19.5 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Žabljak i Durmitor – mesta za letovanje u Crnoj Gori ako ne volite gužve na plažama

Ako ste odlučili ove godine da promenite vaše turističke navike i more zamenite planinom – imamo predlog za vas! Preporučujemo vam da posetite Žabljak. Ostanite do kraja i saznajte šta vam to sve nudi ovaj turistički biser Crne Gore 

Žabljak kroz brojke

Sa svojom nadmorskom visnom od 1456m Žabljak nosi titulu najvišeg naseljenog mjesta na Balkanu. Ovaj spokojni gradić leži na odobu Nacionalnog parka Durmitor, koji pokriva površinu od 39,000hn, okružen sa 18 glacijalnih jezera, 5 kanjona, 748 prirodnih izvora. 

Crno jezero je najpopularnija atrakcija Žabljaka, udaljeno je svega nekoliko minuta vožnje oko 2 km od centra grada. Drugo najpopularnije jezero je Vražje jezero i ono se nalazi na 3 km od Crnog jezera. Šume kojima je okružen čuvaju stabla od kojih su neka stara više od 400 godina. Žabljak je čuven i po brojnim ledenim pećinama. 

Verujemo da samo ove brojke dovoljno govore kakvo je prirodno blago Žabljak. Smeštaj u ovom gradiću je vrlo raznolik. Tako vam na raspolaganju stoje hoteli, privatni apartmani, ali i brvnare, odnosno kuće na iznajmljivanje, koje su pogodne za porodična ili putovanja u većoj grupi, kao i smeštaj u etno selima.

Kada je reč o cenama u hotelu, one se u proseku kreću od 40 evra, pa na više za smeštaj za dve osobe. Privatni smeštaj se razliku od hotelskog može pronaći, i po upola ižim cenama, pa se tako pojedine smeštaje jedinice za dvoje izdaju za 20 evra, mada se najveći broj privatnih smeštajnih jedinica kreće u rangu 25-30 evra. Etno sela Smrčevo i Sljeme su vrlo popularan izbor, a cena polupansiona se kreće oko 50 evra.

Šta se može videti na Žabljaku i koje aktivnosti nudi?

Zanimljiva je razlika u turističkim navikama u regionu i u drugim delovima Evrope. Naime, karakteristično za planinske centre u Evropi je da veliku, čak veću posetu beleže tokom letnje sezone, nego tokom zimske, dok je kod nas situacija drugačija. Malo kome bi kad abi se reklo Crna Gora letovanje, prva asocijacija bila planina.

U turističkim organizacijama objašnjavaju činjenicom da je letnja ponuda planinskih centara u regionu bila nešto slabija. Međutim, sa ulaganjima u infrastrukturu, to se menja. Žabljak tako, kao karakterističan zimski centar, u poslednje vreme je značajno posećeniji tokom letnjeg perioda. Evo šta je to što privlači sve veći broj turista na Žabljak i Durmitor.

Crno jezero – gorske oči koje ostavljaju bez daha

Crno jezero je najpoznatije, a u isto vreme najveće od 18 ledenih jezera u Nacionalnom parku Durmitor. Vise od 3 km staze oko jezera čini ovo mesto za sjajnim izborom za šetnju, uživanje i rekreaciju. Jezero se nalazi u podnožju planinskog vrha Medjed, i sastoji se od dva manja jezera: Veliko i Malo. Ova 2 jezera su povezana uskim moreuzom, koji presuši u letnjem periodu, stvarajući 2 potpuno odvojene jezera. 

Ako ste ljubitelji domaće hrane, na samom jezeru je otvoren nacionalni restoran sa domaćom kuhinjom iz kojeg se pruža fantastičan pogled. Na samom jezeru se nalazi avanturistički park, tako da ce i najmlađima biti vrlo zanimljivo.

Zminje jezero – netaknuta priroda sa zanimljivom legendom

Zminje jezero se nalazi na sat hoda od Crnog jezera, odakle staza vodi uz Mlinski potok. Na samoj obali nalaze se klupe i mesto za roštilj. Za Zminje jezero na Durmitoru vezana je legenda, koja objašnjava njegovo neobično ime. Naime, prema predanju, u ovom kraju je nekada bilo jako puno zmija, a kada su jedne zime oblast zadesile velike hladnoće i sneg, zmije su pokušavajući da se ugreju došle sve do ovog mesta. Međutim, na tom su se mestu smrzle i nestale, a kad se zima povukla, ostalo je jezero u kojem se danas šuma koja ga okružuje oslikava kao šare na koži zmije.

Most na Đurđevića Tari – čudo prirode i arhitekture

Građen između 1937. i 1940. godine, most na Đurđevića Tari predstavlja jednu od najposećenijih atrakcija u Crnoj Gori. Sa 172 metra iznad reke Tare, ovaj most u vreme kada je bio završen, predstavljao je najveći saobraćajni betonski most u Evropi. O kakvom čudu arhitekture se radi u prilog ide i činjenica da je uvršten u listu 10 najlepših mostova na planeti.

Turisti od skoro mogu da uživaju u Zip Line-u, pa ko je ljubitelj adrenalina ovo će biti prava stvar za njega. A kod mosta, postoje i restorani gde se možete opustiti i uživati u jedinstvenom pogledu.

Bogata i raznolika ponuda letnjih aktivnosti namenjenih svima

Letnje aktivnosti koje se nude na Žabljaku su zaista brojne. Tako jedna od zanimljivijih je kanjoning. Kanjoning je avanturistička aktivnost koja podrazumeva prolazak kroz kanjone, koji se nalaze u podnožju planina savladavanjem prirodnih prepreka poput vodopada, kaskada i prirodnih bazena. 

Planinarenje, zatim, je aktivnost koja već decenijama unazad zauzima važno mesto među aktivnostima na Durmitoru. Kao najbolji pokazatelj govori nam da u masivu Durmitora postoji 2000 km markiranih staza. Ukoliko ste ljubitelj planinskog bicikilizma i u tome se možete oprobati, s obzirom da ćete naći na dosta mesta koja iznajmljuju bicikle. Pored ovoga kao aktivnosti se nude i jahanje, rafting na Tari, via ferrata (Sedlo-Bobotov kuk), zatim safari džipovima.

Pomenute letnje aktivnosti se organizuju u Žabljaku, ili nedaleko do njega. Za one aktivnosti koje su van Žabljaka, turistička organizacija Žabljak često organizuje prevoze, a više informacija možete saznati upravo preko ove organizacije.

I sve ovo je samo deo ponude Žabljaka i Durmitora, još mnogo toga ostalo je da se napiše i vidi. Nešto od toga ostavljamo vama da sami otkrijete, a mi vam želimo nezaboravno leto na ovoj planini!

Izvor fotografija: pixabay.com

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo