19.5 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Zašto da baš Zakintos bude vaša sledeća destinacija?

Zakintos, jedno od sedam grčkih ostrva u Jonskom moru, godinama unazad je jedno od popularnijih letovališta, pogotovu za mlađe uzraste. Smatra se jednim od najlepših grčkih ostrva koje ima mnogo toga da ponudi svojim gostima.

Bilo da ste zaljubljenik u prirodu, avanturista ili jednostavno želite da se opustite na prelepim plažama, u nastavku teksa delimo sa vama zanimljive činjenice zbog kojih ćete poželeti što pre da posetite magične plaže Zakintosa.

Društvena ostrvska atmosfera

Kaže se da nije važno gde, već je važno s kim! U ovoj izjavi ima istine, ali na Zakintosu je to malo drugačije, jer u kakvom god društvu pošli, na ostrvu će vas sačekati gostoljubivo lokalno stanovništvo.

Povoljan i sadržajan aranžman za mlade na ostrvu Zakintos nudi gotovo svaka turistička agencija, zato je ovo ostrvo, već godinama unazad, postalo sinonim za dobre žurke koje menjaju dan za noć i noć za dan.

Naravno, Zakintos je mnogo više od dobrih zabava, koktela i bitova, ali ne možemo da kažemo da ove stavke nisu jedne od presudnih kada je u pitanju odabir lokacije za letovanje, pogotovu kod srednjoškolaca i studenata.

Smestaj i transport

Što se tiče smeštaja, Zakintos nudi širok izbor hotela, apartmana i vila koji će zadovoljiti sve vaše potrebe i uskladiti se sa vašim budžetom. Možete birati između luksuznih hotela sa pogledom na more, udobnih apartmana u blizini plaža ili tradicionalnih vila u unutrašnjosti ostrva. 

Kada je reč o transportu, možete iznajmiti automobil ili skuter kako biste istražili ostrvo u sopstvenom ritmu. Takođe, postoje redovni autobuski prevozi koji povezuju glavne gradove i plaže na ostrvu. Ostrvo je relativno malo, pa je lako putovati i istraživati sve njegove lepote.

Čarobne plaže na prvom mestu

Jedan od glavnih razloga zašto treba posetiti Zakintos su njegove prelepe plaže. Ostrvo je poznato po svojim belim peščanim plažama, tirkizno plavom moru i impresivnim pećinama. Jedna od najpoznatijih plaža na ostrvu je Navagio plaža (Brodolom plaža), koja je okružena visokim liticama i čuvena po olupini broda koji je tu nasukan. 

Olupina broda Panagiotis nalazi se na ovoj lokaciji od oktobra 1980. godine. Postojale su priče da je ovaj brod prvobitno korišćen za šverc, pretežno alkohola i cigareta. 

Nakon što se nasukao na plaži, oluja ga je ostavila tamo. Iako je posada napustila brod gotovo odmah, kapetan i većina članova posade, većinom grčkih mornara, prvobitno su uhapšeni zbog šverca, da bi kasnije bili oslobođeni.

Pored Navagio plaže, Zakintos nudi i druge prelepe plaže kao što su Gerakas, Laganas, Banana i mnoge druge. 

Gerakas je jedna od najlepših plaža na ostrvu, a prepoznatljiva je po legendi koja tvrdi da tu dolaze glavate kornjače (Caretta-Caretta vrsta) da polažu jaja. Zbog toga je ova plaža zaštićena.

Laganas plaža je jedna od najdužih plaža na ostrvu Zakintos, sa mekim, zlatnim peskom i plitkom vodom. Ova plaža, koja je deo istoimenog grada, poznata je po burnoj noćnoj sceni, dok preko dana nudi različite vodene aktivnosti kao što su vožnja pedalina, jet ski, vožnja čamcem i paraglajding.

Banana je duga i široka plaža, poznatija po mirnijoj, staloženijoj atmosferi, te je idealno mesto za porodicu za decom, kao i plaža Agios Sostis.

Rajski predeli i bujna vegetacija

Zakintos je poznat i po svojim prirodnim lepotama. Ostrvo je dom za mnoge vrste biljaka i životinja, uključujući i retke vrste kornjača o kojima je već bilo reč. 

Posebno treba posetiti Nacionalni park Zakintos, koji je zaštićeno područje. Takođe, ostrvo je poznato po svojim impresivnim pećinama, kao što su Plava pećina i pećine Keri.

Kakva je istorija ovog ostrva?

Zakintos je treće najveće ostrvo u Jonskom moru, poznato po svojoj izuzetnoj lepoti. Zahvaljujući arheološkim nalazima, znamo da je Zakintos naseljen još u praistorijskim vremenima. Jedan je od likova u Homerovoj Ilijadi, kasnije i deo Odisejevog epskog putovanja.

Istorija ostrva počinje osvajanjem od strane kralja Arkezija, vladara susednog ostrva Kefalonija. Kroz vekove, Zakintos su osvajali i drugi narodi kao što su Vizantinci, Mlečani, Britanci, koji su ga još nazvali ,,Zante’’.

Zanimljivo je da se Zakintos uspešno sačuvao od turskog osvajanja. Krajem 19. veka, on se vraća zemlji kojoj je uvek pripadao – Grčkoj.

Čini se da na ovom čarobnom ostrvu nikada nije dosadno, bilo da ste mladi ili stariji turista. Na sve to, pristupačnost Zakintosa, kako sa geografskog, tako i sa finansijskog aspekta, čini ga još privlačnijim.

Ostrvo je lako dostupno sa mnogim direktnim letovima i pristojnim cenama za smeštaj, hranu i piće. Poznato je po gostoljubivosti i prijateljskoj atmosferi, gde se putnici često osećaju dobrodošlima i brzo se povezuju sa lokalnim stanovništvom i drugim stranim turistima.

Ako vam se ukaže prilika, nemojte propustiti da posetite ovo prelepo ostrvo i stvorite nezaboravne uspomene. 

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo