23.8 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Nadogradnja trepavica: odgovori na sva vaša pitanja

U poslednje vreme deluje da sve vaše prijateljice imaju trepavice poput zvezda starog 

Holivuda. Pitate se u čemu je tajna – da li ricinusovo ulje zaista daje toliko dobre rezultate ili nose veštačlče trepavice? Ipak je u pitanju nešto treće – nadogradnja trepavica.

Isprobali ste sve “revolucionarne” maskare koje će vašim trepavicama dati dužinu i volumen? Išli ste na podizanje ili farbanje trepavica? Svakodnevno se mučite sa uvijačem i nikada nemate rezultat koji priželjkujete? Dosadilo vam je da stavljate jednokratne veštačke trepavice?

Ako ste na većinu ovih pitanja odgovorili potvrdno, nadogradnja trepavica je rešenje za kojim tragate. Kao i svaki put kad idete na novi estetski tretman, trebalo bi da znate u šta se upuštate. To će vam pojasniti ovaj članak: saznaćete kako se stavljaju, koliko traju i koja je cena nadogradnje trepavica.

Šta je zapravo nadogradnja trepavica?

Nadogradnja trepavica je proces fiksiranja ekstenzija za vaše prirodne trepavice. Ekstenzije su polutrajna sintetička, mink ili svilena vlakna koja se nanose pramen po pramen na vaše prirodne trepavice. Kao što možete očekivati, aplikacija je prilično zamorna i dugotrajna. Ekstenzije se pažljivo nanose jedna po jedna, korišćenjem posebno formulisanog, polutrajnog lepka koji neće iritirati ili oštetiti prirodnu trepavicu. 

Za razliku od veštačkih trepavica, gde se traka ili pojedinačne trepavice nanose na kožu, ekstenzije trepavica se pričvršćuju direktno na samu trepavicu. Rezultati su bujnije, guste trepavice, koje izgledaju prirodnije (zavisno koju količinu stavite) i koje vam omogućavaju da preskočite nanošenje maskare.

Da li nadogradnja trepavica izgleda prirodno?

Nakon nadogradnje izgled vaših prirodnih trepavica će biti unapređen – biće duže, punije i podignutije nego pre. Da li ćete se opredeliti za dramatičniji ili prirodniji izgled zavisi isključivo od vas, ali generalno govoreći što više snopova trepavica stavite rezultati će biti upadljiviji.

Tipičan tretman nadogradnje uključuje 80-140 pojedinačnih ekstenzija po oku, sa trepavicama u dužini od 6 do 18 mm. 

Jedna veličina ekstenzija nije odgovarajuća za sve. Žene koje prirodno imaju slabe, svetle i kratke prirodne trepavice uglavnom žele duže i dramatičnije nadogradnje. Žene koje prirodno imaju jače i deblje trepavice će isti efekat postići sa svega par “dopuna”. 

Kako izgleda tretman nadogradnje?

Proces nadogradnje trepavica, korak po korak (izvor YouTube.com)

Bez obzira o kojoj vrsti nadogradnje je reč, ovo su generalni koraci postupka:

 • Kozmeričar će nežno očistiti oba oka.
 • Da bi se izbeglo slučajno lepljenje vaših prirodnih donjih trepavica za gornje, kozmetičar će zalepiti donje trepavice za kožu hirurškom trakom.
 • Vaše prirodne trepavice će biti izolovane, obično pincetom ili drugim uređajem.
 • Veštačka trepavica se lepi na vrh izolovane trepavice sa malom kapljicom lepka.
 • Ovaj proces se ponavlja dok ne budu nadograđene trepavice na celom kapku, na oba oka. 
 • Oči moraju biti zatvorene dok traje postupak nadogradnje trepavica. 

Koliko dugo traje proces nadogradnje trepavica?

Tretman nadogradnje trepavica traje i to je nešto na šta morate biti spremni. Očekujte da provedete jedan do dva sata u kozmetičkom salonu, u zavisnosti od željenog izgleda. Dobre vesti? Ovaj tretman možete iskoristiti da zaista odmorite. Udobno se smestite, zatvorite oči, opustite se i napravite prinudni odmor od telefona. Dobar kozmetički tehničar će raditi polako, kako bi rezultati bili savršeni i nalik na prirodne.

Koliko košta nadogradnja trepavica?

Cena nadogradnje varira u zavisnosti od lokacije, tehničara i konačnog izgleda. U Beogradu cena nadogradnje trepavica metodom 1 na 1 je u proseku oko 2000 rsd. Može se pronaći na sniženjima i povoljnije, ali i znatno skuplje. Metode nadogradnje 3D i 6D su u proseku dvostruko skuplji od nadogradnje “običnih” svilenih trepavica.

Nadogradnja trepavica je i vremenska i finansijska obaveza i potencijalno bi vas mogla koštati na stotine evra godišnje u zavisnosti od toga koliko često ih radite.

Kako se brinuti o nadograđenim trepavicama?

nadogradnja trepavica 1 na 1
Nakon što investirate u nadogradnju trepavica održavajte ih pravilno kako bi vam trajale što duže (shutterstock.com)

Ovo je bitno pitanje, jer želite da vaša investicija traje, a da bi trajala morate je pravilno održavati. Ako budete pažljivi u pogledu održavanja trepavica sprečićete infekcije oka i produžiti vreme između dva tretmana, jer će nadogradnja trajati duže.

Evo najboljih načina za brigu o nadograđenim trepavicama:

 • Ne kvasite ih 48 sati nakon nanošenja. Prvih 48 sati nakon nanošenja izbegavajte umivanje ili bilo koje drugo kvašenje trepavica. Voda može oslabiti lepak u ovom periodu i vaše trepavice mogu otpasti.
 • Nakon 48h redovno perite trepavice. Nakon prvih 48 sati, talog će početi da se nakuplja oko linije trepavica, što može dovesti do infekcija oka i drugih problema sa očima, zato je vreme da operete trepavice. Čistite ekstenzije na svaka 3 dana posebnim sredstvom za čišćenje ekstenzija, destilovanom vodom ili jednostavno pustite da vam voda iz tuša teče niz lice i preko očiju.
 • Očetkajte nadograđene trepavice. Svakog jutra očetkajte vrhove trepavica da bi izgledale dobro. Najbolje je da koristite čistu, suvu četkicu od potrošene maskare i podržite trepavice čistim prstom dok ih četkate.
 • Budite oprezni sa proizvodima. Ne bi trebalo da koristite nikakve proizvode na bazi ulja u blizini ekstenzija, zato proverite svoje proizvode pre nego što ih upotrebite – posebno kreme za oči i sredstva za uklanjanje šminke.
 • Budite oprezni sa šminkom. Preskočite maskaru. Poenta nadogradnje i jeste da vam maskara više ne bude potrebna. Ako koristite ajlajner, odlučite se za verziju na bazi vode, koja nije vodootporna — i budite nežni kada skidate šminku. Puderaste senke nisu dobra ideja, jer se prah može zaglaviti u lepku i nagomilati tokom vremena.
 • Ne trljajte oči. Trljanje očiju nije dobro za vaše ekstenzije. To može oštetiti njih i vaše prave trepavice.
 • Spavajte na leđima. Ako spavate na stomaku ili na boku, možete zgnječiti trepavice, zbog čega će trajati kraće. Ako umesto toga spavate na leđima, oni će trajati duže.
 • Izbegavajte grupisanje trepavica. Klaster trepavice su tri dlake spojene zajedno kako bi vašim trepavicama dale obimniji izgled, ali su i teže – što znači da povlače vaše prirodne trepavice. Ovo može vremenom oštetiti vaše prirodne trepavice.
 • Nemojte koristiti uvijače za trepavice. Oni mogu oštetiti vaše ekstenzije ili ih iščupati.

Koliko dugo traju nadograđene trepavice?

Nadogradnja trepavica obično traju oko 3 do 4 nedelje, ali mogu trajati i 6 do 8 nedelja, koliko i prirodni ciklus rasta prirodne trepavice (jer su pričvršćene za samu trepavicu) ako se pravilno brinete o njima. Možete ih skinuti i ranije ako želite, ali pobrinite se da to uradi profesionalac. U suprotnom, one će ispasti same.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo