0.9 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Kako očistiti srebrni nakit?

Ako se pitate kako očistiti srebrni nakit na pravom ste mestu. Ove jednostavne metode čišćenja srebra koriste jednostavne trikove i kućne sastojke za uklanjanje mrlja i obnavljanje prstenova, ogrlica i drugih dragocenih komada.

Za razliku od brisanja radnih ploča ili usisavanja podova, čišćenje vašeg nakita, posebno onih srebrnih komada koji tako lako potamne, verovatno nije jedan od zadataka na vrhu vaše liste obaveza. Iako je jednostavan za ostvarivanje, ovaj često zanemareni projekat čišćenja može se lako odložiti jer srebrni komadi koje nosimo svaki dan, kao što su srebrne minđuše koje nikada ne skidate ili ogrlica koja se često koristi, ne potamne uvek brzo. Ovim komadima koji se često nose obično je potrebno samo povremeno poliranje. Komadi finijeg srebrnog nakita koji sede u kutijama ili na poslužavnicima, potamneli od izlaganja i neupotrebe, možda će trebati energičnije ribanje. Pokazaćemo vam kako očistiti srebrni nakit jednostavnim „uradi sam“ metodama koje uklanjaju mrlje i vraćaju sjaj.

Kako očistiti srebrni nakit

Srebro je mekan, sjajan metal, tako da je nežno čišćenje ključno. Mešavina tople vode i blagog sapuna za pranje sudova, ili čak šampona za bebe, obično će biti dobar trik za čišćenje nakita koji nosite svakodnevno. Ova metoda takođe funkcioniše za čišćenje zlatnog nakita.

 1. Dodajte nekoliko kapi tečnog sapuna za suđe u toplu vodu. Promešajte dok se ne formira fina pena koja će očistiti vaš nakit.
 2. Potopite nakit u rastvor 5 do 10 minuta.
 3. Koristite četkicu sa mekim vlaknima, kao što je četkica za zube, da očistite sve pukotine.
 4. Isperite nakit u toploj vodi.
 5. Da biste osušili, nežno istrljajte nakit krpom za čišćenje srebra ili krpom od mikrovlakana. Izbegavajte upotrebu papirnih peškira, jer oni mogu izgrebati srebro.

Fini srebrni nakit sa dragim kamenjem često se može očistiti sapunom i vodom. Ako je komad dragocenost, odnesite ga u zlataru gde će dobiti profesionalni tretman čišćenja.

Kako očistiti nakit od sterling srebra?

Srebrni komadi u vašoj kutiji za nakit su verovatno napravljeni od sterling srebra, a ne od čistog srebra. Sterling srebro obično sadrži oko 7,5% bakra, što ga čini jačim od čistog srebra od 99,9% (što je retko), ali takođe ima veću verovatnoću da potamni. (Bakar je glavni krivac za mrlje na srebrnom nakitu).

Kako očistiti srebrne lance
Kako očistiti srebrne lance (shutterstock.com)

Da biste utvrdili da li je vaš nakit od srebra od sterlinga u odnosu na posrebreni, proverite kopču da biste videli oznaku 9,25, 925/1000, Sterling, S/S ili 9,25. Ako vaša ogrlica ili narukvica nemaju ove oznake, verovatno su posrebrene.

Ako sapun i voda ne pomažu, možete isprobati druge „uradi sam“ metode kako očistiti srebro, koje koriste uobičajene proizvode za domaćinstvo, uključujući sodu bikarbonu, limunov sok, maslinovo ulje, belo sirće, so i pastu za zube.

Očistite srebro sodom bikarbonom

Pomešajte dva dela sode bikarbone sa jednim delom vode da napravite pastu, a zatim nežno utrljajte smešu na nakit. Pustite da se pasta potpuno osuši da biste uklonili mrlje. Isperite i osušite mekom krpom za srebro ili krpom od mikrovlakana. Takođe možete slediti sličan metod koristeći kukuruzni skrob.

Pomešajte limun i maslinovo ulje

Pomešajte ½ šolje limunovog soka i 1 kašičicu maslinovog ulja. Umočite čistu krpu u rastvor i nežno trljajte srebro dok ne zablista. Isperite i osušite.

Kombinujte sirće i sodu bikarbonu

Pomešajte ½ šolje belog sirćeta i 2 kašike sode bikarbone zajedno, a zatim pustite da se vaš srebrni nakit potopi u smešu dva do tri sata pre ispiranja i poliranja.

Očistite srebrni nakit pastom za zube

Mala količina razblažene paste za zube i četkica sa mekim vlaknima mogu učiniti čuda za čišćenje srebrnog nakita. Samo se uverite da pasta za zube nije formula za izbeljivanje i nemojte koristiti ovu metodu na bilo čemu posrebrenom.

Kako očistiti srebrno prstenje?

Srebro najbolje održava svoj sjaj kada se često nosi, tako da prstenje od potpunog srebra koje svakodnevno nosite ima tendenciju da održi određeni nivo sjaja. Ali prstenje koje je bilo odloženo duže vreme (ili nije pravilno odloženo) može zahtevati dodatnu pažnju.

Kako očistiti srebrno prstenje
Kako očistiti srebrno prstenje (shutterstock.com)

Ako sapun i voda nisu dovoljni, možete koristiti čistu četkicu za zube da izribate sve detalje koji su ostali zamrljani. Gore opisane „uradi sam“ metode takođe mogu raditi za čišćenje srebrnih prstenova.

Najbolji metod za čišćenje srebrnog prstena zavisiće od drugih materijala u komadu, kao što su tirkiz, biseri i drugo drago kamenje ili plemeniti metali. Oni mogu biti oštećeni određenim metodama čišćenja. Sirće, na primer, može da ošteti porozno kamenje, a soda bikarbona može da izgrebe meke metale. Opet, ako je prsten dragocen, konsultujte se sa profesionalcem pre čišćenja u kućnoj režiji.

Kako očistiti srebrne lance?

Srebrni lančići na ogrlicama i narukvicama mogu lako da potamne od kontakta sa losionima, parfemima i znojem, a ovim delikatnim komadima često je potrebna posebna nega. Srećom, možete koristiti isti metod koji se koristi za čišćenje srebrnog pribora za jelo.

Mrlja na srebru je često srebro sulfid, koji nastaje kada se atomi sumpora kombinuju sa srebrom. Ova metoda čišćenja koristi aluminijumsku foliju da povuče atome sumpora od srebra da bi komad zablistao. Imajte na umu da je ova strategija efikasna, ali može neprijatno da miriše.

 1. Celu površinu velike posude ili tiganja obložite aluminijumskom folijom.
 2. Napunite posudu ključalom vodom.
 3. Dodajte ¼ šolje sode bikarbone i 2 kašičice soli u vodu i promešajte. Mehurići će se formirati.
 4. Stavite srebrni nakit u rastvor i lagano promešajte, vodeći računa da ne udarite delove zajedno ili o ivice tiganja.
 5. Ostavite da odstoji do 5 minuta.
 6. Uklonite i dobro osušite mekom krpom.

Kako sprečiti mrlje na srebrnom nakitu?

Ključ za srebrni nakit bez mrlja je prevencija. Iako ne možete u potpunosti zaštititi srebro od vazduha, toplote ili vlage, možete dati sve od sebe da ograničite izlaganje.

Prvo, sav srebrni nakit treba pravilno skladištite u mekim vrećama na hladnom i tamnom mestu. Što je niža vlažnost, to bolje. Neki ljudi dodaju komad krede ili čak silica gel u kese kako bi pomogli u uklanjanju vlage. Dodatna vlaga je takođe razlog zašto ostavljanje nakita u kupatilu nije dobra ideja. Skinite prstenje, minđuše i druge srebrne komade pre tuširanja, plivanja ili pranja suđa i obavezno stavite nakit na kraju, nakon što svi vaši parfemi i losioni budu imali vremena da se upiju u vašu kožu.

Još jedan pomalo iznenađujući način da sprečite mrljanje je da jednostavno nosite svoje srebro. Svakodnevno trenje života zapravo čini čuda da srebro zasija.

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo