24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Da li nadogradnja oštećuje trepavice?

Nadogradnju trepavica treba da uradi profesionalac ako želite da izbegnete uništavanje vaših prirodnih trepavica. Evo najčešćih grešaka koje treba tražiti ako želite da sačuvate zdravlje vaših trepavica.

Jedno od najčešće postavljanih pitanjima o nadogradnji trepavica je “da li nadogradnja oštećuje trepavice?”, posebno kod žena koje prvi put idu na ovaj tretman. Nadograđene trepavice izgledaju toliko zanosno i bujno da prosto ne možete a da ih ne poželite i vi, ali ne po cenu da izgubite svoje prirodne trepavice. 

Dakle, šta je istina, da li nadogradnja oštećuje trepavice?

Nadogradnja ne oštećuje vaše trepavice kada se pravilno nanesu. Da biste sprečili oštećenje prirodnih trepavica, ekstenzije treba pažljivo odabrati (dužinu i debljinu) i pravilno naneti, jednu po jednu, na vašu prirodnu trepavicu.

U ovom članku ćemo objasniti zašto nadogradnja ne oštećuje vaše prirodne trepavice i koje greške ih mogu oštetiti. Hajde da počnemo!

Zašto nadogradnja ne oštećuje vaše prirodne trepavice?

Potpuni ciklus rasta jedne prirodne trepavice je otprilike 90 dana, plus ili minus 5 dana, u zavisnosti od genetike svake osobe. Dlake rastu do određene dužine, a zatim prestaju sa rastom, da bi otpale nakon što dostignu maksimalnu dužinu.

Pošto se prilikom nadogradnje ekstenzije nanose jedna po jedna na jednu prirodnu trepavicu, prirodna trepavica može slobodno da prođe kroz ciklus rasta i na kraju opada skupa sa ekstenzijom koja je pričvršćena za nju.

Kada se ciklus rasta vaših prirodnih trepavica pažljivo poštuje, ekstenzije ih neće oštetiti, a ovaj proces bi trebalo da poštuje svaki tehničar koji se bavi nadogradnjom.

Nošenje odgovarajuće nadogradnje trepavica ne utiče na ciklus rasta prirodnih trepavica. Međutim, postoje prakse koje će ih oštetiti:

3 nepravilne primene koje će oštetiti vaše prirodne trepavice

Tri najčešće greške koje mogu oštetiti vaše prirodne trepavice su:

Preteške ekstenzije

Najvažniji faktor u odabiru odgovarajućih ekstenzija trepavica nije samo prirodna dužina već i prirodna debljina trepavica. Uzimanje u obzir ove dve varijable će vam omogućiti da izaberete ekstenzije koje će biti u ravnoteži sa vašim prirodnim trepavicama.

Ako je ekstenzija preteška, ona će opteretiti prirodnu trepavicu za koju je pričvršćena. To bi na kraju moglo dovesti do preranog opadanja i prirodnog gubitka trepavica.

Kada je ekstenzija predugačka i predebela da bi vaše prirodne trepavice mogle da je drže, vaše prirodne trepavice mogu prerano da opadaju, što dovodi do toga da vremenom budu tanje.

Više trepavica zalepljenih zajedno

Slepljene trepavice su kada su dve ili više trepavica i/ili ekstenzija zalepljene zajedno. Slepljene trepavice su čest uzrok oštećenih trepavica.

Evo šta se dešava kada imate slepljene trepavice:

Prvo, imate skup trepavica i ekstenzija zalepljenih zajedno. Ne samo da ne izgledaju lepo, nego mogu oštetiti i vaše prirodne trepavice.

Ako je prirodna lepljiva trepavica još uvek u fazi rasta, ona će nastaviti da raste i povlači ostale trepavice zalepljene za nju. Može čak i da iščupa one druge trepavice.

Kada prirodna trepavica završi ciklus rasta, ona će na kraju opasti. Međutim, na taj način povlači i druge trepavice i ekstenzije za koje je zalepljena. Prerano opadanje prirodnih trepavica može uticati i/ili oštetiti folikul dlake. 

Ekstenzija zalepljena za kožu 

Ovo nikada ne bi trebalo da se desi. Ekstenzija treba da bude zalepljena na prirodnu trepavicu i koža nikada ne bi trebalo da bude u kontaktu sa lepkom. Lepak na koži može zapušiti folikul dlake, koja će prestati sa rastom.

Takođe može da iritira kožu i izazove dermatitis. 

Da li će prirodne trepavice ponovo izrasti ako nadogradnja ošteti?

Videli smo razloge usled kojih trepavice mogu biti oštećene ili čak iščupane, a sledeće logično pitanje je da li će prirodne trepavice nakon oštećenja ponovo izrasti?

Kao i svaka dlaka na vašem telu, vaše trepavice će izrasti same. Stopa rasta vaših prirodnih trepavica je oko 0.15 mm dnevno, iako neke mogu rasti brže, a druge sporije u različitim okolnostima. Biće potrebno otprilike 6 do 8 nedelja da se vaše trepavice vrate u prvobitno stanje.

Možete koristiti serume za rast trepavica ili prirodne preparate, kao što je ricinusovo ulje, kako biste pomogli da oštećene trepavice brže izrastu. 

Da li treba praviti pauzu između nadogradnji?

Prirodnim trepavicama nije potrebno davati pauzu između nadogradnji kada se pravilno nanose. Ekstenzije trepavica neće učiniti da vaše prirodne trepavice ispadnu brže nego inače – prirodne trepavice jednostavno prate svoj ciklus rasta.

Kako biste bili sigurni da su ekstenzije koje stavljate odgovarajuće konsultujte se sa kozmetičarem i poslušajte njegov savet u pogledu dužine i debljine ekstenzija.

Da li nadogradnja skraćuje prirodne trepavice?

Nadogradnja neće skratiti prirodne trepavice. Ekstenzije trepavica koje se pravilno nanose, adekvatno su odabrane s obzirom na težinu koju prirodna trepavica može da podnese i koje negujete na odgovarajući način osiguravaju zdravu liniju trepavica.

Ekstenzije ne oštećuju prirodne trepavice kada se pravilno apliciraju. One jednostavno produžavaju vaše prirodne trepavice i daju lep i mladalački izgled vašim očima. Zapravo, nadogradnja trepavica je među najboljim načinima da vaše oči izgledaju mlađe sa dužim trepavicama. 

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo