biljaka kao što su kopriva, beli luk, žalfija i mnoge druge. Ipak, tako treba biti pažljiv i obazriv, te izbegavati preparate čiji joj sastojci mogu dodatno naškoditi, kao što su veštačke boje i mirisi, konzervansi, sulfati i dr.

Izbor proizvoda

Šampon za jačanje kose možemo izabrati sami, ali, u zavisnosti od problema koji imamo ili željenog cilja, možemo se i posavetovati sa farmaceutom ili dermatologom koji će nam preporučiti proizvod za koji smatraju da bi baš nama bio odgovarajući. Uz pravilno korišćenje, šampon za jačanje kose obezbediće da ona (ponovo) bude duga, jaka i puna volumena.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo