26.1 C
Novi Sad
nedelja, 22 maja, 2022

Rančevi za planinarenje – kako izabrati pravi ranac

Veoma važan deo planinarske opreme su rančevi. Sve što je potrebno za izazovan uspon mora da stane u ranac ali i da bude na dohvat ruke u svakom trenutku.

U zavisnosti od tipa uspona, u smislu da li je jednodevni ili je u pitanju uspon koji traje više dana, zavisiće i količina opreme koju je potrebno poneti sa sobom a samim tim je određena i veličina ranca. Jednodnevni usponi značajno smanjuju količinu obaveznih delova opreme pa se potrebne stvari mogu spakovati u bilo koji ranac. Međutim, ubrzo tokom uspona, nakon više sati nošenja, počinje da se oseća na ramenom pojasu i leđima zašto bilo koji ranac nije zgodan za planinarenje.

Kako bi uspon bio potpuno prijatno iskustvo, iz ovog razloga je veoma važno da i ovaj deo opreme bude pažljivo izabaran.

Veličina ranca

Kao što je spomenuto, izbor veličine ranca treba prilagoditi usponima koji se praktikuju.

Treba razmotriti da li je potrebna ranac za jednodnevne ture ili je potrebno imati ranac u kojem se mogu nositi potrepštine namenjene za boravak u planini u trajanju od više dana. Tako, ako je reč o prvom slučaju, ranac veličine do 40 litara može zadovoljiti potrebe. Dok za višednevne ture je potrebno izabrati ranac zapremine od 50 litara i veće.

Zanimljivo je da su rančevi za planinarenje kreirani tako da sami po sebi nisu teški, na primer ranac zapremine od oko 30 litara težak je tek oko 1 kg.

Udobnost tokom nošenja

Prlikom izbora ranca potrebno je obatiti pažnju na njegov dizajn, ali ne samo iz estetskih razloga. Ovaj deo opreme je namenjen nošenju potrebnih stvari čija ukupna težina može ići i oko 20 kg.

Možda pri nošenju lakšeg ranaca i nije toliko primetno, kod nošenja onih većih i teži značaj dizajna dolazi do izražaja. Pažnju je potrebno obratiti na naramenice koje bi trebalo da budu udobne i prozračne, kao i strana ranca koja ide do leđa. Zbog znojenja je veoma važno da dizajn omogućava prozračnost na ovim mestima.

Na velikoj popularnosti su rančevi sa aircomfort sistemom koji kombinacijom mreže i potpore od čelika omogućava maksimalnu ventilaciju leđa tokom nošenja, ali i potpunu pokretljivost. Sledeća važna odlika dobrog dizajna su kaiševi za raspoređivanje težine ranca ali i njegovog fiksiranja bez ometanja slobode pokreta. Naime, kaiš sa kopčom preko grudnog koša će umanjiti pritisak na ramena i sprečiti neželjno pomeranje naramenica.

Podešavanje dužine naramenica omogućava prilagođavanje idvidualnim karakteristikama što doprinosi boljem osećaju tokom upotrebe ranca. Za ovaj tip rančeva, posebno onih zapremine od 30 litara, je kaiš na kukovima. Ovaj kaiš je značajan jer pored dodatnog fiksiranja donjeg dela ranca omogućava prenos težine ranca sa ramena, odnosno leđa, na kukove.

Iako su mnogi rančevi kreirani da odgovaraju i muškom i ženskom telu, u ponudi je sve više rančeva prilagođenih liniji ženskog tela radi podizanja udobnosti tokom nošenja ranca kod ove grupacije korisnika. U okviru dizajna ranca potrebno je pažnju obratiti na pregrade koje su osmišljene u datom modelu. One su podjednako važne za raspored težine ali i omogućavanja jednostavnog i brzog prstupa sadržaju.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo