24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Čitanje natalne karte – Sve što treba da znate

Da biste započeli čitanje natalne karte, morate znati nekoliko ključnih detalja o sebi: 

 • Dan kada ste rođeni
 • Vreme kada ste rođeni
 • Mesto gde ste rođeni. 

Koristeći ove činjenice, astrolog može da odredi u kom znaku je svako astralno telo bilo u trenutku vašeg rođenja. To se zove izračunavanje natalne karte.

Verovatno ste najviše upoznati sa svojim sunčevim znakom, ili horoskopskim znakom sa kojim je sunce bilo usklađeno kada ste rođeni. Kada čitate svoj horoskop, čitate o svom sunčevom znaku.

Naravno, znaci sa kojima su Mesec i planete usklađeni imaju veliki uticaj i na to ko ste. Dobro napravljen grafikon za tumačenje natalne karte može vam reći o vama, vašoj porodici, životu u kojem ste rođeni i šta vaša duša želi da izleči i/ili postigne u ovom životu.

Možete izračunati i pročitati vašu natalnu kartu na Internetu, ali sigurno ćete propustiti neke važne informacije koje možete dobiti samo od astrologa.

Čitanje natalne karte o listi osobina ili fatalističkim predviđanjima van konteksta može stvoriti mnogo nesporazuma i/ili straha, zato je bolje da vas astrolog provede kroz njeno tumačenje. Onlajn karte mogu čak i da budu kontradiktorne. Ali, ako vam ne smeta da istražujete, da biste dobili svoje odgovore, nema štete u izračunavanju i čitanju natalne karte na Internetu.

U nastavku vam donosimo značenje svih astroloških simbola, koje treba da razumete za čitanje natalne karte:

Sunce

Simbol: Krug sa tačkom u sredini

Sunce je zvezda i ono se najviše povezuje sa vašim horoskopom, zbog čega se to često naziva vašim zvezdanim znakom. Odražava vašu najdominantniju ličnost i direktan identitet.

Kao što smo rekli, verovatno već znate svoj sunčev znak. Ovo je znak koji izaberete kada čitate svoj nedeljni ili mesečni horoskop. To je takođe prvi znak od onoga što nazivaju „tri noge“ na karti rođenja — sunce, mesec i podznak.

Sunce govori o vašem Egu – “Ja jesam”, odnosno šta me tera da budem ono što jesam i kako se identifikujem.Drugim rečima, vaš sunčev znak odražava ko ste sve vreme, bez obzira sa kim ste ili šta radite.

Sunce simbolizuje našu osnovnu suštinu. Ovo živopisno nebesko telo predstavlja naš ego, osećaj sebe, osnovnu ličnost i opšte sklonosti. (Ovde možete pročitati više o tome šta vaš sunčev znak govori o vama.) Sunce upravlja horoskopskim znakom Lava, živahnim, dinamičnim vatrenim znakom koji odiše i hrabrošću i teatralnošću. Potrebno je otprilike mesec dana da se pređe – ili pređe preko – horoskopskog znaka.

Mesec

Simbol: Polumesec

Vaš mesečev znak je u osnovi odraz vaše emocionalne ličnosti i vašeg unutrašnjeg ja koji ne mogu svi da vide na površini. Vaš mesec govori o vašim emocijama i ko ste zaista, duboko u sebi. 

Ovo je druga ključna “noga” vašeg grafikona, a njeno postavljanje vam govori koji je vaš mesečev znak. Mesec govori o vašem emocionalnom ja i šta vam je potrebno da biste se osećali bezbedno, čuvano i negovano. 

Znak u kojem se Mesec našao kada ste rođeni je vaša strana koju samo nekolicina može da vidi, i to je ono što vas vodi kada vam je potreban pravac. Iz tog razloga, vaš mesečev znak ima tendenciju da bude vladajuća sila nad vašim donošenjem odluka.

Gravitaciono privlačenje Meseca reguliše klimu i okeanske plime. U okviru astrologije, mesec predstavlja naš emocionalni unutrašnji svet. Dok sunce izlaže naše spoljašnje iskustvo, mesec simbolizuje sve što se nalazi ispod površine. Ona predstavlja duhovno utočište naših najprivatnijih ja. On upravlja horoskopskim znakom Raka, osetljivim, zaštitnim vodenim znakom koji definiše negu, udobnost i sigurnost. Mesec je najbrže pokretno nebesko telo na nebu i potrebno mu je otprilike dva i po dana da pređe kroz horoskopski znak.

Podznak

Simbol: Strelica usmerena nagore

Podznak, u stvari, nije planeta, ali je i dalje važna pozadina za čitanje natalne karte, tako da je uključena kao referenca. Vaš podznak je spoljašnja slika koju projektujete svetu.

Podznak je poslednja “noga” na kojoj stoji vaša natalna karta, a zasniva se na sazvežđu koje je bilo na horizontu u tačno vreme vašeg rođenja. Ovaj znak predstavlja način na koji vas drugi vide – kada nekoga prvi put sretnemo, verovatno ćemo sresti njegov podznak.

Podznak se menja na svaka dva sata, što je samo jedan od razloga da pokušate da budete što precizniji kada imenujete svoje vreme rođenja.

Unutrašnje planete

Čitanje natalne karte - simboli planeta
Čitanje natalne karte – simboli planeta (shutterstock.com)

Unutrašnje planete uključuju Merkur, Veneru i Mars, pored sunca i meseca. Sve planete nose neznatno različita značenja od karte do karte, ali po pravilu, unutrašnje planete, ili lične planete, mogu da opišu osnovne osobine ličnosti, potrebe i želje.

 • Merkur vlada vašim umom i komunikacijom
 • Venera upravlja vašim ljubavnim životom
 • Mars upravlja vašim postupcima i celokupnom energijom

Tako, na primer, ako je Venera bila u Ovnu kada ste rođeni, to bi moglo da znači da ste razigrani, flertujući, pa čak i vođeni kada je ljubav u pitanju, pošto su te osobine povezane sa Ovnom.

Jednostavnije rečeno, ključne karakteristike znaka u kojem se određena planeta nalazi kada ste rođeni će uticati na određeni aspekt vašeg života.

Merkur

Simbol: Krug sa dva “roga” i krstom ispod

Često povezujemo Merkur sa jedinstvenim užasima retrogradnog Merkura, ali ova planeta nije baš loša. U astrologiji, Merkur se fokusira na inteligenciju, komunikaciju, putovanja i tehnologiju. 

Najmanja i najdublja planeta Sunčevog sistema, Merkur je dobila ime po rimskom božanstvu koje je služilo kao glasnik bogovima. U okviru astrologije, simbolizuje komunikaciju. Dok mesec odražava naše emocije, ova planeta odražava logiku i racionalnost. Merkur koristi svoj pametan intelekt i nemilosrdnu radoznalost da analizira, sortira i klasifikuje, pomažući nam da sintetišemo i artikulišemo složene ideje.

On upravlja i vazdušnim znakom Blizanci i zemaljskim znakom Devica, od kojih svaki predstavlja drugu stranu Merkurovog izraza: Brbljivi Blizanci se izlaze, dok je analitička Devica ulaz. Merkuru je potrebno 13 ili 14 dana da prođe kroz horoskopski znak i ide retrogradno tri ili četiri puta godišnje. Zloglasna retrogradnost ove planete donosi probleme u komunikaciji, kašnjenja u putovanju i poruke bivših.

Venera

Simbol: Krug sa krstom ispod (ženski simbol)

Nazvana po očaravajućoj rimskoj boginji, Venera je živahna planeta koja predstavlja lepotu, ljubav i obilje. Popustljiva Venera je najsrećnija kada uživa u luksuzu: fina vina, produžene kupke i aromatične hidratantne kreme usklađene su sa venerinskim duhom. Visoki ukusi ove planete odražavaju naše interesovanje za umetnost i kulturu, dok njen romantični senzibilitet otkriva našu idealizovanu percepciju ljubavi.

I zemljanim znakom Bik i vazdušnim znakom Vaga vlada Venera, a svaki predstavlja drugu stranu Venerinog izraza: senzualni Bik je fizički, dok je koketna Vaga cerebralna. Potrebno je otprilike četiri do pet nedelja da se pređe kroz horoskopski znak i ide retrogradno svakih 18 meseci. Tokom retrogradne Venere, pokušajte da izbegnete velike promene u svom izgledu, kao što je tetoviranje ili plastična operacija.

Mars

Simbol: Krug sa strelicom koja pokazuje dijagonalno (muški simbol)

Crvena planeta je poznata kao ratnik zodijaka. Nazvan po rimskom bogu rata, Mars simbolizuje akciju, odlučnost i agresiju. Njegov strastveni duh se često manifestuje kada se trčimo da ispunimo rok, trčimo da uhvatimo let ili se takmičimo za selektivnu poziciju. Mars je vatra ispod naših nogu, pružajući adrenalinom napunjenu energiju koja podstiče kretanje. Takođe odražava našu fizičku strast i požudu.

Ova planeta vlada Ovnom, impulsivnim vatrenim znakom poznatim po svojoj visokooktanskoj živahnosti. Marsu je potrebno otprilike šest do sedam nedelja da pređe kroz horoskopski znak i ide retrogradno svake dve godine. Kada krene retrogradno, možda ćemo imati problema da se izborimo za sebe ili iskusimo nedostatak motivacije u spavaćoj sobi. 

Spoljne planete

U međuvremenu, oblasti uticaja Jupitera, Saturna, Urana, Neptuna i Plutona su apstraktnije – umesto da određuju šta vas čini vama, one odražavaju ono što će vaš život učiniti posebnim.

 • Jupiter vlada srećom i napretkom
 • Saturn vlada vašim strahovima i samodisciplinom
 • Uran vlada promenama
 • Neptun upravlja snovima i načinom na koji lečite
 • Pluton vlada vašom moći i transformacijom

Položaj ovih planeta može sugerisati čemu se morate radovati u ovim oblastima.

Jupiter

Simbol: “4” sa zakrivljenom rukom

Najveća planeta u Sunčevom sistemu, Jupiter – ili Zevs, u grčkoj mitologiji – prepoznata je po svom kolosalnom prisustvu. Srećna planeta Jupiter simbolizuje bogatstvo, filozofiju, obilje i duhovnost. Ova velikodušna planeta upravlja ekspanzijom, podstičući nas da proširimo svoj obim i proširimo vidike kroz filozofiju, duhovnost i obrazovanje.

On upravlja Strelcem, avanturističkim vatrenim znakom poznatim po svom raspoloženju željnom uzbuđenja. Jupiteru je potrebno otprilike 12 do 13 meseci da pređe kroz horoskopski znak i svake godine ide retrogradno oko 120 dana. Njegova retrogradnost je često vreme filozofskog rasta.

Saturn

Simbol: Talasasto “h” sa krstom na vrhu

Prstenasti gasni gigant je povezan sa vremenom, propisima i ograničenjima. U dobrom danu, Saturn simbolizuje naporan rad, profesionalna dostignuća i postojanu otpornost. U lošem danu, međutim, to može biti grubo i bez emocija, primoravajući nas da učimo kroz tešku ljubav i teške izazove. Iako ova planeta ima čudan način da pokaže svoju naklonost, Saturn ima na umu naše najbolje interese. Jednostavno želi da igramo po pravilima.

Saturn upravlja uređenim Jarcem, preduzimljivim zemaljskim znakom poznatim po neumornoj ambiciji, i potrebno mu je otprilike dve i po godine da pređe svaki znak. Svake godine ide retrogradno oko 140 dana. Tokom retrogradnog Saturna, život može biti restriktivniji i moramo više raditi na pokretanju projekata.

Uran

Simbol: Tri vertikalne linije, sa zaobljenim krajem na središnjoj liniji i horizontalnom linijom koja seče kroz sredinu

Uran je neobičan: kako izveštava Muzej nauke, to je prva planeta otkrivena teleskopom, jedino nebesko telo nazvano po grčkom božanstvu, i nagnuto je toliko daleko oko svoje ose da u suštini kruži oko Sunca sa svoje strane. Prikladno, Uran simbolizuje tehnologiju, pobunu i inovacije. Ova revolucionarna planeta mrzi pravila i uvek je željna da omogući revolucionarne, dinamične promene. Uran može imati iznenađujuće efekte (na kraju krajeva, planeta voli šok vrednosti).

On upravlja Vodolijom, slobodoumnim vazdušnim znakom koji je prepoznat po svojoj ekscentričnosti i nesaglasnosti. Uranu je potrebno otprilike sedam godina da pređe svaki znak i ide retrogradno svake godine oko 150 dana. Tokom retrogradnosti planete, od nas se traži da ostavimo prošlost iza sebe i nastavimo dalje sa životom.

Neptun

Simbol: Trozubac

Neptunova živa azurna boja savršeno dopunjuje njegov astrološki značaj.

Nazvana po rimskom bogu mora, ova planeta upravlja magičnim, misterioznim prostranstvom duhovnog nepoznatog. Kada se gusta magla kotrlja preko okeana, teško je uočiti razdvajanje između vode i neba. Slično, Neptunova moć postoji na preseku fantazije i stvarnosti. U dobrom danu, Neptunova energija je izuzetno kreativna i snažno vidovnjačka. U lošem danu, međutim, može postati zabluda i pobeći. Kada osetite Neptunov uticaj, istražite svoju maštu, ali ne zaboravite da bacite sidro: Nikada ne želite da se izgubite na moru.

Ova planeta upravlja Ribama, intuitivnim vodenim znakom prepoznatljivim po svojoj neverovatnoj mašti i psihičkim moćima. Planeti je potrebno oko 14 godina da pređe svaki znak i ide retrogradno svake godine oko 150 dana. Tokom retrogradnog Neptuna, tajne se otkrivaju, tako da ne pokušavajte da se izvučete dvoličnim ponašanjem.

Pluton

Simbol: Čaša za vino sa krugom u sredini

Iako ovo ledeno nebesko telo nije odgovaralo astronomskoj definiciji planete, po astrološkim standardima, Pluton je i dalje dosta bitan.

Simbolizuje moć, transformaciju, uništenje i regeneraciju. Nazvan po rimskom bogu podzemnog sveta („Hades“, u grčkoj mitologiji), Plutonova moć je ukorenjena u tami. Ova očaravajuća planeta neprimetno se uvlači u složenu infrastrukturu, tiho transformišući sisteme iznutra. Pluton nas podseća da kako bismo manifestovali promenu, moramo osloboditi prošlost. Povezuje se sa Škorpijom, neuhvatljivim vodenim znakom definisanim svojom misterioznom dispozicijom.

Plutonu je potrebno otprilike 14 do 30 godina da pređe svaki znak i ide retrogradno svake godine oko 185 dana. Kada Pluton krene retrogradno, od nas se traži da pustimo ono što nam više ne služi kako bismo se mogli transformisati u bolju verziju sebe.

Vaša vladajuća planeta

Pošto već znate kojim delovima života vlada svaka od planeta, imate dovoljno za početak da razumete značaj vaše vladajuće planete ili planete koja je povezana sa vašim podznakom. Kvaliteti ove planete mogu vam reći više o vama samima, šta cenite i šta vlada vašim ponašanjem.

Na primer, ako je vaš podznak Blizanci, vladajuća planeta vašeg grafikona je Merkur. Zahvaljujući uticaju ove planete, verovatno ste pričljivi, pametni i inteligentni. Na vas će takođe više uticati Merkurova orbita i kretanja, posebno ako je retrogradan. 

Čitanje natalne karte nije jednostavno

Znamo – mnogo je toga što treba razumeti u astrologiji, ali nemojte dozvoliti da vas zamršenosti čitanja natalne karte odvrate od toga da kreirate svoju.

Astrologija je za svakoga. Ona može dati nadu, kao i smernice, i više od svega, uverenje i potvrdu da je ko ste i ko možete postati zapisano u zvezdama.

Treba napomenuti da različite planete zaista vladaju različitim znacima. Na primer, Venera vlada Bikom i Vagom, tako da ako imate Veneru u Vagi, osećaćete se kao kod kuće kada su u pitanju ljubav i romansa. 

I na kraju, dok sve ove informacije o tome šta planete znače i kako izgledaju u obliku simbola pomažu čitanje natalne karte, informacija je još uvek jedva dovoljno da zagrebu površinu svega što vaša karta može da ponudi. Srećom, postoji mnogo knjiga koje mogu ponuditi dublju mudrost, pa čak i onlajn kurseva, za posvećene astro-studente. I, naravno, uvek postoji opcija da potražite sesiju sa astrologom koji će vas voditi kroz vašu natalnu kartu.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo