2.2 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Nega kose tokom zime – Sve što treba da znate

Nega kose tokom zime treba da bude intenzivnija i razlikuje se od vaše standardne rutine nege tokom ostalih perioda godine. Kako negovati kosu u zimskom periodu? Nastavite da čitate – imamo odgovor za vas!

Verovatno ste upoznati sa štetom koju zima nanosi vašoj kosi. Zimsko vreme je teško za sve teksture i tipove kose. Kao i koži, kosi je potrebna zaštita od hladnoće i suvog vazduha da bi ostala meka i zdrava. Odbranite vašu kosu od arktičkog vazduha, vetrova, statičkog elektriciteta, pa čak i toplote u zatvorenom prostoru. Želite da imate divnu, bujnu, sjajnu grivu, koju ćete ponosno pokazati kada proleće (konačno) dođe!

Nega kose tokom zime će biti mnogo lakša ako isprobate ovih 10 saveta, da biste održali kosu u odličnom stanju – čak i kada je napolju hladno:

Nosite kapu ili šešir

Važno je da pokrijete kosu tokom zimskih meseci kako biste je zaštitili od suvog vazduha koji joj oduzima vlagu, a i od snega, vetra i kiše. Ovo nije vreme da brinete o tome kakva će vam kosa biti nakon nošenja kape. Atmosferski elementi isušuju kosu, čineći je sklonijom lomljenju.

Vuna, pamuk i druge tkanine takođe mogu izazvati lomljenje, pa obavezno obložite svoj šešir (ili kapu) svilom ili satenom kako biste sprečili oštećenja. Borite se protiv statičkog elektriciteta ispod šešira koristeći sprej sa suvim uljem. Suva ulja su bestežinska i sadrže prirodna ulja koja hidriraju kosu, vraćajući joj sjaj.

Kupite ovlaživač

Želite da znate iznenađujući način sa kojim će nega kose tokom zime biti olakšana? Koristite ovlaživač. Unutrašnje grejanje dovodi do toga da vazduh u vašem domu postane veoma suv, izvlačeći vlagu iz vaše kose. Ovlaživači vazduha pomažu u rehidrataciji vazduha kako bi vaše lokne izgledale sjajno.

Redovno skraćujte kosu

Podrezivanje kose svake četiri do osam nedelja je dobar način da održite zdravlje kose i da vaši pramenovi izgledaju sveže. Redovno šišajte poslednji centimetar kose da biste smanjili šanse za razvoj suvih, ispucalih vrhova.

Upletite kosu u pletenicu ili punđu
Umesto puštene kose upletite je u pletenicu ili punđu (shutterstock.com)

Smanjite temperaturu vode kada perete kosu

Iako bi vreo tuš mogao biti upravo ono što tražite kada je temperatura ispod nule, topla voda može da izbaci vlagu iz vaše kose, čineći je krtom i podložnijom lomljenju. Operite kosu mlakom vodom, a zatim isperite hladnom vodom. Hladna voda će zatvoriti kutikule (površinski sloj vaše dlake) i sačuvati vlagu unutar vaše kose.

Izbegavajte toplotno oblikovanje

Najbolje je pustiti kosu da se osuši na vazduhu. Sušenje fenom izvlači vlagu iz vaše kose povećavajući šansu za lomljenje. Sušenje bez toplote pomaže da vaša kosa bude sjajna i zdrava. U stisci ste sa vremenom? Pokušajte da se tuširate uveče kako bi se vaše vlasi mogle prirodno osušiti preko noći. 

Prihvatite prirodan oblik vaše kose i osušite je prirodno kad god je to moguće. Kada je vaša kosa već podložnija oštećenjima u hladnijim mesecima, toplotno oblikovanje pojačava problem i isisava vlagu pravo iz vaših pramenova. Uzdržite se od ispravljanja ili uvijanja kose presom ili uvijačem tokom zime. Iskoristite ovo vreme da istražite nove stilove kao što su pletenice i punđe.

Ne izlazite iz kuće sa mokrom kosom

Mokra kosa je podložnija oštećenjima od suve kose. Šetnja napolju zimi sa mokrom glavom može dovesti do smrzavanja i pucanja kose. Iako je sušenje na vazduhu najbolje, bolje je sušiti kosu fenom nego izaći napolje sa mokrim pramenovima. Da ne spominjemo mogućnost da se razbolite ili prehladite!

Koristite uljane tretmane

Kada zima napravi haos na vašoj kosi, vratite joj vlagu tretmanom za kosu na bazi ulja. Izaberite laganu formulu sa arganovim uljem za trenutnu revitalizaciju suve, oštećene kose. Svakodnevno nanesite hranljivo ulje za kosu na vrhove kako biste vratili vlagu i zaštitili kosu.

Nega kose tokom zime
Nega kose tokom zime podrazumeva bogate maske i uljane tretmane (shutterstock.com)

Koristite kondicionere jednom nedeljno

Nega kose tokom zime = hidriranje i zaštita. Koristite balzam koji se ne ispira svake nedelje da biste nadoknadili vlagu i borili se protiv efekata vrućih alata za stilizovanje, centralnog grejanja i hladnih zimskih vetrova. 

Statički elektricitet u kosi je uobičajena pojava kada je vaša kosa podložna hladnom vremenu. Održavanje hidratacije kose uz pomoć regeneratora koji se ne ispira smanjiće “frizz” efekat na vašoj kosi. Možda ćete takođe želeti da pokušate da lagano prevučete pamučnu tkaninu preko kose, da biste oslobodili kosu od statičkog elektriciteta.

Dubinska maska za kosu je obavezna

Baš kao što su nedeljne maske za lice neophodne za zdravu kožu, nedeljne maske za kosu mogu napraviti značajnu razliku kada je u pitanju suva, oštećena kosa. One mogu da preokrenu efekte suvoće, a istovremeno osiguravaju da vaša kosa bude zaštićena na optimalnom nivou tokom cele godine. 

Maske za kosu su brze i jednostavne za upotrebu. One su pune brojnih zdravstvenih prednosti za kosu i efikasne su za manje od 20 minuta. Maske za kosu nude prednosti poput omekšavanja, hidratacije i dodavanja sjaja.

Izbegavajte često pranje kose

Ako ste neko ko pere kosu svaki dan, vreme je da promenite stvari. Prekomerno pranje kose će ukloniti prirodna ulja koja pomažu da kosa bude hidrirana i zaštićena. Ovo je posebno loše zimi kada su ta ulja preko potrebna. Pokušajte da produžite vreme između pranja što je više moguće. Ako obično perete kosu svaki dan, pređite na svaki drugi dan. Ako smatrate da vam je kosa i dalje veoma suva, pokušajte svaka tri dana. 

Drugi način da se produži vreme između pranja je upotreba suvog šampona. Suvi šampon otvara dlaku i vraća život vašoj frizuri. Takođe vaša kosa će lepo mirisati i izgledati sveže.

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo