24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Surfovanje i veslanje u jednom? Upoznajte SUP, popularan sport na vodi!

Da li ste znali da ne morate ići na Havaje da biste surfovali? To možete učiniti i na mirnim vodama naših jezera i reka uz pomoć samo dva rekvizita – SUP daske i vesla.

SUP (skraćeno od Stand Up Paddle) je rekreacioni sport na vodi koji nam dolazi pravo sa Havaja, i predstavlja spoj surfovanja i veslanja, za koji nisu potrebni talasi. Ovaj vodeni sport donosi brojne pozitivne efekte na zdravlje: jača muskulaturu, poboljšava ravnotežu i predstavlja odličnu antistres terapiju.

Ukoliko ovog leta želite da isprobate nešto novo, SUP može biti pravi izbor za vas. Nastavite sa čitanjem, jer vam u nastavku otkrivamo sve zdravstvene benefit SUP veslanja, gde se možete baviti ovim sportom, kao i kako ga savladati.

Kako SUP veslanje funkcioniše i šta vam je potrebno od opreme?

Kao što sam naziv govori, SUP predstavlja jedan vid veslanja, ali na dasci poput one za surfovanje. Dakle, osoba koja ga izvodi stoji na dasci sa vezicom na nozi, kao i prilikom surfovanja, samo što ovde ne vozite talase, već se veslom krećete po mirnoj površini vode.

Ovaj sport nije komplikovan, osnove se mogu naučiti već tokom prvog dana, a koliko ćete dobri postati u njemu zavisi od vaše želje i posvećenosti.

Što se tiče opreme, ukoliko se odlučite za aktivan odmor koji uključuje SUP veslanje, pre svega će vam biti potrebni daska i veslo. Danas postoje SUP daske na naduvavanje koje su izuzetno praktične. Obično dolaze u paketu uz uzicu za nogu, veslo i peraje, ali i pumpu za naduvanje i ranac u koji ćete ih spakovati.

Osim toga, pristupačnijeg su cenovnog ranga od klasičnih tvrdih dasaka, što je idealno ukoliko prvi put isprobavate ovaj sport i niste sigurni da li vredi uložiti mnogo novca u njega.

SUP veslanje – idealan spoj fizičke aktivnosti i zabave

Iako možda deluje lagano, sa obzirom na to da se na dasci praktično samo stoji sve vreme, SUP veslanje je zapravo odličan vid fizičke aktivnosti. Ovaj sport angažuje sve mišiće tela, jača muskulaturu i poboljšava izdržljivost i ravnotežu.

Kada se umorite od stajanja, možete kleknuti ili sesti na dasku i nastaviti sa veslanjem. Danas je popularan i takozvani joga trening na vodi, koji podrazumeva izvođenje različitih joga poza na SUP dasci.

Osim što angažuje mišiće i poboljšava fizičku spremu, ovaj sport predstavlja izuzetan vid zabave. Naime, SUP veslanjem se možete baviti sami, ali i u paru, pa čak i grupno – povedite svoje prijatelje ili porodicu, i nezaboravno se zabavite baveći se ovim neobičnim sportom!

SUP veslanje pomaže u oslobađanju od stresa

Svima nam je poznato da vreme provedeno pored vode smanjuje nivo stresa, vraća raspoloženje i razbistruje um. Još ako svoje vreme provodimo na vodi baveći se fizičkom aktivnošću, užitak je još veći!

Osim što poboljšava kondiciju, SUP veslanje je poznato i kao odlična antistres terapija. U današnje vreme, svakodnevica nam je prepuna obaveza, gužve, buke i stresa, te je provođenje vremena u prirodi, pored tihe i umirujuće vode, najbolji izbor za odmor.

Pored antistres terapije koju pruža, SUP veslanje se bori protiv još dve velike boljke savremenog čoveka, a to su konstantno sedenje i nedovoljna fizička aktivnost. Fizička aktivnost takođe oslobađa od stresa, te zajedno sa boravkom na vodi predstavlja ultimativnu antistres terapiju!

SUP veslanje u Beogradu – gde ga možete pronaći?

Najpopularnije mesto za SUP veslanje u Beogradu je svakako Ada Ciganlija. Na Adi postoji nekoliko SUP klubova koji nude obuke u ovom sportu, rentiranje SUP daski, kao i organizovane SUP ture za razgledanje Beograda.

Ovaj sport nije popularan samo u prestonici – ovakve ture možete pronaći i u ostalim delovima Srbije. Ukoliko ovg leta želite da otputujete iz grada, na SUP dasci se možete provozati jezerom Perućac i Zaovine, ili spustiti niz reku Drinu.

Spojite lepo i korisno, i uživajte u aktivnom i opuštajućem odmoru dok veslate na vodi i razgledate predivne prizore oko sebe!

Kako odabrati opremu za SUP veslanje?

Najbitniji deo opreme za SUP jeste daska, a kao što smo već spomenuli, danas postoje brojne daske na naduvavanje, koje su vrlo kompaktne i lagane za prenošenje. Dostupne su u različitim dimenzijama, te se zainteresovani za ovaj sport često pitaju kako da izaberu adekvatnu dasku za veslanje.

Prilikom odabira adekvatne daske, potrebno je obratiti pažnju na veličinu, težinu i kvalitet daske. Kompleti se takođe mogu razlikovati prema brzini naduvavanja daske, dodatnoj opremi koju sadrže, kao i težini ovih dodataka.

Ukoliko se nikada niste bavili SUP veslanjem a želite da se oprobate, najbolje bi bilo da se konsultujete sa zaposlenima u nekoj od prodavnica sportske opreme. Nakon što ste izabrali adekvatnu opremu, ne preostaje vam ništa drugo do da se upustite u nezaboravnu avanturu koju ovaj jedinstveni sport pruža!

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo